Cât cărbune trebuie să aibă CE Oltenia în depozite până la 15 noiembrie!

banda-carbune

Hotărârea privind măsurile pentru realizarea stocurilor de siguranță ale Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN) denumit Programul de iarnă a fost adoptată în ședința de Guvern de miercuri, 9 noiembrie. Programul vizează funcționarea în condiții de siguranță a SEN în perioada 15 noiembrie 2016 – 15 martie 2017, cu posibilitatea prelungirii până la 31 martie, în ceea ce privește asigurarea combustibililor pentru perioada sezonului rece și a volumului de apă din lacurile de acumulare.

Stocurile necesare a fi constituite până la 15 noiembrie 2016, pentru buna desfăşurare a activităţii, odată cu începerea sezonului rece, se compun din: 1.000.000 tone de lignit (CE Oltenia este cel mai mare producător de energie pe cărbune, mare parte din cantitatea necesară SEN este produsă de companie), 163.000 tone de huilă la care se adaugă stocurile necesare pentru îndeplinirea obligațiilor izvorâte din Hotărârea de Guvern nr.138/2013, 30.000 tone de păcură, 1,65 miliarde m3 volum brut de apă în lacurile de acumulare (1,6 TWh energie electrică echivalentă în lacuri), 18,34 TWh stoc minim obligatoriu de gaze naturale înmagazinate în depozitele subterane şi 25,5 TWh estimarea stocului final al ciclului de înmagazinare 2016.

Stocuri de 2,3 miliarde de lei

Valoarea stocurilor necesare pentru perioada 15 noiembrie 2016 – 15 martie 2017 este de 2,3 miliarde lei. La programul de iarnă contribuie producătorii de energie electrică și termică în cogenerare, operatori economici aflați sub autoritatea Ministerului Energiei, cât și producătorii aflați în administrația Consiliilor Județele și/sau Locale. Conform unui comunicat de presă al Guvernului, documentul a fost întocmit pe baza evoluţiei consumului realizat în anii anteriori, a analizării prognozelor realizate de Comisia Naţională de Prognoză şi Dispecerul Energetic Naţional, avându-se în vedere dimensionarea corespunzătoare şi, în acelaşi timp, necesară a stocurilor de combustibili și a volumelor de apă în marile lacuri de acumulare, la data de 15 noiembrie 2016.
În cadrul Programului au fost incluși toți producătorii de energie electrică și
termică în cogenerare cu unități dispecerizabile.

Carierele funcționează cu dificultăți

Carierele CE Oltenia au întâmpinat mari greutăți în producerea cărbunelui din cauza lipsei fronturilor de lucru. Cu toate acestea, deși nu au produs ca în anii trecuți, există posibilitatea ca CEO să asigure necesarul de iarnă, pentru buna funcționare a SEN.

loading…
loading...
Loading...

Citește și

„Floricica Dansatoarea” o comite din nou! Pesedistul Pupăzan s-a rebrenduit și o arde pe muzică ușoară de-i sar gumarii din picioare!

Marius Daniel Pupăzan, opțiunea burlescă a PSD pentru Primăria Cîlnic, nu contenește în a se …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: