sâmbătă , 16 februarie 2019 - 7:07

Cel mai bătrân gorjean! Alexandru Ţundrea, jelit la 34 de ani: „S-au tras clopotele şi maică-mea mi-a făcut pomană”. Povestea unui EROU!

alexandru-tundrea-veteran-105-ani2-(4)

În 2015, veteranul de război Alexandru Țundrea din Târgu-Jiu a fost avansat la gradul de general în rezervă. Acesta a trăit marile evenimente ale istoriei românești: a luptat în al Doilea Război Mondial, a fost încarcerat într-un lagăr vreme de patru ani, iar ai lui l-a crezut mort și i-au făcut pomeni. Acum, la venerabila vârstă de 105 ani, Alexandru Țundrea este cel mai bătrân gorjean.

alexandru-tundrea-veteran-105-ani2-(5)

Veteranul de război colonel în rezervă Alexandru Ţundrea a ajuns la venerabila vârstă de 105 ani și a fost felicitat, ieri, de viceprimarul Adrian Tudor. Viceprimarul i-a urat veteranului sănătate și i-a oferit, în numele Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, însemne de apreciere față de eroismul, dârzenia și patriotismul de care a dat dovadă în luptele din cel de-Al Doilea Război Mondial. Țundrea este licenţiat în drept şi filosofie la Cluj, fiind cel mai în vârstă gorjean şi un model pentru generaţiile tinere. Gorjeanul Alexandru Ţundrea s-a născut într-o familie de ţărani simpli, a avut trei fraţi şi trei surori, el fiind cel mai mare dintre copiii familiei. Tatăl său, Matei Ţundrea, a luptat în Primul Război Mondial. Eroul şi-a petrecut copilăria în satul Teleşti-Moşneni, unde a urmat şi şcoala primară. În anul 1938, Alexandru Țundrea a plecat la război şi un an mai târziu a fost mobilizat în Regimentul 96 Infanterie Caransebeş, ctg. 1937, având gradul de locotenent în rezervă. A participat la acţiunile de apărare organizate preventiv în Ardeal, iar la 11 martie 1941 a fost mobilizat din nou şi a plecat cu Regimentul 96 Infanterie pe frontul de est, ajungând până în Crimeea. Pentru faptele sale de vitejie, la data de 12 martie 1943 a fost decorat cu Ordinul „Coroana României” în spade în gradul de CAVALER cu panglica de VIRTUTEA MILITARĂ.

alexandru-tundrea-veteran-105-ani2-(2)

Prizonier într-un lagăr. Familia l-a crezut mort

alexandru-tundrea-veteran-105-ani2-(1)

În primăvara anului 1943, Alexandru Ţundrea a ajuns în Caucaz şi a participat la mai multe bătălii. În zona Sinferopol, Ţundrea a fost luat prizonier şi închis într-un lagăr rusesc. Nu a avut posibilitatea să ia legătura cu cei de acasă şi timp de doi ani de zile a fost considerat mort. Familia sa i-a făcut chiar și pomeni, până când un consătean a fost eliberat şi i-a spus familiei că este în viaţă. A fost eliberat din lagăr după patru ani. „Cât am fost prizonier, nu am putut să trimit părinţilor vreo scrisoare şi nu au ştiut dacă sunt viu sau mort. Am fost plâns. S-au tras clopotele şi maică-mea mi-a făcut pomană. A împărţit colaci şi cele necesare“, spune Alexandru Ţundrea. Ajuns acasă, şi-a continuat cariera de dascăl la Peşteana şi, apoi, de profesor de matematică şi franceză în satul natal, în Teleşti. S-a căsătorit în anul 1950 şi este pensionat din anul 1972. În data de 9 mai 2015 a fost înaintat la gradul de general în rezervă. Bătrânul își explică longevitatea prin faptul că a fost mereu cumpătat: „Nu am făcut excese şi am încercat mereu să văd partea plină a paharului“, spune veteranul.

loading...
Loading...

Citește și

Trupul neînsuflețit al tânărului Alex Crăcui va fi depus astăzi la CAPELĂ!

Cu o imensă durere în suflet soția tânărului Alexandru Crăcui, Valentina Crăcui îi anunță pe …

Un comentariu

  1. RESPECTUL nostru, domnule Alexandru Tundrea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.