
În timp ce Complexul Energetic Oltenia nu a primit şi nu primeşte stimulente, producătorii de energie din surse regenerabile sunt îngrijoraţi de „reducerea stimulentelor acordate lor ce va conduce la restrangerea investiţiilor şi falimentarea celor existente”, conform unui comunicat al PATRES (Organizatia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România), în condiţiile în care suntem ţara cu cea mai mare subvenţie pentru energia regenerabilă din Europa.
Tranzacţii de doi lei!
Directoratul Complexului este consternat fiindcă inechitatea în acest sector de activitate strategic domneşte în continuare, în ciuda tuturor încercărilor CEO de a devoala neregulile din sistemul naţional. Astfel, „în condiţiile în care producătorii de energie din surse regenerabile fac tranzacţii la preţuri derizorii, aceştia reclamă faptul că au fost obligaţi – potrivit Ordinului nr.78/2014 al ANRE – să vândă energie doar la putere constantă (în bandă), lucru imposibil de realizat, deoarece producţia depinde de factorii meteo. Este evident pentru oricine că funcţionarea lor aleatorie pune în pericol siguranţa întregului Sistem Energetic Naţional, iar obligativitatea producătorilor pe bază de cărbune de a asigura echilibrul implică majorări substanţiale de costuri cauzate de frecventele opriri/porniri care, în final, cresc gradul de poluare în comparaţie cu situaţia unei funcţionări liniare. Suntem în consens cu producătorii de energii regenerabile asupra faptului că, deşi preţul energiei electrice a scăzut foarte mult, factura pentru consumatorul final a crescut – aspect deseori menţionat de CE Oltenia. Majorarea facturii este determinată tocmai de creşterea cotei de certificate verzi, de la sub 1%, când preţul energiei electrice era peste 220 lei/MWh, la 27% în 2015, când preţul energiei electrice este sub 160 lei/MWh pe PCCB şi sub 130 lei/MWh pe PZU, precum şi de costurile dezechilibrelor cauzate de producătorii de energie regenerabilă”.
Funcţionează doar pe bază de subvenţii
În acelaşi timp, suntem surprinşi că tocmai producătorii de energii regenerabile, permanent favorizaţi, solicită elaborarea unor mecanisme echitabile şi predictibile de piaţă pentru toţi participanţii. Schimbările dese de legislaţie şi impredictibilitatea legilor invocate de PATRES au fost în cea mai mare masură FAVORABILE investitorilor în energie regenerabilă. Reamintim că, la momentul elaborării planurilor de afaceri şi a studiilor de fezabilitate, legislaţia română acorda un număr de cerificate cu mult mai mic pentru energia eoliană şi fotovoltaică. Având în vedere actualele condiţii din piaţa de energie, dezavantajoase pentru producătorii clasici, CE Oltenia sustine, încă o dată, necesitatea elaborării unor mecanisme de piaţa echitabile pentru toti participanţii. În acest sens, ne bazăm pe afirmaţiile ministrului energiei care mentionă că dezvoltarea regenerabilelor trebuie asigurată „într-un mod sustenabil, economic şi nu doar bazându-se pe subvenţii…. Având în vedere toate preocupările şi provocările, ameninţările care sunt la adresa securităţii energetice a României şi Europei, trebuie să avem grijă şi să putem păstra toate capacităţile şi rezervele în funcţiune”.
Există o clară avantajare a regenerabilelor care distruge mecanismele de piață. Discriminarea a fost impusă prin legi și cu toate că ați susținut PSDul de când e la putere nu le-a corectat deși are puterea in parlament. V-a dat doar un praf in ochi cu HG 138/2013.
Regenerabila ca in Danemarca, 90% din necesar, nu fum de carbune ca in secolul 19! Energia verde salveaza viitorul copiilor nostri! Dar la mintea voastra de loaze vandute, care sunt interesate de ce baga-n gura diseara, ce va da ciurel, mantog, calinoiu, carciumaru, si predecesorii lor , oricare ar fi ei, sa ciuguliti, va doare in cur ce scrieti, banu jos, doar asa sunteti obisnuiti, plata inainte! Casca-n cap, tigara-n gura , sunt miner…la muncaaa baaaaaa! La varza!!