Cel mai curajos polițist din Gorj!

personalitati
„Doar șiroaiele de sânge îmi arătau că plătisem pe loc tributul”

 

ioan-c-popilian-2Comisarului de poliție Ioan C. Popilian este polițistul care s-a opus în perioada 14/27 octombrie 1916 , în luptele purtate la Podul Jiului. Ioan C. Popilian a fost cel mai brav poliţist gorjean din ultima sută de ani.

Filele istoriei i-au consemnat vitejia de care a dat dovadă la luptele de la Podul Jiului. La 14/27 octombrie 1916, conduși de comisarul de poliție Ioan C. Popilian, locuitorii Târgu-Jiului au opus o dârză rezistenţă ofensivei germane. Comisarul de poliție Ioan C. Popilian s-a născut la 3 decembrie 1879 la Turceni, tatăl său fiind preotul satului. A absolvit Liceul Carol I din Craiova, iar serviciul militar a contribuit la scopul de a deveni polițist. Popilian a fost șef de arest la Prefectura Poliției Craiova, iar, mai apoi, în 1908 s-a transferat ca subcomisar la Poliția orașului Târgu-Jiu, unde a activat (cu o întrerupere de doi ani) până la pensionare.

 

Medaliat
Lupta de la Podul Jiului a fost decisivă și pentru eroina Ecaterina Teodoroiu, care a decis atunci să se alăture armatei. Importanța Luptei de la Podul Jiului a fost remarcată de mareșalul Berthelot, care spunea în 1918: „Victoria română de la Mărăști și Mărășești n-a fost decât rezultanta apărării orașului Târgu-Jiu, la Podul de la marginea Grădinii, rezistență care a îngrădit armatei germane  posibilitatea de a tăia retragerea armatei române”. Pentru faptele sale de polițist și pentru contribuția decisivă la izbânda în Lupta de la Podul Jiului, comisarul de poliție Ioan C. Popilian a fost răsplătit cu medalii și decorații. Comisarul s-a stins din viață la 59 de ani, pe 18 ianuarie 1938.

Curaj cum nu s-a mai văzut

podul-jiului-3

Evenimentul istoric al Luptelor de podul Jiului din 14/27 octombrie 1916 a adus glorie istorică lui Ioan C. Popilian. Acesta a dat atunci dovadă de vitejie, curaj, spirit militar mobilizator. Orașul Târgu-Jiu rămăsese fără apărare, căci colonelul Ion Anastasiu -spune Al. Doru Șerban în cartea sa „Personalități care au fost în Gorj”- organizase o puternică contraofensivă la poalele Parângului. După spargerea frontului la Petroșani, trupele germane se apropiau de Târgu-Jiu. Comisarul de poliție Popilian, rămânând în oraș, a preluat comanda: a mobilizat sergenții pe stradă, a convins femeile și bătrânii să îi stea alături, cu alte cuvinte și-a improvizat o trupă ca să apere orașul. Noaptea a umplut Podul Jiului cu căruțe, dulapuri, pentru a-l baricada. „A luat din Muzeul de la Primărie armele vechi și iarbă de pușcă, a eșalonat femeile și pe sergenți de-a lungul Digului Jiului și le-a spus să tragă când pe partea cealaltă a Digului apar trupele germane… Așa au reușit să sperie santinele germane, care au crezut că orașul este apărat de armată”, scrie Al. Doru Șerban în volumul său. Astfel, atacul germanilor a fost amânat trei zile și două nopți, dar pe 14/27 octombrie 1916, dușmanul a atacat dinspre Dealul Târgului. Comisarul Popilian a dat alarma: „La pod! La pod!” și le-a ordonat oamenilor săi din poliție să apere Podul Jiului cu prețul vieții. Locuitorii și-au apărat eroic orașul sub conducerea lui Popilian.

Ioan-C-Popilian-mormant

 

Rănit și-a apărat urbea
„…Și acum simt căldura acelor clipe de îmbărbătare pe care mi le oferise mărețul spectacol al bătrânilor, femeilor și copiilor hotărâți să moară până la unul. …nebunia noastră ținea la respect regimentele nemțești …Un glonț mă lovi în cap și un altul în picior. În vălmășagul luptelor nu simții nici gloanțele, nici durerea. Doar șiroaiele de sânge îmi arătau că plătisem pe loc tributul de sânge …simt aceeași neuitată recunoștință vitejilor care m-au ascultat și m-au urmat atunci”, spunea Ioan C. Popilian în publicația „Ilustrațiunea română” din 1932.

loading...
Loading...

Citește și

Vulcanul, primul ZIAR al Gorjului! Numele unui căpitan poet și al unui istoric sunt legate de el

De numele căpitanului poet Emanoil Părăianu se leagă un moment important din istoria Gorjului: acesta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: