miercuri , 19 februarie 2020 - 18:41

Cât de BOLNAV este sistemul medical gorjean! Cazul medicului Vlad, film erotic la Psihiatrie, 6 MORȚI din cauza virozelor respiratorii și creșterea incidenței INFECȚIILOR NOSOCOMIALE – CINE AR TREBUI DEMIS?


Privit în ansamblu, sistemul medical gorjean seamană izbitor cu un bolnav care o duce de pe o zi pe alta, doar cu ajutor divin, fără ca nici un medic să-i găsească leacul.
Concret, în ultima vreme, câteva cazuri de-a dreptul revoltătoare generate de incompetență și neprofesionalism, asociate cu o mare doză de ignoranță, au făcut să se vorbească despre Spitalul Județean de Urgență (SJU) Tg-Jiu în presa din toată țara, însă, deocamdată nu au fost identificate persoanele responsabile, iar după cum au evoluat lucrurile, impresia este că se operează cu mănuși din catifea și că nu se dorește ca ”tumora” să fie extirpată cu bisturiul.

Cazul dr. Vlad. Consiliul Etic, un organism ineficient!

Pe scurt, Constanța Calițoiu, o femeie de 63 de ani din localitatea Baniu a fost internată în SJU Tg-Jiu, în jurul datei de 20 ianuarie, cu bronhopneumonie acută, iar din cauză că starea sa de sănătate a degenerat a ajuns în Secția de Terapie Intensivă (ATI). În decurs de aproximativ o săptămână, femeia a primit consult pneumologic de trei ori din partea medicului Elena Vlad, recomnadarea acesteia fiind să continue tratamentul în ATI sau să fie transferată la un spital din Craiova, întrucât boala era una infecțioasă. La cel de-al patrulea consult, solicitat de medicii din ATI, medicul Elena Vlad a consemnat în foaia de observație a pacientei că nu poate realiza o manevră spitalicească, ”aspirat bronșic”, în boală infecțioasă, din cauza lipsei de personal mediu sanitar, cât și din cauza ”lipsei salarizării corespunzătoare”. Abia pe 5 februarie, adică după alte 8 zile de la acel moment, timp în care a fost în comă indusă și ventilată mecanic, femeia a fost transferată la o unitate medicală din Craiova, însă, sâmbătă, 9 februarie, aceasta a decedat.
Între timp, Colegiul Etic din cadrul SJU a desfășurat verificări, cu privire la acest caz, și a constatat încălcări ale principiilor conduitei profesionale, de etică și deontologie, în cazul doctoriței Elena Vlad și a propus managerului Gigel Capotă sancționarea acesteia.
Este primul aviz etic de acest fel, în decursul ultimelor zece luni de când Consiliul Etic funcționează în actuala formulă, având în vedere că, anul trecut, din cele patru sesizări primite, în urma cărora au efectuat verificări, în niciuna nu au identificat abateri.

De remarcat este faptul că, deși este prevăzut în atribuțiile care-i revin, pe parcursul anului 2018, Consiliul Etic al SJU nu a desfășurat nici o acțiune pentru promovarea valorilor etice în rândul personalului medico-sanitar. În aceste condiții, se pune întrebarea dacă acest organism își are rostul, în actuala formulă?

Directorul medical a încălcat Legea privind drepturile pacientului

Un alt caz care a stârnit reacții în rândul opiniei publice a fost al celor șase persoane decedate, internate, inițial, în Secția Medicală II, cu viroze respiratorii. Una dintre aceste persoane a fost un tânăr de 36 de ani care a murit la mai puțin de 24 de ore de la internarea în spital, fiind transferat, spun surse medicale, mult prea târziu în ATI.
Explicațiile medicului Costinel Popescu, director medical al SJU, au fost de-a dreptul halucinante: ”Referitor la decesele în număr relativ mai mare, care au avut loc și au fost raportate ca și evenimente la nivelul unității noastre, în urma analizei care se efectuează de Comisia de analiză a deceselor, am avut anumite concluzii: toți bolnavii care s-au prezentat în unitatea nostră au avut anumite particularități. În principiu, vârstă înaintată și chiar toți erau cu anumite comorbidități asociate, unele dintre ele destul de grave”.
Pe lângă faptul că a încercat, în mod evident, s-o disculpe pe Natalia Guță, medic șef Secție Medicală II, înainte de orice anchetă a Colegiului Medicilor sau verificare a Consiliului Etic, directorul medical Costinel Popescu a încălcat, în mod flagrant, Legea pacientului, furnizând datele de identificare și diagnosticele persoanelor decedate, cu toate că acest lucru este interzis. Potrivit Art.21 din Legea nr.46/2003, actualizată, ”Toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidențiale chiar şi după decesul acestuia”.

Popescu: Infecțiile nosocomiale sunt niște evenimente

Cu toate că este remunerat cu un salariu net de 13.000 de lei, lunar, și are în subordine directă Serviciul de Supraveghere și Control al Infecțiilor Nosocomiale din SJU, directorul medical Costinel Popescu adeclarat, cu seninătate, că ”infecțiile nosocomiale sunt niște evenimente și sunt existente la nivelul oricărei unități medicale” și a recunoscut că a crescut incidența acestora, ba mai mult, a dat vina pe angajații unității spitalicești că nu respectă unele norme și nu a oferit explicații cu ce măsuri concrete a luat pentru reducerea acestora. ”Dacă au fost unele deficiențe acest program de infecții nosocomiale, respectiv creșterea incidenței acestora, nu a fost din cauză că nu s-au luat măsuri, în permanență se iau măsuri în ceea ce privește această activitate, în schimb, se pare că la anumite nivele, respectiv mai jos, nu toată lumea îndeplinește aceste norme, să le spunem, în ceea ce privește precauțiunile medicale. (…) Au fost niște cazuri de infecții în secțiile din blocul operator de la spitalul de pe T. Vladimirescu, în acel moment am hotărât (…) ca până la achiziționarea unei noi linii endoscopice din secția Urologie, sterilizarea endoscopului unic care exista în momentul acela în secție, poate fi făcută la rece”.(?!)
Față de cele prezentate, rămâne de văzut dacă la nivelul SJU sau al Consiliului Județean Gorj se pune problema demiterii directorului medical Costinel Popescu.

Scene erotice la Psihiatrie. A fost chemat Corpul de Control al Ministerului Sănătății

Toate aceste scandaluri au culminat cu apariția în media a unor imagini care prezentau bolnavii de la Secția de Psihiatrie a SJU în ipostaze erotice.
Cronologic, faptele s-au petrecut în felul următor: la jumătatea lunii iulie a anului trecut, doi bărbați, internați în secția de Psihiatrie, au fost filmați în timp ce mângâiau și sărutau o pacientă, aproape complet dezbrăcată, prin grilajul ce separă culoarele din secția respectivă. Cea care a filmat scenele este fiica managerului SJU, Gigel Capotă, angajată ca registrator la unitatea medicală. Abia în luna decembrie a anului trecut, deci după cinci luni și jumătate de la acel incident, șefa secției Psihiatrie, dr. Gabriela Pătrășcoiu a fost schimbată din funcție, iar asistenta șefă a demisionat din acest post și a fost transferată pe altă secție.
După apariția imaginilor în presă, managerul SJU, Gigel Capotă, a declarat că a luat măsuri în acest caz, în sensul că a schimbat conducerea secției și a mai montat un grilaj lângă cel existent. Capotă nu a explicat însă de ce schimbările au fost efectuate după aproape o jumătate de an și nici de ce nu a sancționat-o și pe cea care a înregistrat imaginile respective. Totuși, dincolo de gravitatea celor întâmplate, fiind vorba de demnitatea persoanelor, cu atât mai mult cu cât e vorba de bolnavi, rămâne următoarea întrebare: dacă asistenta șefă și șefa de secție nu erau schimbate, acele imagini mai apăreau vreodată public?
În acest caz, președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a declarat că a fost constituită o comisie formată din reprezentanți ai instituției și a solicitat și Corpul de Control al Ministerului Sănătății pentru a efectua verificări.

Loading...

Citește și

1,3 milioane debit la CEO. Insolvența UATAA încă un an de zile, aprobată în ședința de CL!

Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă din Motru și-a prelungit insolvența cu încă …

14 comentarii

 1. Cum sa spui in public numele si bolile oamenilor? Cei care ati fost prezenti si il aveti inregistrat ar trebui sa ii faceti o plangere sa se invete minte.

 2. Păi dacă se laudă amantele că s angajate, așa proaste cum sunt de domn director….

 3. Acest filmuleț a fost făcut de fiica vitregă a managerului… întrebare?
  Cum a ajuns să lucreze fiica managerului la registratura?
  E chiar așa de deșteaptă?

 4. Corupție și incompetenta

  Spitalul a ajuns din cauza implicatiilor politice sa devină morga pentru pacienți și o sursa foarte buna de venit pentru cadrele medicale. Sa te ferească Dumnezeu sa te îmbolnăvești la Gorj ! Toate posturile scoase la concurs în ultimii ani sunt cumpărate cu bani sau câștigate prin trafic de influență. Nu exista zi de la Dumnezeu sa nu vedem un caz de malpraxis. Ar trebui schimbat din temelie acest manegament defectuos si al multor cadre medicale incompetente.

 5. Baaaa!!!!! Toate spitalele din tara asta sunt la fel. Toate sunt pline de lipitori de afișe, pupincuriști, prosti și incompetenți, angajați pe pile.

 6. Cel mai mult mă distreza când se păruiesc amantele directorului când se întâlnesc.Problema este că se păruiesc in spital.
  Chiar nu se știe asta la nivelul consiliului județean?

 7. Pentru a salva onoarea spitalului, Capota prin Cosmin Popescu ar trebui să facă trei lucruri:
  – schimbarea actualului director medical și desemnarea ca Dr Neagu de la chirurgie. De ce? Directorul Medical trebuia să prelucreze Regulamentul Intern tuturor șefilor de secție. De asemenea, compartimentul juridic al spitalului și serviciul resurse umane ar trebui sancționate pentru că nu au pus la dispoziția comisiei de anchetă și a consiliului etic toate informațiile legale cu privire la sancțiuni: ar trebui sancționată in primul rând doamna care a făcut filmarea, asistentul șef delegat la acel moment și medicul de gardă din acea zi.
  – schimbarea directorului de îngrijiri, mai ales că nu are studii superioare. Prevederile Legii 95/2006 se aplică și directorilor interimari, iar funcția de director de îngrijiri are ca și condiție specifica deținerea unei diplome de licență în asistenta medicala generala.
  – numirea ca director de îngrijiri a Danei Fotescu, persoana care a mai lucrat, are experiența și se bucură de o largă popularitate atât în rândul colegilor cât și al opiniei publice.

  • Terminati cu prostiile fiihdca cel mai bun director medical ar fi dl doctor Ghiuri Vintilescu fiindca este peste actualul Costinel Popescu cu 7 clase . Este un om foarte bine pregatit fata de Popescu .

  • Societatea romaneasca, cu cel mai reprezentativ mod de gândire, neaoșă, nestilizata, de-al nostru vere! Giiiiigiiiii Keeeeeeent{ pentru tot cartierul} Vreți un medic, sa fie șef ??😜 Atunci e simplu: unul cu “ lipici” la OPINIA PUBLICA!!! Dai ma dracu cu școlile, experienta, caracterul si CE-O mai fi! OPINIA PUBLICA si colegii sa-l placa!!! Muicaaa, ce doctor bun! M-a intrebat de unde Șanț, ce face mosu’ , am vite, găini, cum m-a înțeleg cu vecinii!! 😜😜😜😜😜 Kentane, cand te-o durea burta, sa te trateze opinia publica!! Un lucru e cert: Suntem un izvor nesecat de prostie omeneasca!!! Nevaccinabili!

 8. Pai daca asa prosti sunt unii directori de se incurca cu angajatele, nu pot sa-si stapaneasca… consecintele nu intarzie sa apara. ce fac femeile din barbati pentru locuri caldute, protectie la serviciu, etc. si deh…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.