CE Oltenia şi alte zeci de companii, sub control politic!


Mai multe companiile de stat riscă să rămână fără management privat, să intre sub control politic. Senatul a modificat OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă, o serie de companii de stat fiind exceptate de la obligaţia de a avea management privat.

Plenul Senatului a adoptat marţi cu majoritate de voturi, în calitate de primă cameră sesizată, modificarea ordonanţei privind guvernanța corporativă, scrie News.ro. Complexul Energetic Oltenia este printre societățile care scapă de manageri privați. Inițiativa aparține senatorului PSD Scarlat Iriza.

Companii la pachet, fără management privat

În categoria excepţiilor de la prevederile OUG au fost incluse: Administraţia Naţională de Meteorologie, Regia Autonomă „Rasirom”, Compania Naţională „Romtehnica”, Regia Autonomă „Monitorul Oficial”, Regia Autonomă „Administraţia Protocolului de Stat”, Tarom, companiile de apă, Societatea IAR S.A., Romaero S.A., Avioane Craiova SA, IOR SA, Uzina Mecanica Orăştie, Şantierul Naval Mangalia S.A., Romarm şi filalele sale, Societatea Mecanică Bucureşti S.A, Societatea Automecanica Moreni SA, Societatea Mecanica Mija SA, Societatea Uzina de Produse Speciale Dragomireşti, Societatea Electromecanica Ploieşti, Societatea Uzina Mecanică Plopeni, Societatea Metrom SA, Societatea Carfil, Societatea Tohan, Fabrica de Pulberi Făgăraş, Pirochim Victoria SA, Uzina Mecanică Sadu, Uzina Mecanica Cugir şi Societatea Arsenal Reşiţa.

Zeci de excepţii!

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, califică decizia Senatului de exceptare a Complexului Energetic Oltenia de la prevederile OUG 109/2011 privind profesionalizarea managementului companiilor de stat ca fiind bizară și inoportună! “Trist! Ne intoarcem la niște vremuri urâte pe care le credeam apuse!”, a afirmat acesta pe pagina sa de facebook. ”Suntem chemaţi să aprobăm zeci de excepţii de la aplicarea acestei legi. Astfel, companiile de stat se întorc sub controlul numirilor politice fără transparenţă şi fără criterii de profesionalism. Printr-un singur amendament s-au introdus zeci de companii, s-au exceptat de la cerinţele unui management performant. Guvernanţa corporativă e un principiu care trebuie aplicat şi îmbunătăţit continuu, nu unul de la care să găsim frecvent excepţii”, a declarat senatoarea USR Silvia Dinică, potrivit News.ro.

„Sistem fără eficienţă”

La implementarea managementului corporativ, voci din sistemul energetic au afirmat că direcţia este greşită. În zilele noastre, dacă proiectul aprobat de Senat va trece şi de Camera Deputaţilor, surse din CEO spun că nu va fi decât o revenire la un sistem fără eficienţă: „Întoarcere la trecut, de unde am plecat, se va face în aproximativ trei luni de zile. Să pui companiile statului din nou sub control politic este o aberaţie. S-a văzut ce s-a întâmplat cu societăţile statului aflate în mâna politicienilor. Va fi interesantă şi reacţia băncilor care au creditat compania. În relaţia cu băncile sunt necesare garanţiile că societatea este eligibilă, eficientă, produce fără pierderi. Vom vedea cât de credibili li se vor părea instituţiilor financiare cei care vor fi puşi politic la cârma companiilor de stat”.

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.