Ceașca de sănătate: Vâscul, ceaiul minune al iernii


De zeci și zeci de ani, vâscul este o plantă apreciată pentru beneficiile pe care le aduce în viața noastră: sănătate și noroc În tradiția populară din țara noastră, vâscul este un simbol al norocului și ospitalității. Planta se pune la uşi şi la ferestre în noaptea Anului Nou pentru că românii cred că vâscul aduce noroc în viața lor și le apără gospodăria de pagube tot anul.

Vâscul , această plantă erbacee semiparazită, creşte pe tulpinile plantei gazdă ,și are aspectul unor tufe rămuroase, Fructele sale sunt verzi la început, apoi albicioase, toxice şi apar în intervalul octombrie până în decembrie, Terapeuții recomandă vâscul care creşte pe mesteacăn, brad, frasin, trandafir, măr şi păr pădureţ.
De asemenea, în scop terapeutic se folosesc ramurile tinere ale plantei , cu frunze , care se recoltează tot timpul anului, dar mai ales in perioada de iarnă când se disting de ramurile copacului gazdă.

Beneficiile plantei

Este recomandat în tratarea bolilor de inimă :, ateroscleroză, ischemie cardiacă, hipertensiune și palpitații. .

Ceaiul de vâsc este recomandat în cazurile de hemoragie și , de sângerări, datorită efectului său hemostatic. Se consumă 2 cești pe zi.

Vâscul reglează nivelul glicemiei, are efecte stimulatoare asupra metabolismului și o acțiune benefică asupra pancreasului,. O cură de câteva luni cu ceai sau macerat de vâsc reglează nivelul glicemiei.

Totodată, vâscul, consumat sub formă de ceai,este benefic și în cazul bolilor de ficat, deoarece nutrientul conținut de vâsc împiedică acumularea de grăsimi în ficat.

Pulberea de vâsc este indicată în cazul balonărilor, a problemelor digestive și a ulcerului.

Vâscul calmează crizele respiratorii, fiind benefic pentru persoanele care suferă de astm. Specialiștii au constatat că frunzele acestei plante fluidizează secrețiile bronșice, măresc rezistența la stres (ce declanșează crize astmatice) și calmează spasmele.

Beneficiile descoperite în ultimele decenii

O altă virtute terapeutică a vâscului , el combate aroscleroza , așa cum este denumită boala secolului.

Bine de știut

În trei țări, și anume în Austria, Germania și Elveția, există medicamente anticanceroase , foarte apreciate, medicamente extrase din vâscul alb.

sursa: click.ro

Loading...

Citește și

Cum te fereşti de coronavirus

Virusul se răspândeşte prin strănut şi prin tuse. Primul lucru pe care ar trebui să-l …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.