sâmbătă , 19 octombrie 2019 - 0:54

CEO a pierdut procesul cu CNSC. Alstom câştigă contractul de 6 milioane de euro de la compania energetică, după o licitaţie cu iz de conflict de interese

alstom-pg4

O licitaţie organizată de către Complexul Energetic Oltenia, care a avut loc exact cu un an în urmă, a declanşat o dispută aprinsă între companiile Alstom Power şi Romelectro, miza fiind 24,4 milioane de lei.
După un an de contestaţii, anulări ale rapoartelor de atribuire, reevaluări ale ofertelor şi soluţii contradictorii ale Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), timp în care au fost întârziate lucrările de reabilitare a unui bloc energetic de la SE Işalniţa, decizia finală privind compania câştigătoare a contractului a fost dată, ieri, de Curtea de Apel Craiova.
Interesant este că administraţia CEO i-a acuzat de abuz pe reprezentanţii CNSC, şi a invocat, într-un document, posibilitatea ca Alstom să se fi folosit de informaţii din studiul de fezabilitate al proiectului, aspect care poate crea premisele unui conflict de interese pentru un director al firmei italiene.

pg4Într-o notă de informare către AGA a CEO, membrii Directoratului companiei energetice sesizează un posibil conflict de interese. Mai exact, e vorba despre Studiul de fezabilitate care a stat la baza elaborării caietului de sarcini pentru aceste lucrări, invocat frecvent în contestaţiile şi notele scrise depuse de Alstom la CNSC. Cei din Directoratul CEO afirmă că documentul nu le-a fost pus la dispoziţie, oficial, nciciodată, celor de la Alstom şi există posibilitatea ca studiul să fi fost întocmit de Carmencita Constantin, în perioada când era angajată a ISPE Bucureşti, „existând astfel premisele unui eventual conflict de interese ţinând cont că în prezent aceasta este angajata firmei Alstom”,  în funcţia de director al diviziei termo.

Patru contestaţii…

În luna ianuarie a anului trecut, CEO a scos la licitaţie contractul pentru „Reabilitarea şi modernizarea blocului energetic nr.7 – lignit SE Işalniţa – Modernizare instalaţie de evacuare a zgurii din cazan”, costurile estimate cifrându-se la 24.409.600 de lei. Concret, era vorba despre proiectarea, livrarea, construcţia, instalarea şi punerea în funcţiune a două instalaţii de evacuare a zgurii şi cenuşii din două cazane cu abur, iar studiul de fezabilitate, în baza căruia a fost elaborat caietul de sarcini, a fost întocmit de către ISPE Bucureşti.
Singurii ofertanţi au fost Romelectro SA, cu o propunere financiară de 19,5 milioane de lei şi asocierea dintre Alstom Infrastructure România SRL, respectiv ALSTOM Power Italy SpA, cu 23,5 milioane de lei. Diferenţele semnificative între preţurile oferite, precum şi durata de execuţie a lucrărilor, mai scurtă cu 25 de zile, au făcut ca oferta Romelectro să fie declarată câştigătoare, fiind mult mai avantajoasă pentru CEO.
Alstom a făcut contestaţie împotriva deciziei comisiei de evaluare a ofertelor, iar CNSC i-a admis solicitările, a anulat, în parte, raportul procedurii şi a obligat CEO să reevalueze oferta Romelectro.
Rezultatul evaluării finale, după punerea în aplicare a deciziei CNSC, i-a fost favorabil tot firmei Romelectro, însă Alstom l-a contestat din nou. Una din criticile Alstom îi vizează direct pe reprezentanţii CEO în comisia de evaluare a ofertelor care ar fi încălcat flagrant decizia CNSC atunci când au reevaluat oferta Romelectro, iar forul de soluţionare a contestaţiilor i-a dat dreptate, apreciind că aceasta trebuia respinsă ca inacceptabilă. Concret, a doua dispoziţie a CNSC anula din nou, parţial, raportul procedurii, şi impunea continuarea acesteia pentru stabilirea ofertei câştigătoare dintre ofertele admisibile.

…şi două acţiuni în instanţă

Reprezentanţii companiei energetice, reanalizând documentele prezentate de Alstom, în spiritul respectării „principiului tratamentului egal”, a constatat că, de fapt, oferta depusă de aceasta este inacceptabilă şi a decis anularea procedurii, iar în acelaşi timp a atacat în instanţă această decizie a CNSC şi a motivat acţiunea invocând faptul că reprezentanţii Consiliului, în mod abuziv şi contrar atribuţiilor sale, s-a substituit autorităţii contractante şi a numit firma câştigătoare atâta timp cât a precizat că oferta Romelectro este inacceptabilă, iar singura ofertă admisibilă era a Alstom.
Curtea de Apel Craiova a respins, în 16 noiembrie 2015, acţiunea CEO, numai că războiul a continuat la CNSC, pentru că, între timp, Alstom contestase anularea procedurii. De fapt, chiar înainte de a se pronunţa instanţa de judecată, forul de soluţionare a contestaţiilor dă o nouă dispoziţie prin care impune comisiei din CEO reanalizarea ofertei Alstom, continuarea procedurii şi desemnarea în 10 zile a ofertei câştigătoare dintre cele admisibile, cu toate că a confirmat legalitatea acţiunilor comisiei de licitaţie, deci, la acel moment nu mai era admisibilă nici una din cele două oferte.

În final…

…după ce a solicitat unele clarificări Alstom, comisia din cadrul CEO a declarat oferta acesteia admisibilă şi câştigătoare, însă, paradoxal, reprezentanţii firmei italiene notificaseră, între timp comisia de licitaţie, că intenţionează să conteste şi adresa prin care le erau cerute clarificări, dar au renunţat în final la acest demers.
Disputa nu s-a încheiat anul trecut, pentru că CEO a atacat din nou în instanţă ultima decizie a CNSC şi a solicitat anularea acesteia şi suspendarea semnării contractului de execuţie a lucrărilor. Abia ieri, Curtea de Apel Craiova a respins, definitiv, cererea CEO, iar compania energetică va fi nevoită să încheie contractul cu asocierea Alstom pentru reabilitarea şi modernizarea blocului energetic nr.7 de la SE Işalniţa la un preţ cu aproximativ 4 milioane de lei mai mare decât cel cu care ofertase Romelectro.

loading...
Loading...

Citește și

GOSPODAR CA MINE NU-I! | Primarul Coiculescu de la Arcani a muncit o viață pentru un salon de vânătoare! Casa în care locuiește a primit-o moștenire

Aristică Coiculescu, primarul de Arcani, liberal dar cu dragoste mărturisită pentru PSD, trăiește modest, asta …

6 comentarii

  1. Păi dacă aveți șef pe Măceseanu la Achiziți (juridic) se vede nu ???

  2. C.E.O. a pierdut TOATE procesele prin care anula licitatiile unde rezultatul nu era ” conform ” cu dorintele Directorarului si C.J.! A se vedea procedura calcar pentru desulfurare unde a incercat de trei ori sa faca acelasi lucru ca si cu Alstom! Gorica Dadalau, baietii astia de la Alstom sunt foarte nervosi si strang, hartii! Cica, se spune in piata au si niste propuneri inregistrate de cu Gafita, Gheorghiu & Co! Acelasi lucru se vorbeste si despre licitatia cu paza! Grija mare, poate se duce vreo unul si stii tu art 19, recunoasterea faptei, Mike Sec. nu sunt foarte linistiti , e mare vanzoleala in zona lor! Nu faci tu primul pas, beneficiezi de imunitate! Ca si Hidroelectrica la ancheta Consiliului Concurentei! Platesc 10%! Aoleu, am zis Consiliul Concurentei! Daca incep astia o ancheta cu impartirea pe loturi la serviciile de paza” sa mananca gura tuturor” , e final pentru toti! Cum ar fi o amenda la Complex de 10 % din cifra de afaceri, trageti oblonul? Tic-tac-tic-tac!

  3. Dragi juristi CEO,redactori Gorj Domino, documentatia unei proceduri de achizitie si ofertele unor eventuali competitori, trebuie sa fie conforme cu concluziile Studiului de Fezabilitate! In capul vostru prost sau pentru 3 lei pe care-i da Georgescu&Gafita Gheorghiu&Romelectro lui Faget,incercati sa ne convingeti pe noi, care suntem cu 50 de clase peste voi ca este conflict de interese ca „s-au folosit informatii din SF”! Griguta mai traieste, programati-va urgent!Stiu ca e foamea mare, stim ca Romelectro-Gheorghiu a fost consilierul personal al lui Ponta, dar voi nu invatati nimic!!! Gata, s-a terminat, aveti bagajul cu cele minime facut? E bine sa fiti prevazatori,e lumea cu ochii pe voi. Ciurele, opreste-te! Pagubele vor fi doar ale tale!

  4. La juridic numai jurişti lamentabili profesional şi mincinoşi promovaţi pe interes.

  5. Si pentru ca sunt prost, pentru ca doar prostii se incurca cu prostii si postarea lui Gica m-a enervat, fac si eu o propunere: Ciurel, Gorj Domino, Claudiu Matei, Faget, Dadalau, Etc…, i-a faceti voi o intrebare la Romelectro si Hidroconstructia ca sa aflati si voi pe cine au solicitat domniile lor ca sa-i fie incredintata administrarea in insolventa a Complexului Energetic Hunedoara?? Surprizaaaaa, l-au solicitat pe Borzaaaa! Sunteti in liga a4-a copii,nu contati nici pe lista de cadouri de Craciun cu punga, agenda , pix si calendar de la cei ce fac jocul! Ciurele, pe Pantelica Raicu de la Hidroelectrica l-a recrutat o firma privata in 15 secunde dupa plecarea din companie, pe Tiriplica care recunosc ca e superprofi l-ar angaja 25 de companii pe un salariu dublu, tu ai putea sa fii ceva , pe undeva? Convinga-ne ca suntem niste dobitoci si recunoastem public daca te angajeaza cineva in privat, fie si sofer! Exclus la firmele tale si la nasu Stanga!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: