Ce producție de energie și cărbune și-a propus CE Oltenia!


Cantitatea de energie prognozată a fi produsă de către CE Oltenia este anunțată în documentele companiei, făcute publice pe site-ul Complexului. Astfel, Directoratul a prognozat o producție de 14TWh.

Șefii companiei arată că anumiţi competitori pe piaţa de energie sunt în insolvenţă/faliment: CE Hunedoara, CET Galaţi şi RAAN Drobeta Severin şi o parte din cota de piaţă a acestor producători va fi preluată de către CE Oltenia. Iată care este planul de producție al CEO, ce urmează să fie avizat de acționarii companiei:

a) La nivel naţional se observă o tendinţă evidentă de scădere a preţului energiei electrice fapt ce va afecta pe acei producători de energie care au un cost de producţie mult mai mare decât al CE Oltenia (Iernut, OMV Petrom, ELCEN), iar acei producători vor interveni in piaţă doar în perioada de vârf de sarcină sau în perioada în care este iarnă si creste consumul la nivel national sau cresc preturile in piaţa de energie datorită secetei.
b) Cuplarea pieţelor cu Ungaria, Cehia şi Slovacia a pus o presiune suplimentară asupra producătorilor de energie din România în condiţiile în care, atunci când preţul energiei în România este mai mare decât cel din ţările menţionate, dar şi atunci cand preţul este egal sau mai mic, aceştia au posibilitatea să vândă pe Piaţa Zilei Următoare în ţara noastră existând capacitate de transport alocată, iar când situaţia se modifică şi producătorii din România ar avea această posibilitate nu exista capacitate de alocare.
c) Având în vedere subvenţiile alocate producătorilor bazaţi pe energii regenerabile existenţi şi a avizelor deja emise, există posibilitatea ca noi capacităţi de producere a energiei să intre pe piaţa din România.

Luând în considerare conjunctura actuală şi viitoare a pieţei, cantitatea de energie posibil de produs de către CE Oltenia în anii 2017 şi 2018 este de aproximativ14,15 TWh.

Realizarea acestei cantităţi de energie presupune funcţionarea la o putere medie anuală de 1.615 MW, respectiv, funcţionarea în medie cu 7 grupuri, la un grad de încărcare de 70%.
Această cantitate de energie se va produce folosind grupurile în funcţie de costul de producţie si preţurile de vânzare pe piaţa de energie astfel:

a) In perioada octombrie – martie cu toate grupurile disponibile;
b) In perioada aprilie – septembrie cu grupurile ce au costurile cele mai scazute, clasificate pe baza de merit order.

Cantitatea de cărbune prognozată a fi produsă de CE Oltenia

Pentru această analiză au fost luate în calcul următoarele ipoteze:

a) Cantitatea de cărbune care va fi produsă de către CE Oltenia va fi folosită pentru consumul intern în vederea producerii cantităţii de energie prognozată;
b) Numărul clienţilor tradiţionali ai CE Oltenia de pe piaţa de lignit s-a diminuat, în acest sens menţionam: CET Arad, CET Oradea, CET Govora prin preluarea UMC Berbesti, intrare în faliment a RAAN Drobeta-Turnu Severin;
c) Există în prezent oportunitatea comercializării unei cantităţi de lignit către firme private, nefiind însă posibilă suplimentarea acestor cantităţi pe termen lung.

Având în vedere conjunctura actuală şi viitoare a pieţei, cantitatea de lignit prognozată a fi produsă de către CE Oltenia în anii 2017 şi 2018 este de aproximativ 21 milioane tone.

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.