miercuri , 16 octombrie 2019 - 10:36

Ce a lăsat Generalul Gorjului cu „limbă de moarte” urmașilor săi!

personalitati

De numele generalului Christian Tell este legată înființarea Bibliotecii Județene Gorj, căci a lăsat „cu limbă de moarte” ca urmașii săi să doneze mii de volume de carte Gorjului.

 

Christian Tell, general în armata română, s-a considerat mereu a fi „fiu al Gorjului”, căci, deși născut în Ardeal, Tell făcea parte dintr-o familie originară din comuna Telești, satul Șomănești.

biblioteca-christian-tell

Ministru
Între decembrie 1862 și 1866, generalul a devenit ministru al Educației și Culturii, în guvernul Nicolae Kretzulescu, și încă o dată, între 1871 și 1874, în guvernul condus de Lascăr Catargiu.

Christian_TellGeneralul Christian Tell (12 ianuarie 1808-12 februarie 1884) s-a născut la Brașov, dar familia sa era originară din Telești, gorj. Acest fapt l-a determinat pe tânărul Christian Tell să se considere „fiu al Gorjului”. Tatăl său, paracliser la biserică, a știut că fiul său trebuie să învețe carte, căci, doar așa se putea ridica în societate. Astfel, la 13 ani Tell a cunoscut viitoarele personalități istorice și culturale: Ion Heliade Rădulescu, Nicolae Bălcescu, I. Ghica. În 1821, când izbucnise evoluția pandurului Tudor Vladimirescu, Christian Tell a întrerupt cursurile școlare ca să participe la mișcarea gorjeanului său. După revoluție, Tell și-a reluat cursurile, apoi a luptat în războiul ruso-turc din 1828-1829. După 1830, Christian Tell a intrat în rândurile armatei ca și sublocotenent. Alături de Nicolae Bălcescu a colectat scrieri militare pentru biblioteca militară.

A fost exilat în Turcia

În1848 a izbucnit Revoluția, iar Tell a mobilizat trupele pe care le comanda în sprijinul revoluționarilor din Țara Românească, ajungând să fie cunoscut sub numele de „Sabia Revoluției”. A fost prezent la adunarea de la 9 iunie 1848, care a emis Proclamația de la Islaz, fiind numit printre cei cinci membri ai guvernului provizoriu înființat în acel moment. Christian Tell a făcut parte și din noul guvern provizoriu stabilit la București. După înfrângerea revoluției de la 1848, pentru Christian Tell a urmat o perioadă grea a exilului în Franța și apoi în insula Chios și Smirna, o bună bucată de timp fiind despărțit de familie și confruntat, ca de altfel majoritatea românilor aflați în pribegie, cu dificultăți financiare. Al. Doru Șerban scrie că generalul a stat și în Turcia, în exil, și a primit o pensie de la sultan.
Christian Tell s-a întors din exil în 1857 și a contribuit la alegerea ca domnitor în 1859 a lui Alexandru Ioan Cuza și la înființarea a statului unitar român. Tell a sprijinit domnitorul în efortul său de a consolida autoritatea publică și de a iniția reforme.

Străzi care îi poartă numele
Și în Târgu-Jiu, dar și în București există străzi care poartă numele generalului Christian Tell. Casa familiei Tell din capitală a fost demolată în timpul comunismului, fiind construit un bloc pe locul său. Mai apare doar în fotografiile Arhivei naționale.

A lăsat moștenire de seamă Gorjului iubit

rubrica-personalitati

Generalul Christian Tell a decedat în 1884, la București. Legătura familiei Tell cu județul Gorj s-a menținut și după decesul generalului. Acesta i-a apreciat mereu pe gorjeni și s-a mândrit cu originile sale. A vrut să lase o amintire Gorjului iubit. Astfel, din dorinţa lui Christian Tell, nepotul său Alexandru a donat mii de volume Primăriei Târgu-Jiu și astfel a luat fiinţă Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” Gorj. În generozitatea sa și respectând dorința bunicului, urmașul generalului Ch. Tell a donat Primăriei Târgu Jiu 7.000 de volume ce aparţinuseră familiei sale, cu scopul de a se organiza o bibliotecă ce avea să poarte numele Biblioteca publică General Tell. Această informație apare menționată în cartea „Personalități care au fost în gorj” a lui Al. Doru Șerban, care citează Arhivele Statului ca loc de origine al actului doveditor. După acceptarea donaţiei de către Primăria oraşului Târgu-Jiu a fost angajat primul bibliotecar, la 1 decembrie 1934. Fondului de carte iniţial i se adaugă şi alte donaţii provenite de la avocatul I.I. Căprescu sau Mihail Stănulescu, dar şi din fondul Liceului Tudor Vladimirescu.

loading...
Loading...

Citește și

Vulcanul, primul ZIAR al Gorjului! Numele unui căpitan poet și al unui istoric sunt legate de el

De numele căpitanului poet Emanoil Părăianu se leagă un moment important din istoria Gorjului: acesta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: