Ce îi cere senatorul Florin Cârciumaru ministrului pentru Mediul de Afaceri!

„Așa cum a demonstrat până acum, Guvernul PSD-ALDE susține dezvoltarea tinerilor antreprenori prin programe speciale. Unul dintre acestea este Start-Up Nation, program național ce are ca obiectiv stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii și îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora; crearea de noi locuri de muncă, inserția pe piață muncii a persoanelor defavorizate, șomerilor și absolvenților; creșterea investițiilor în tehnologii noi inovative.

În urma publicării listei cu beneficiarii eligibili ai programului Start-Up Nation 2019, în doar câteva ore, s-au înmulțit anunțurile cu vânzarea proiectelor aprobate. Sute de persoane au lansat o petiție online prin intermediul căreia solicită să stopați înstrăinarea proiectelor eligibile. Semnatarii petiției consideră această practică nedreaptă, motivând că se încalcă abuziv principiile egalității, concurenței și transparenței. Această situație a fost semnalată în aproape toate județele din țară. Dumneavoastră, domnule ministru Radu Oprea, ați catalogat această vânzare de proiecte drept o “identificare a unor oportunități de afaceri caracteristică spiritului antreprenoriatului”. În realitate însă lucrurile nu sunt chiar așa. Noii deținători ai acestor societăți comerciale, beneficiare de ajutor de minimis în cadrul programului, trebuie să știe că vor prelua inclusiv obligațiile ce decurg din implementarea schemei, cum ar fi, de exemplu, menținerea locurilor de muncă create prin program pe parcursul a doi ani sau păstrarea echipamentelor pentru care s-a obținut finanțarea. In același timp, cei care preiau aceste proiecte trebuie să fie conștienți de un fapt: planul de afaceri este unul gândit pentru altcineva și nu este neapărat cel mai potrivit pentru ei. Noii deținători vor avea obligația de a lucra cu ceva croit pe alte repere, care nu poate fi adaptat nevoilor și structurilor lor.

Ce măsuri se impun și dacă le veți lua de acum înainte, pentru a preveni situațiile în care proiectele Start-Up Nation sunt vândute pe internet?
În 2017 spuneați, domnule ministru Radu Oprea, că dacă acest comerț cu proiecte se dovedește a fi un fenomen sau va avea o incidență, atunci va trebui să luați măsuri și veți introduce limitări. Lucrurile par să fi degenerat, având în vedere că platformele online de anunțuri arată că mai mulți patroni, care s-au calificat pe locurile finanțabile cu bani de la stat în programul Start Up Nation, și-au scos firmele  la vânzare pe internet. Aceștia au ocupat practic locurile unor antreprenori care poate ar fi putut realiza proiectul cu banii de la stat.

Solicit specialiștilor din cadrul ministerului condus de dumneavoastră, domnule ministru Radu Oprea, să spună oficial dacă această practică este una morală și justă. Cred că acest program național de finanțare a fost implementat cu scopul de a da o șansă celor care doresc cu adevărat să dezvolte o afacere, creând, astfel, locuri de muncă și generând venituri la bugetul de stat. Mai mult, există antreprenori care au promis rezultate exagerate pentru a se putea încadra la finanțare și acum se văd nevoiți să renunțe la proiecte, după ce au ocupat locurile altora care poate ar fi avut planuri de afaceri fezabile. Dacă nu veți impune limite privind comerțul sau înstrăinarea de proiecte, programul național riscă să devină necredibil și neatractiv pentru potențialii antreprenori” se arată în interpelarea făcută de senatorul Florin Cârciumaru către Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Radu Oprea.

 

Loading...

Citește și

Ce-i RECOMANDĂ Vîlceanu lui Chivu

Președintele organizației județene a Partidului Național Liberal îi transmite liderului PNL Rovinari, Laurențiu Chivu, că …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.