CE Oltenia a câștigat al 16-lea proces cu Bankwatch

termorovinari

• În atenția ecologiștilor: există multe societăți care funcționează pe cărbune fără a avea autorizații de mediu și nicio investiție pentru reducerea poluării

În luna septembrie 2014, Asociația Bankwatch România a formulat plângere la Tribunalul București împotriva Deciziei de Încadrare emisa de APM Gorj pentru proiectul „Modernizare instalații de desprăfuire gaze de ardere – ESP la grupul energetic nr.7 în vederea reducerii emisiilor de praf la cos sub 50 mg/Nmc. Racordare canale de gaze de ardere de la grupul energetic nr.7 la instalația de desulfurare – FGD de la grupul energetic nr.6” de la SE Turceni, solicitând anularea acestei decizii.

Acțiunea formulată de Asociația Bankwatch Romania a avut la bază motive neîntemeiate și nelegale, în opinia CE Oltenia care a făcut cunoscut faptul că Asociația Bankwatch nu vede companiile cu grupuri energetice pe cărbune care funcționează și acum fără autorizații de mediu și care nu au făcut niciun fel de investiții de mediu.

Motive fără temei

Astfel, potrivit unui comunicat de presă, CE Oltenia arată că acțiunea ecologiștilor a avut la bază motive neîntemeiate de a da în judecată compania: 1) Încălcarea Directivei privind Emisiile Industriale 2010/75/UE transpusă în România prin Legea nr.278/2013 prin faptul că valorile limita de emisie au fost stabilite în mod greșit pentru grupul energetic nr. 7, solicitând încadrarea acestora în Anexa 5 – Partea a II-a.
În realitate, grupul energetic nr.7 nu se putea încadra în Anexa 5 – Partea a II-a, deoarece a beneficiat de o derogare de 20.000 ore de funcționare și încadrarea a fost făcută corect în Anexa 5 – Partea I, conform „Valorilor limită de emisie pentru instalațiile de ardere menționate la art.30, alin.4 “ . 2) Încălcarea Directivei EIA transpusă în România prin HG nr.445/2009 pentru ca evaluarea de mediu a fost realizată numai pentru lucrările de reducere a emisiilor de pulberi la coș, precum și încadrarea greșită privind limitele maxime admise a emisiilor. În realitate, proiectul a fost analizat pentru toți indicatorii de calitate prevăzuți în legislație și nu doar pentru pulberi, deoarece proiectul include și perfecționarea proceselor de control și reglare a arderii . 3) Încălcarea Convenției de la Aarhus ratificată de România prin Legea nr.86/2000 privind informarea și participarea publicului la luarea DECIZIEI DE ÎNCADRARE.
În realitate, procedura de informare și participare a publicului a fost realizată prin afișare la sediul primăriei Turceni, prin publicarea unui anunț pe site-ul CE Oltenia, pe site-ul APM Gorj și în presa locală.

16 acțiuni ale Bankwatch și Greenpeace, câștigate în instanță de CEO

Complexul Energetic Oltenia a depus în instanță documentele și înscrisurile doveditoare care atestă ca DECIZIA DE ÎNCADRARE a fost obținută prin respectarea legislației în vigoare, drept pentru care, la sfârșitul lunii mai 2015, Tribunalul București a respins acțiunea Asociației Bankwatch România ca nefondată. „Precizăm că, până în prezent, 16 acțiuni ale Bankwatch și Greenpeace inițiate în instanță împotriva CE Oltenia, au soluții definitive și irevocabile în favoarea societății noastre. Totodată, ne manifestăm surprinderea că Bankwatch contestă calitatea investițiilor de mediu ale CE Oltenia, fără să observe multe alte companii și grupuri energetice pe cărbune care nu au realizat niciun fel de investiții pentru reducerea poluării și nici nu dețin autorizațiile de mediu necesare funcționării”, se mai arată în comunicatul CEO.

loading...
Loading...

Citește și

Avem un stadion! Ce facem cu el? Arena sportivă de 30 de milioane de euro, din centrul municipiului Tg-Jiu, E PUSTIE! Propunerea ȘOC a Clubului Pandurii către primărie!

Stadionul din Tg-Jiu, care a costat aproape 30 de milioane de euro, este pustiu, la …

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: