CE Oltenia riscă să piardă contractele încheiate pe OPCOM din cauza suprataxării!

ciurel-cu-medintu

Strategia Complexului Energetic Oltenia (CEO) de a-şi extinde operaţiunile de export, în condiţiile în care pe piaţa internă grupul este necompetitiv, este ameninţată, paradoxal, de o decizie a Guvernului gândită tocmai să încurajeze exportul de electricitate, arată Ziarul Financiar.

Directorul general al CEO, Laurențiu Ciurel, a afirmat: „Aveam 400 MW (energie livrată constant – n. red.) contractaţi de la 1 iulie. Au mai rămas doar 200 MW. Traderii au spus că nu pot suporta o taxă vamală mai mare de 2 euro“. În prezent, aceasta a ajuns la 5 euro.

Două taxe

Puterea de 400 MW reprezenta 10% din capacitatea de producţie în bandă, adică non-stop, a companiei, iar contractele ar fi asigurat o piaţă de desfacere pentru 18 luni, începând de la 1 iulie. În ţară, cota de piaţă a CEO a scăzut anul trecut la 30%, de la 40% în 2012, din cauza concurenţei din partea producătorilor mai ieftini – hidrocentralele şi centralele din surse regenerabile, care sunt subvenţionate prin certificate verzi. CE Oltenia a reuşit în ultimele luni să încheie pe bursa de energie OPCOM, mai relatează ZF, o serie de contracte atipice prin care cumpărătorii, adică traderii de energie, erau încurajaţi să ducă electricitatea cumpărată la export. Astfel, CEO îşi asuma plata a două taxe percepute doar în această situaţie: taxa de cogenerare şi cea de rezervare a capacităţii. Ultima, numită ATC, este taxa vamală la care se referea Ciurel şi înseamnă preţul pe care îl plătesc traderii pentru a-şi rezerva un loc pe liniile electrice care leagă sistemul energetic românesc de cel al statelor vecine.

Problema a ajuns și la ministrul Nicolescu

Directorul Diviziei Energetice, Aurel Medințu, a declarat că această situație este cauzată de suprataxare: „Riscăm să pierdem un contract încheiat pentru 70 MWh, energie destinată exportului, având loc o creștere excesivă a taxei de rezervare de capacitate. Aceste taxe se fixează prin licitație. Este foarte probabil ca regenerabilele să fi ridicat prețurile fără să facă neapărat export. Nu plătesc nici taxe. În opinia mea, trebuie să liciteze întâi cei care fac export în permanență, iar cei care licitează și nu exportă să fie penalizați”, a mai spus acesta. Problema a ajuns și la ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Niculescu, reprezentanții companiei având o discuție pe această temă cu ministrul, în urmă cu două zile.

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este Sergiu Sgurescu, în vârstă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.