sâmbătă , 17 noiembrie 2018 - 17:30

Cea mai frumoasă poveste… spusă târgujienilor

ionut-catrinaTreci pe lângă un om și nu realizezi valoarea acelei persoane. Fizionomia nu exprimă, cel mai adesea, abilitățile sau aptitudinile cuiva. Din păcate sau… din fericire! Poți încerca să cunoști un om ascultându-l sau, mult mai des, citindu-l. Sunt oameni pe care-i asculți și nu realizezi cum trec minutele sau orele, după caz. Plăcerea de a-i auzi este incomensurabilă, evident.

Pe cel despre care voi scrie astăzi l-am cunoscut indirect acum ceva vreme. Cum așa? Da, televiziunile naționale mi-au facilitat „întâlnirea” cu un om extraordinar. Doar de la televizor îl cunoșteam pe Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe al României, actual decan al Facultății de Istorie din cadrul Universității București și ambasador – delegat al României la UNESCO.

Ei bine, deși dumnealui mai vizitase Tg-Jiul cu un alt prilej, abia vineri am reușit să-l văd și să-l ascult pe inegalabilul istoric Adrian Cioroianu. Motivul noii sale vizite aici? Lansarea celei de-a doua cărți din seria dedicată regilor și reginelor României, operă intitulată „Carol I – primul și cel mai mare Rege al Românilor”. Realizată într-o manieră accesibilă, povestirea îmbinându-se cu informația științifică, cartea vine să prezinte cititorilor – indiferent de vârstă, dar parcă mai intens tinerilor – „povestea” primului rege al României moderne.

Sigur, mi-a fost dat să ascult numeroase prelegeri istorice sau socio-politice, dar parcă cele „înșirate” de către Adrian Cioroianu ascultătorilor m-au captivat și fascinat cum nu am mai fost de ceva vreme. Savoarea celor „povestite”, tonul și atitudinea istoricului, maniera în care s-a expus publicului… totul a fost o plăcere!

M-am uitat în sala Bibliotecii Județene „Christian Tell” și am simțit că nu e totul pierdut: alături de personalități precum profesorii Elena Roată și Marius Badea (care au prezentat strălucit ultima apariție editorială a istoricului), am văzut tineri. Mulți tineri! Emoționați, ascultau fascinați cele narate de Adrian Cioroianu. Nicăieri nu mi-a fost dat să văd oameni care să soarbă de-a dreptul vorbele cuiva. Și nu exagerez deloc.

Am plecat împăcat. Nu, nu cred că „împăcat” de cuvântul potrivit. Am plecat entuziasmat, încărcat, extaziat de cele văzute și auzite. Pasionat de istorie și literatură, momentul a reprezentat pentru mine exact ce-mi trebuia în această perioadă agitată. Da, istoria trăiește. Da, literatura trăiește. Da, ființa românilor trăiește. Și, așa cum spunea chiar Adrian Cioroianu, „istoria este cea mai frumoasă poveste”. Iar noi avem obligația de a o spune mai departe celor mici. Și celor ce vin după ei…

loading...
Loading...

Citește și

Corupția și indiferența ucid în continuare

Acum un an, România s-a trezit în fața unei tragedii fără margini, ce a modificat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodată site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.