CE Oltenia, reacţie la acţiunile Greenpeace şi Bankwatch

submaidane

CE Oltenia a transmis un comunicat de presă potrivit căruia, compania acordă tot sprijinul pentru remedierea situației provocate de incidentul produs în zona Submaidane, în decembrie 2013.

facxs-site

Despre (i)responsabilitate
Așa cum se știe, Greenpeace este o organizație ale cărei acțiuni au ca scop forțarea adoptării unor soluţii esenţiale pentru viitor, dar ne punem întrebarea: Economia românească „fără cărbune” implică responsabilitate sau iresponsabilitate socială faţă de siguranţa Sistemului Energetic Naţional şi faţă de existenţa a sute de mii de familii ale căror job-uri depind în mod direct sau conex de funcţionarea Complexului Energetic Oltenia?

La sfârşitul lunii mai, reprezentanţii Greenpeace au venit la sediul companiei pentru a înmâna un „premiu de iresponsabilitate”. În replică, CEO arată în ce fel au fost ajutaţi şi despăgubiţi localnicii din Submaidane de către companie, în comunicatul transmis ieri:

Cauze

Incidentul a fost determinat, inițial, de cedarea unui blind de izolare al unui colector vechi, dezafectat, din cauze tehnice imprevizibile. Inundarea terenurilor s-a produs ca urmare a existenței unor breșe practicate în malul drept al canalului de către localnici, pentru alimentarea cu apă din canal, în scopul irigării terenului agricol. În prima fază a incidentului, nivelul apei în canalul de deviere torenți nu a depășit pragul de inundație, dar existența breșelor din digul canalului a determinat revărsarea apei și inundarea suprafeței de teren din imediata vecinătate.

Urmări:

În urma incidentului au fost afectate 68 de proprietăți, din care 12 construcții și 56 de terenuri. Valoarea totală a pagubelor, conform rapoartelor de evaluare întocmite de un expert neutru (SC Evalconsult Group SRL) este de 596.548,96 lei, din care au fost acordate despăgubiri pentru un număr de 49 proprietăți (12 construcții și 37 terenuri), în valoare totală de 567.008 lei. În cazul celorlalte 19 proprietăți pentru care nu au fost purtate negocieri în vederea acordării despăgubirilor, proprietarii nu au prezentat toate documentele care atestă dreptul de proprietate sau folosință asupra terenului agricol afectat, sau nu s-au prezentat la negocieri, motivând că suma cuvenită drept despăgubire nu acoperă cheltuielile de deplasare (domiciliul actual este fie in străinătate, fie în localități mai îndepărtate), sau nu au putut fi identificați.

Durata remedierilor:

Contractarea proiectului și a lucrărilor, inclusiv obţinerea autorizațiilor de construcție și a certificatelor de urbanism pentru cele două localități, Turceni și Ionești, în baza Planului de încadrare în zona eliberat de OCPI Gorj, a întârziat începerea lucrărilor până la data de 19.09.2014. Întreruperile semnificative in derularea operațiunilor de degajare a terenurilor afectate de cenușă, după data emiterii ordinului de începere a lucrărilor, s-au datorat următoarelor cauze:
– imposibilitatea transportării cenușii spre locul de depozitare indicat de Agenția pentru Protecția Mediului din cauza condițiilor meteo nefavorabile (autobasculantele folosite pentru transportul cenușii nu au reușit să urce taluzul depozitului nr.2 de zgura și cenușa, pe traseul spre celula nr.5), iar umiditatea excesiva a cenușii a făcut improprie transportarea acesteia;
– modificarea tehnologiei de ecologizare a terenurilor agricole din zona de către OSPA Gorj si ISPE București, ca urmare a adresei Agenției pentru Protecția Mediului Gorj.
Stadiul actual al lucrărilor desfășurate în zona afectată de deversarea de cenușa: – Curățire cenușă din terenurile agricole ale cetățenilor – 85% realizat
– Curățire cenușă din curțile cetățenilor – 100 % realizat
– Amenajare drum comunal – 100% realizat pe toată lungimea cu infrastructura balast, starea actuală fiind mai bună decât cea inițială (s-au realizat rigole de scurgere si subtraversări din țeava metalică, chiar dacă anterior evenimentului nu au existat)
– Amenajare canale de preluare ape pluviale – 100 % realizat
– Decolmatare sere, amenajare teren și confecționare sere noi în altă locație – 100% realizat
– Transportare cenușă din latura nordică până la drumul pasaj (100% realizat) și cenușă din latura spre sat, între gospodării și zona sere (100% realizat)
– Decolmatare și igienizare fântâni afectate – 100% realizat (conform proiect).

Apa nu a fost contaminată

IMG_7001

Referitor la pânza freatică, menționăm că apa nu a fost contaminată cu metale grele, toți parametrii încadrându-se mult sub concentrațiile admise, conform buletinelor de analiza efectuate de către ECOIND, în data de 01.09.2014 și, inclusiv, conform buletinelor de analize efectuate de INSP, la solicitarea Asociației Bankwatch (in Anexa).
Au fost efectuate şi determinări ale valorilor azotaților și azotiților din fântânile situate în zona Submaidane, precum și din fântânile situate în zone mai îndepărtate (două fântâni din satul Iliești și șase fântâni din satul Ionești) care nu au fost afectate de depunerile de cenușă. Valorile azotiților se încadrează mult sub limitele admise, iar valorile azotaților (nitraților) sunt comparabile în toată zona analizată. Nitrații se știe că ajung în apă ca urmare a infiltrărilor în pânza freatică din zonele agricole în care se folosește în mod intensiv îngrășământul și, în niciun caz, cenușa nu poate duce la o creștere a concentrației de nitrați.
Din cele prezentate se poate observa ca CE Oltenia a depus toate eforturile pentru remedierea incidentului produs în zona Submaidane, în limita posibilităților legale.

loading...
Loading...

Citește și

Liceenii de la CNTV își aleg bobocii. Printre concurenți se află și tânăra din Târgu Jiu care a participat la Vocea României Junior

Liceenii de la Colegiul Național Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu își vor alege în curând …

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: