Ce INVESTIŢIE face OMV PETROM, la Gorj!

primaOMV

OMV Petrom a organizat și anul acesta „Tabăra meseriașilor”, proiect de educație profesională și tehnică dedicat elevilor care doresc să învețe mult mai bine meserie! Anul acesta, 200 de elevi din Gorj, de la clasele IX-XI, din cadrul a 24 de licee tehnologice și școli profesionale participă la „Tabăra meseriașilor”. 40 de elevi din Motru, Târgu-Jiu și Țicleni vor beneficia de astfel de burse din partea societății private.

OMV-Petrom-1

În perioada 31 iulie-6 august a avut loc Tabăra dedicată Seriei electricienilor la Bran, iar săptămâna aceasta, cea pentru mecanici. În total, la Tabăra meseriașilor vor participa 200 de elevi din Gorj, iar 40 dintre ei vor primi din partea Petrom burse în valoare 500 lei/lună pentru viitorul an școlar. În ediția din 2016, proiectul se concentrează asupra a patru domenii studiate de elevi: mecanică; electric, electronică și electromecanică; turism și alimentație; construcții, instalații și lucrări publice. Despre participanții la seria electricienilor, voluntarii-mentori au spus că elevii au fost atenți, receptivi, pasionați cu adevărat de electrică și electronică. Tinerii s-au implicat, alături de voluntarii-mentori, în construirea orașului viitorului, o machetă de mari proporții a orașului Târgu Jiu. Sub îndrumarea mentorilor-echipa EFdeN, adică Mihai, Claudiu, Ana, Alexandra, Alex și Sima-, viitorii electricieni și electroniști au realizat de unii singuri modulele de locuințe, au creat circuitele de iluminat și distribuția electrică pentru orașul perfect sustenabil. „Orașul pe care a trebuit să-l reinventăm a fost emblema județului în care învățăm noi, Târgu Jiu, unul dintre cele mai frumoase locuri din România. Mentorii ne-au împărțit în mai multe echipe, în funcție de cele mai importante domenii: Ecologie, Clădiri inteligente, Transporturi și Parcări, Social, Fonduri, Spitale. Orașul inteligent, din punctul nostru de vedere, include utilizarea energiei furnizate de panouri fotovoltaice, montarea de panouri solare și un sistem de iluminat inteligent. Așa folosim cât mai puțină energie electrică, acest lucru însemnând o viață sustenabilă”, a spus unul dintre elevii participanți la Tabăra Meseriașilor.

OMV-Petrom-3

Mihai Toader Pasti, unul dintre cei mai de succes gorjeni, le-a fost mentor copiilor

OMV-Petrom4

Proba finală a Seriei Electricienilor a fost una dintre cele mai frumoase experiențe atât pentru elevi, cât și pentru mentorul Mihai Toader-Pasti, coordonator al proiectului EFdeN. Potrivit reprezentanților OMV Petrom, Mihai Toader Pasti a rămas impresionat de cunoștințele pe care elevii le au despre acest domeniu și de pasiunea cu care au lucrat toată săptămâna. „Dacă am realiza că suntem cu toții responsabili de educația copiilor noștri și nu am mai delega această responsabilitate doar către profesori, cred că s-ar schimba multe. E nevoie de un dialog real la nivelul școlilor între elevi, părinți, profesori și ministere pentru stabilirea nevoilor și priorităților. Cred că e nevoie de o programă școlară mai puțin încărcată și mai flexibilă. E nevoie de un plan la nivelul școlilor și de implicarea firmelor în furnizarea de produse sau servicii. Trebuie să existe o colaborare între școli, părinți, companii și ONG-uri cu Ministerul Educației. Mi se pare utilă înființarea unei asociații pentru profesorii din colegiile tehnologice și școlile profesionale care să promoveze aceste practici și care să aibă delegați în Ministerul Educației și la nivelul Președinției”, a declarat Mihai Toader Pasti.

OMV-Petrom-5

Seria Mecanicilor din Gorj-elevi dornici să învețe foarte bine meserie

Meseriașii din Seria Mecanicilor au început luni atelierele de practică în garajul mentorului acestei serii, Gabriel Onofrei. Acesta le va povesti viitorilor meseriași cum pot deveni cei mai buni în domeniu: cu multă practică, muncă și pasiune. Le va spune cum a modificat sute de mașini până a ajuns un nume celebru nu doar în România, ci și în străinătate. Apoi îi va învăța cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știe un mecanic.

OMV-Petrom-2

Mona Nicolici despre Tabăra Meseriașilor
România Meseriașă este o Românie altfel, o Românie în care sistemul educațional profesional e susținut. O Românie creată ținând cont de necesitățile companiilor și ale meseriașilor în egală măsură. O Românie în care, de la avocați până la zugravi, toți înțeleg cât de importanți sunt unii pentru ceilalți. O Românie în care croitorii, tâmplarii, cizmarii, zidarii sunt priviți cu respectul și aprecierea cuvenită, spun cei de la Petrom. „Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei, un nou proiect educațional OMV Petrom, va fi dedicată, în 2015, elevilor din clasele IX – XI din 14 licee tehnologice și școli profesionale din județul Prahova. Pornind de la nevoile existente pe piața locală a muncii, proiectul va sprijini cinci specializări adresate elevilor: Scopul Taberei Meseriașilor din Țara lui Andrei este să vină în completarea programei școlare și să îi ajute pe elevi să fie mai pregătiți pentru piața muncii, după încheierea studiilor”, a spus Mona Nicolici, reprezentant OMV Petrom.
loading...
Loading...

Citește și

Sesizări grave făcute de o gorjeancă la adresa unei firme din Târgu Jiu!

O gorjeancă sesizează prin intermediul paginii sale de socializare faptul că o firmă din Târgu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: