duminică , 16 februarie 2020 - 21:40

Centrala pe cărbune de la Ișalnița a luat o pauză! Revizie tehnică, trei zile


La finalul lunii aprilie și începutul lunii mai au intrat în revizie tehnică două unități de producție de energie electrică pe cărbune din Gorj, de peste 300 MW fiecare. Este vorba despre centralele de la Turceni și Rovinari, aparținând Complexului Energetic Oltenia. De marți, pentru trei zile, a intrat în revizie și centrala pe cărbune de la Isalnița, cu o capacitate de producție de 295 MW. Aceste revizii în lanț au creat o creștere a prețului energiei, România devenind, săptămâna trecută, importator net de electricitate.

Consumul autohton de energiei a depășit nivelul producției, în urmă cu câteva zile. Astfel, joi, România a importat 512 MW, vineri – 275 MW, luni – 153 MW, iar marți – 70 MW. Dezechilibrul dintre producție și consum s-a concretizat pe piața spot, unde prețul mediu pentru ziua următoare (PZU) pe OPCOM s-a majorat cu 43%, de la 193 lei/MWh (miercuri 16 mai) la 277 lei/MWh, la cât se situează prețul energiei cu livrare pentru miercuri 23 mai. Explicația, potrivit profit.ro, constă în intrarea în revizie a mai multor unități de producție. În mod normal, mai multe unități de producție pe cărbune sunt în general închise în această perioadă.

Revizii și la gaz și hidro

De altfel, s-a aflat în revizie planificată și centrala pe gaz a OMV Petrom de la Brazi, care a funcționat la jumătate de capacitate de producție (430 din totalul de 860 MW). Revizia s-a încheiat pe 27 mai. Pe 2 mai a intrat în revizie tehnică planificată și unitatea 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă, care a limitat producția de energie nucleară cu 707 de MW. În cazul unității deținute de Nuclearelectrica, revizia este estimată a fi finalizată pe data de 5 iunie. În ceea ce privește energia hidro, cele mai importante revizii se efectuează la hidrocentrala de la Porțile de Fier. 2 unități ale acesteia, fiecare cu o capacitate de producție de 194 MW, au intrat în revizie în cea de-a doua săptămână a lunii mai, și urma să intre în revizie o a treia, cu aceeași capacitate. Dacă primele vor fi nefuncționale în a doua săptămână a lunii iunie, revizia celei de-a treia unități va dura doar o zi.
Situația stă la fel și la unitățile CEO care funcționează pe cărbune. La finalul lunii aprilie a fost revizie tehnică la SE Turceni iar în mai la SE Rovinari. Centrala de la Ișalnița a intrat în revizie astăzi, conform programării, iar procedura se va încheia vineri.

Loading...

Citește și

Bombă în politică! Iordache a trecut la PSD, deocamdată fără funcție

În ședința BPJ-ului PSD Gorj, de joi seara, a fost anunțată trecerea fostului lider ALDE, …

Un comentariu

  1. Informatia ADEVARATA

    S.E. Isalnita are o capacitate de productie de 630 MW…sunteti slab informati….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.