sâmbătă , 25 ianuarie 2020 - 19:29

CE Oltenia, „la marginea INSOLVENȚEI” și DECARBONIZARE, în noua Strategie Energetică a Ministerului Energiei

ceo

Ministerul Energiei a prezentat în ședința de Guvern de miercuri, 30 martie, stadiul procesului de elaborare a noii Strategii Energetice a României până în 2030, cu proiecții în perspectiva anului 2050. Prima etapă, de actualizare a datelor, informațiilor și analizelor privind sectorul energetic românesc, a fost finalizată, până pe 25 aprilie fiind în curs de desfășurare etapa de analiză calitativă, iar până la jumătatea lunii septembrie urmând să fie terminat raportul sintetic final al noii Strategii Energetice.Documentul relevă un viitor sumbru pentru lignitul din Gorj, iar CE Oltenia este prezentată ca fiind la marginea insolvenței.

Decarbonizare – dezvoltarea surselor de energie verde

Așa cum arată acum, în această fază, noua Strategie Energetică, lasă să se întrevadă faptul că sfârșitul energiei pe bază de cărbune este destul de aproape, deși proiecțiile specialiștilor sunt pentru următorii 15-35 de ani. Documentul lansează o temă falsă, dar la modă în ultimii ani, cea a încălzirii globale și pune accent pe dezvoltarea energiei verzi. ”Noua Strategie Energetică a României va urmări obiective aliniate cu angajamentele europene și internaționale ale țării noastre privind contracararea fenomenului de încălzire globală și dezvoltarea surselor de energie verde și este centrată pe imperativele securității energetice naționale și ale competitivității piețelor de energie și a economiei în ansamblu”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Conservarea și casarea unui grup de la Turceni

Complexul Energetic Oltenia, producător de energie electrică cu capital majoritar de stat, pe bază de cărbune, este prezentat ca fiind la marginea insolvenței, iar ”politicile stringente de decarbonizare la nivel european vor influența cererea și prețul cărbunelui”.
Pe lângă închiderea grupurilor 1 și 2 de la SE Chișcani, noua Strategie menționează trecerea în conservare și casare a grupului energetic 1 de la SE Turceni.
În același context, de decarbonizare, se fac tot mai multe referiri la înlocuirea cărbunelui cu gaze naturale. ”Înlocuirea cărbunelui și a produselor petroliere cu gaze, pe termen scurt și mediu, poate contribui la reducerea emisiilor cu ajutorul tehnologiilor existente cel puțin până în 2030 sau 2035”.
Potrivit documentului menționat, cărbunele ar putea să joace în continuare un rol în mixul energetic european, cu condiţia dezvoltării tehnologiilor de gazeificare.

loading...
Loading...

Citește și

Pensiunea mezinului primarului de Bustuchin, invizibilă de aproape 12 ani! Terenul concesionat din 2008, închiriat la firme private

Un consilier local liberal din Bustuchin lansează acuzații grave la adresa primarului comunei, Ion Ciocea, …

4 comentarii

 1. Brava Matei! In sfârșit ai ajuns sa scrii despre domeniul in care ai expertiza! Unde nu știi ,o intrebi pe Horvath😀😀😀😀😂😂😀😁😡! Combativ cum te știm, esti singurul care a avut curajul sa-i demaște! NU EXISTA ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ! NUESTE SECETA PRELUNGITA IN ROMANIA ultimilor 10 ani! TRUCAJE Cu CALOTA GLACIALA TOPINDU-SE ! Si asta ca sa le facă jocul regenerabilelor, cum va place vouă la gazeta sa spuneti! Nimic nu este adevărat, tema falsa , cum scrii cu mânuța ta! Nici tu nu ai făcut pușcărie pentru șantaj! Sa Rămâneți voi Ziariștii, a 4 putere in stat fara salarii de la CE.O, fara contact de paza! Si repede INNA, ștergeți ( ca de obicei) comentariul!

 2. Esti tare George, ai totala dreptate. Dar ce le pasa lor, ei doina stiu doina canta.

 3. Recunosc, sunt derutat! Ca in proverbul cu desteptul arunca o piatra si prostii stau sa se minuneze de undele provocate , ma intreb ce i-a apucat pe deontologii de la gazeta! Variante:
  1) Ciurel s-a prins ca rezenta lui in prim-planul politicilor energetice este istorie si nu mai vrea sa scrie gratis articole semnate Horvath!
  2) Matei incearca si el sa para inteligent, sanse mici cu asemenea eculubratii ,de nivel de carciuma din fata primariei Plopsoru in ziua de plata a ajutoarelor sociale!
  3) Horvath chiar exista si nu mai vrea sa ze faca de ras
  4) ?…si cea mai credibila e ca sunt convinsi ca traiesc si presteaza intr-un judet de 98% dobitoci semidocti!
  Voi ce credeti?
  P.S. Sunsciu si eu ,George si Ion

 4. Erata: Subscriu( telefon cu taste mici, degete de taran gorjan)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.