Ce se ÎNCHIDE la CEO şi din ce sectoare vor fi CONCEDIAŢI salariaţii companiei! ŞOMAJ tehnic şi CALIFICATIVE pentru angajaţi | DOCUMENT

ceo

În şedinţa Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) CEO din 11 iulie 2016 se va supune aprobării PLANUL de DISPONIBILIZARE 2016/2017, semnat de preşedintele Directoratului, Ionel Ilie, şi membrii acestui for, Laurenţiu Ciobotărică, Daniel Antonie, Adrian Teodorescu şi Ovidiu Bălăcescu.

antonie

Convocatorul şedinţei AGEA are şase Anexe, iar una dintre acestea cuprinde Planul de Disponibilizare 2016/2017 în aproape 40 de pagini, din care vom reda informaţii cu privire la salariaţii care vor fi afectaţi de disponibilizarea colectivă dar şi capacităţile CEO care vor fi închise.

4.000 de posturi DESFIINŢATE şi tot atâtea concedieri

Astfel, planul cuprinde numărul de salariaţi (pc.4.3.) care vor fi afectaţi de implementarea măsurilor de redresare a activităţii societăţii. Măsurile organizatorice privind reducerea activităţii de exploatare a cărbunelui şi de producere a energiei electrice vor avea ca efect desfiinţarea unui număr de 4.000 posturi şi implicit încetarea raporturilor de muncă a unui număr de 4.000 de salariaţi pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, după cum urmează:

Etapa I – începând cu 01.08.2016 – 2.000 salariaţi:
– Activitate Minieră 1.332 salariaţi;
– Activitate Energetică 421 salariaţi;
– Alte activităţi 247 salariaţi.

Etapa II – începând cu 01.04.2017 – 2.000 salariaţi:
– Activitate Minieră 1.293 salariaţi;
– Activitate Energetică 509 salariaţi;
– Alte activităţi 198 salariaţi.

Concedieri pe bază de CALIFICATIVE

ionel-ilie-ceo_cmyk

Pentru departajarea salariaţilor, criteriile privind stabilirea ordinii de prioritate la concediere prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă se aplică după încetarea contractelor individuale de muncă ale salariaţilor care au obţinut calificativul „nesatisfăcător” la ultima evaluare a realizării obiectivelor de performanţă.
Numărul de salariaţi afectaţi de măsurile de concediere colectivă este de 4.000, respectiv 2.000 salariaţi în anul 2016 şi 2.000 salariaţi în anul 2017.
4.4. – Numărul de salariaţi necesar pentru desfăşurarea activităţii în urma aplicării măsurilor clin planul de disponibilizare
Structura de personal necesară pentru continuarea activităţii CE Oltenia, în urma aplicării măsurilor din planul de disponibilizare, se prezintă astfel:
– Numărul de salariaţi la finele etapei a Il-a include 15 salariaţi de la I.C.S.I.T.P.M.L. Craiova ce urmează a fi integraţi începând cu data de 01.01.2017.
– Numărul de salariaţi necesar pentru desfăşurarea activităţii în urma măsurilor din planul de disponibilizare este de 13.139 salariaţi în anul 2016 (după prima etapă), respectiv 11.154 salariaţi în anul 2017 (după etapa a 11-a).

Restructurarea carierelor

Organizarea procesului de producţie la nivelul carierelor în două schimburi
Programul de lucru în cariere este organizat în prezent în 3 schimburi, la 5/6 sau 7 zile pe săptămână, în funcţie de programul de producţie. Prin organizarea activităţii de producţie în două schimburi, se reduc semnificativ cheltuielile cu transportul salariaţilor de la domiciliu la locul de muncă şi retur.
Efectul măsurii: reducerea cheltuielilor cu aproximativ 1,9 milioane lei în anul 2016, respectiv 3,9 milioane lei în anul 2017.

Întreruperea temporară a activităţii pentru fiecare carieră

Programarea perioadelor de întrerupere a activităţii se va realiza astfel încât sa se asigure funcţionarea normală a capacităţilor de producţie.
Astfel, fiecare salariat din activitatea de minerit, va efectua prin rotaţie pe parcursul a 4 luni calendaristice, 5 zile de întrerupere activitate/luna cu plata corespunzătoare, respectiv 75%. Integrarea proiectantului ICS1TPML Craiova în cadrul CE Oltenia începând cu data de 01.01.2017
Această măsură vizează reducerea costurilor cu serviciile de proiectare. Astfel vor fi preluate în cadrul CE Oltenia un număr de 15 persoane, ceea ce reprezintă un cost suplimentar de cca. 0,63 milioane lei/an, dar prin realizarea proiectelor necesare desfăşurării activităţii miniere cu forţe proprii nu se vor mai încheia contracte cu prestatori externi, estimându-se astfel o economie pe fondurile de investiţii de cca. 1, 37 mii lei/an.

MĂSURI DE RESTRUCTURARE

Reducerea activităţii de exploatare a cărbunelui şi de producere a energiei electrice, în anul 2016: închiderea perimetrului minier aferent Sector Seciuri.
Cariera Seciuri si-a terminat rezervele de substanţă utilă din perimetrul de licenţă, iar acest lucru impune închiderea activităţii de exploatare şi valorificarea echipamentelor si instalaţiilor aferente acestei cariere. Începând cu luna septembrie 2016 se va demara procesul de demontare şi valorificare a excavatoarelor, abzeterelor, benzilor transportoare şi a altor active vandabile. Închiderea perimetrului minier aferent Sector Peşteana Sud din cadrul LI MC Pesteana.

Utilajele, la fier vechi

Începând cu luna septembrie 2016 se va demara procesul de demontare şi valorificare a excavatoarelor, abzeterelor, benzilor transportoare şi a altor active vandabile. închiderea Sectorului de subteran Tehomir. Începând cu luna septembrie 2016 se va demara procesul de demontare si valorificare a echipamentelor din subteran precum şi a altor active. Trecerea în conservare a perimetrului minier aferent UMC HUSNICIOARA Justificare: Lipsa unui beneficiar privind valorificarea lignitului, RAAN Dr. Tr. Severin, unicul beneficiar, a intrat în faliment; Autorităţile locale în parteneriat cu un investitor privat au demarat o investiţie privind construirea unei termocentrale pe gaz, care va asigura agentul termic necesar populaţiei din Dr. Tr. Severin şi care va fi pusă în funcţiune până la începerea sezonului rece; Cantitatea de cărbune exploatată din cadrul perimetrului Husnicioara nu este necesară sucursalelor energetice, celelalte unităţi miniere asigurând necesarul de cărbune al acestora; Reducerea cheltuielilor de exploatare; îmbunătăţirea fluxului de numerar, resursele financiare rămase la dispoziţia societăţii putând fi gestionate eficient.
Externalizarea activităţii de prevenire stins incendii începând cu data de 01.08.2016 Justificare: în cadrul CE Oltenia, această activitate se realizează atât cu prestatori externi cât şi cu personal propriu, specializat.
Costurile cu serviciile prestate de prestatori externi sunt mai mici decât costurile interne ceea ce justifică renunţarea la această activitate. Externalizarea activităţii de vulcanizări de la nivelul Diviziei Miniere începînd cu data de 01.04.2017.
În prezent la nivelul carierelor activitatea de vulcanizări se execută cu personal propriu, ce totalizează un număr de 388 salariaţi.
Începînd cu data de 01.04.2017 se propune externalizarea acestei activităţi.

Dispar şi posturile de pază

Reducerea cheltuielilor cu terţii (reparaţii, transport, prestaţii cu utilaje, servicii de deservire generală, servicii medicale, pază). Reducerea cheltuielilor cu alte prestaţii efectuate cu terţii, se va face după cum urmează: reducerea posturilor de pază; renegocierea tarifelor şi restrângerea serviciilor (servicii de curăţenie); S optimizarea traseelor de transport personal la şi de la locul de muncă etc. S reducerea cheltuielilor de mentenanţă efectuate cu terţi prin crearea unor echipe de mentenanţă care să deservească mai multe sucursale. Lucrările de reparaţii pentru activitatea de minerit se vor realiza prin renunţarea la o parte din serviciile prestate de terti, reparaţiile utilajelor fiind efectuate cu forţe proprii.

document

loading...
Loading...

Citește și

PARLAMENTAR de Gorj, despre PIERDERILE CEO:INVENȚII

Senatorul PSD este convins că pierderile prognozate pentru finalul anului la CE Oltenia, generate de …

Un comentariu

  1. Aceste disponibilizari sunt rodul modului in care sindicatele au negociat in timp contractele de munca si sau vandut.Facilitatile acordate liderilor , au condus la aceste pierderi a lucurilor de munca.Disponibilizarile ar trebui incepute cu ei fiinca nu-si mai gasesc locul printre salariatii care au fost scosi la mezat.Condescu este groparul mineritului si FNME l-a activat pentru asi continua opera de inchidere.(doar nu credeti ca Pirvulescu conduce federatia).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodată site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.