CARTEL ÎMPOTRIVA CEO. Cine are interesul ca modificările la Legea energiei să nu treacă de Consiliul Concurenței

colaj-5

Modificările și completările Legii nr. 123/2012 – a energiei electrice și a gazelor naturale care, după cum afirmă public cei care le-au elaborat și susținut, ajută Complexul Energetic Oltenia, nu au fost promulgate de preşedintele Klaus Iohannis. Legea a fost trimisă la Consiliul Concurenţei, în urma unor reacții publice vehemente venite din partea reprezentanților Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a celor de la Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) și a altor grupuri de interese din sfera energiei regenerabile.
Un punct de vedere surprinzător l-a avut chiar Bogdan Chiriţoiu, președintele Consiliului Concurenței care, practic, s-a antepronunțat, înainte ca organismul pe care-l conduce să formuleze și să înainteze o opinie oficială către Administrația Prezidenială.

 

AFEER și ANRE, la unison, fără mix energetic

Surse autorizate au declarat pentru Gorj DOMINO că, decizia președintelui Klaus Iohannis de a nu promulga Legea 123/2012, cu modificările și completările adoptate, recent, de Parlament și trimiterea acesteia spre analiză Consiliului Concurenței are ca și resort declarațiile și sesizările făcute de ANRE și AFEER, la presiunea unor jucători importanți din piața de energie.
Punctual, prima reacție publică împotriva modificărilor la lege a avut-o AFEER, prin intermediul unui comunicat de presă dat publicității miercuri, 6 iulie, a.c.. Reprezentanții organizației se arătau uimiți şi îngrijorați cu privire la modul cum au fot aprobate amendamentele la lege și opinau că acestea vor produce controverse și vor crea disfuncționalități pe piața energiei. În același document cei de la AFEER spuneau că propunerile lor nu au fost luate în calcul și că modificările aduse legii au ținut cont de cerințele unei singure companii, cu trimitere la CEO, iar aplicarea acestora poate produce grave prejudicii participanților la piață, prin crearea premiselor unor interpretări și aplicări abuzive ori eronate. În concluzie, AFEER propune ca legea să fie reexaminată în Parlament, cu luarea în considerare a opiniilor exprimate de participanții la piață la momentul supunerii spre dezbatere publică a proiectului.
După numai o zi, pe 7 iulie, o poziție similară, împotriva modificărilor la Legea energiei electrice, a avut și Niculae Havrileț, președintele ANRE, considerând că aspectele din noua formă a legii, care fac referire la dreptul producătorilor de a încheia contracte cu alți producători, realizând un mixt energetic, în scopul de a oferta apoi energia electrică pe piața internă sau la export, vor fi greu de aplicat, mai ales că nu au fost solicitate reglementări secundare în sarcina ANRE și a cerut o reacție a bursei OPCOM, potrivit Agerpres.

Chirițoiu se antepronunță: Trebuie să rămânem mai restrictivi, mai intervenţionişti

La scurt timp după ce lege a fost trimisă spre analiză Consiliului Concurenței, o atitudine radicală a adoptat, public, și președintele acestui organism, Bogdan Chiriţoiu.
Președintele Consiliului Concurenței a declarat că acordarea posibilității producătorilor de energie de a încheia contracte între ei, prin modificarea adusă legii, poate genera din nou abuzuri.
“Într-o lume normală în care ai producători privaţi, bine conduşi, care îşi văd de treaba lor şi încearcă să-şi maximizeze profitul, i-ai lăsa să facă aproape orice. De ce suntem foarte intervenţionişti în România? Pentru că producătorii de electricitate sunt majoritari de stat şi istoria ne-a dovedit că nu sunt foarte grijulii cu banii statului. Din acest motiv nu îi lăsăm să facă o serie de lucruri, să vândă direct, ci îi obligăm să vândă pe bursă, pentru că nu avem încredere în ei. Istoria ne-a arătat că nu putem să avem încredere că se comportă responsabil, corect şi cu grijă pentru banul statului şi interesul cetăţenilor. Şi atunci, pentru o perioadă cel puţin, cred că trebuie să rămânem mai restrictivi, mai intervenţionişti în acest domeniu, să nu permitem lucruri care ar putea duce la abuzuri, aşa cum s-a întâmplat în trecut”, a subliniat Chiriţoiu, citat de Agerpres.
Practic, președintele Consiliului Concurenței s-a antepronunțat cu privire la opinia pe care o va formula organismul pe care-l conduce în legătură cu modificările și completările la Legea nr. 123/2012, solicitate de Administrația Prezidenială.

Secretar de stat la Energie, fost vicepreședinte AFEER. Ce firme reprezintă șefii asociației

Iată cine conduce AFEER: președinte al Asociației este Ion Lungu, director general CEZ Trade. Grupul CEZ a investit, în zona Dobrogea, 1,1 miliarde Euro în realizarea celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa , iar în 2011, a achiziţionat pachetul de acţiuni al companiei TMK Hydroenergy Power SRL care deţine sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, format din patru microhidrocentrale.
Din Comitetul Director al AFEER face parte Cristina Micu – Alpiq Romenergy, traderul clasat între ”băieții deștepți” din energie care contractase o treime din energia produsă, în trecut, de Hidroelectrica. ”Alpiq este un susținător puternic al producerii energiei electrice din surse eoliene”, după cum se precizează pe site-ul companiei, având parc eolian în Bulgaria este situat în apropierea oraşului Kazanlak, la 200 km est de Sofia. Cele 29 de turbine au o putere instalată de 73 MW şi produc 210 GWh pe an. Un alt membru în conducerea AFEER este Tudor Cîrstea – Freepoint Commodities, o firmă cu sediul în Statele Unite şi cu activităţi de trading pe trei continente. Laurențiu Urluescu – GEN-I Bucharest Electricity Trading and Sales, filiala locală a unui trader şi furnizor de energie înregistrat în Slovenia, cu activităţi în zona Balcanilor, dar şi în Germania, Italia, Ungaria şi Austria, care desfăşoară numai activităţi de comerţ angro cu energia, completează și el Comitetul Director al asociației. Din forul de conducere face parte și Daniel Pintilie – Statkraft România, compania face parte din din grupul norvegian Statkraft. În România, firma a fostînființată în anul 2007 şi vizează dezvoltarea activităţii de tranzacţionare angro cu electricitate. Grupul Statkraft deţine unităţi de producţie a electricităţii în hidrocentrale, centrale eoliene, centrale pe gaz şi centrale termice și este controlat în totalitate de statul norvegian. Mihai Beu, director comercial Electrica Furnizare, închide lista celor care iau decizii în AFEER. Electrica Furnizare este lider pe piața de energie electrică din România și furnizorul cu cel mai mare portofoliu de clienți.
Până în decembrie, anul trecut, când a fost numită secretar de stat în Ministerul Energiei, Corina Georgeta Popescu a îndeplinit funcția de vicepreședinte AFEER, din partea OMV Trading GmbH Viena Austria, fiind directorul sucursalei București.

În ediția de mâine vom prezenta ce interese au reprezentanții ANRE în zona energiei și care sunt băieții orientați din Gorj asociați cu ”băieții deștepți” cu afaceri în energia verde.

(Va urma)

Loading...

Citește și

Primarul Pigui, condamnat la 1 an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei! L-a instigat pe șoferul Primăriei Peștișani să dea declarații false organelor judiciare!

Primarul comunei Peștișani, Cosmin Pigui, a fost condamnat, marți, 28 ianuarie a.c., la 1 an …

5 comentarii

  1. „Sursele demne de incredere” sunt bineinteles ciurdel si gasca lui de penali care nu au inteles ca o economie sanatoasa inseamna concurenta nu populisme ieftine gen importanta nationala ca sa putem fura in liniste, imseamna transparenta totala, nu secretizare pana la absurd.

  2. Interesele multinationalelor aparate de structurile statului inaintea interesului national. Ar trebui sa-si asume toti acest lucru, pentru ca odata si odata tot trebuie sa dea socoteala. Si vor da.Da dnule Chiritoiu,,interventionistii isi vad de treaba lor”. Gura pacatosului adevar graieste.Havrilet de la ANRE face clar jocul mutinationaleleor. Cine plateste energia verde? In factura ANRE ului sau a Consiliului concurentei se reflecta? Au luat pozitie pentru facturarea in avans de catre CEZ a energiei estimate? A GDF SUEZ la gaze?

  3. ,,,,,Istoria ne-a arătat că nu putem să avem încredere că se comportă responsabil, corect şi cu grijă pentru banul statului şi interesul cetăţenilor,,,,,,,????????????????.

  4. Daca ai avea mai multă ( de unde😀😀) expertiza in domeniu , unde te bagi ca musca-n lapte, ai STI ca personajul invocat, Chiritoiu , nu se poate ” antepronunța”! Deciziile in cadrul Consiliului Concurentei le ia PLENUL CONSILIULUI, format din consilierii de concurenta, oameni a căror probitate morala si expertiza profesională nu a fost pusă niciodată la îndoiala, ABSOLUT TOATE deciziile luate fiind confirmate de instanța! Mirosul de CnH2n , un gaz binecunoscut , emanat de tine împotriva naturii, printre dinti arată disperarea la care ți-au ajuns stăpânii! Si panica ” formatorilor de opinie”, ca-n cântecul cu Mona se mărita, eu ce fac?😀😀😀😀😀😀😀 Hai cu totii, Matei, Horvath, Făget: versul 1) Nu ne vindem taaaaraaaaa! Repetați!

  5. un patron de regenerabile, precis

    cand toti iti zic ca delirezi, automat ei au facut cartel impotriva ta : -))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.