Ce mâncau aztecii: Ouăle de muște și caviarul precolumbian la mare preț


În societatea actuală, insectele sunt prezentate tot mai insistent drept o soluție pentru criza alimentară. Pentru mulți europeni, a mânca insecte este inimaginabil. Însă, în alte părți ale lumii, aceste creaturi reprezintă un ospăț pe cinste.

Spre exemplu, în unele restaurante din Mexico City poți avea șansa să guști dintr-o variantă modernă a „caviarului” aztecilor. Este vorba de „Tortitas capeadas de ahuautle en salsa verde”. Sună destul de apetisant, însă, după ce vei afla ce înseamnă „ahuautle”, s-ar putea să te răzgândești.

Savoarea ouălor de muscă

Ahuautle este un termen compus din două cuvinte din dialectul aztec Nahuatl și înseamnă „sămânța bucuriei”. Aceste „semințe” sunt, de fapt, ouă de insectă – mai exact, ouăle muștei de apă.

Potrivit BBC, ouăle de muscă (de mărimea semințelor de quinoa) se prepară sub formă de chiftele, cu un amestec de ouă, pesmet, lapte, ceapă și coriandru. Apoi, pasta rezultată este prăjită în ulei și se servește cu un sos verde.

Potrivit oamenilor de știință, ouăle muștei de apă sunt foarte sănătoase, având un conținut de proteine de 63,8%. Prin comparație, carnea de vită conține doar 26-27% proteine. Mai mult, aceste ouă nu conțin deloc grăsimi.

Dar întrebarea cea mai importantă este: ce gust are această mâncare neobișnuită? Unii spun că gustul este uimitor, alții că trebuie să te obișnuiești cu el.

Pentru azteci, ahuautle era mâncarea zeilor

Ouăle de muscă sunt cerute în special de cei care doresc să „guste” puțin din specificul civilizației aztece. În ziua de astăzi, acest fel de mâncare este tot mai rar și doar câteva localuri îl mai prepară.

Ouăle muștei de apă erau considerate o delicatesă de către azteci. Convinși că le dau putere, conducătorii azteci mâncau ahuautle în fiecare dimineață în timpul sezonului ploios, când ele se găseau din abundență și erau proaspete.

Spre exemplu, Montezuma, conducătorul orașul-stat Tenochtitlan la începutul secolului al XVI-lea, era încântat de această delicatesă. Istoricii spun că ahuautle erau folosite și în cadrul sacrificiilor umane practicate de azteci, fiind împrăștiate peste cei sacrificați.

19 euro pentru un borcan cu ouă de muscă

Din cele peste 2.000 de specii de insecte comestibile, mexicanii consumă 531. Ahuautle nu este ieftin, mai ales dacă îl comparăm cu alte alimente, precum carnea de vită.

Un borcan mic cu ouă de muscă se vinde cu 400 de pesos mexicani, adică aproximativ 19 euro. Din acest motiv, acest fel de mâncare este considerat „caviarul Mexicului”.

Ouăle sunt cultivate cu ajutorul unor plase, amplasate în lacuri, unde sunt fixate cu ajutorul bețelor și pietrelor, exact așa cum se proceda cu sute de ani în urmă. Muștele se așează pe plase și își depun cu miile ouăle prețioase.

Apoi, ouăle sunt scoase la suprafață și uscate la soare. În ciuda statutului de curiozitate culinară și istorică, ahuautle sunt, spun unii, și foarte gustoase.

sursa: incredibili.ro

loading...
Loading...

Citește și

O boală letală în Evul Mediu se întoarce: două cazuri de ciumă pulmonară, cea mai rară şi cea mai virulentă, au fost diagnosticate în China

Ciuma, o boală letală în Evul Mediu, stârneşte îngrijorări din nou în lume după descoperirea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: