CEO cere atragerea răspunderii patrimoniale a celor răspunzători pentru insolvența UATAA. Vizați toți cei care au făcut parte din CA și AGA societății


Complexul Energetic Oltenia a formulat, miercuri, 12 decembrie a.c., o acțiune la Tribunalul Gorj prin care cere instanței atragerea răspunderii administratorilor și membrilor din conducerea UATAA Motru, pentru intrarea în insolvență a societății, în vederea acoperirii pasivului acesteia.
Opt persoane care au făcut parte din Consiliul de Administrație și Adunarea Generală a Acționarilor a societății UATAA SA, alături de directorul Eugen Corcoață sunt vizați de solicitarea companiei energetice, în calitate de principal creditor, cea care avea de încasat 3,5 milioane de euro pentru cărbunele livrat firmei motrene, în momentul intrării acesteia în insolvență.

CEO a solicitat Tribunalului Gorj atragerea răspunderii patrimoniale pentru Eugen Corcoață, fost director general, în prezent administrator special al Uzinei de Agent Termic și Alimentare cu Apă (UATAA) Motru SA, precum și a celor care au făcut parte din CA și AGA societății. Astfel, în fața judecătorilor vor apărea și consilierii locali Răzvan Ardeiu și Marilena Ardeiu de la PSD, Gheorghe Cojocaru, precum și independentul Ion Sanda, dar și Vasile Crețan, fost director în mineritul motrean, Elena Liliana Ciobanu, Mirel Cristian Bușoi și Cristian Bengescu. Dacă judecătorii vor stabili că aceștia au dispus, în interes personal, continuarea unei activități care ducea, în mod vădit, societatea la încetare de plăți, adică, au adoptat decizii neinspirate, din punct de vedere financiar, care au adâncit starea de insolvabilitate a UATAA, aceștia pot dispune atragerea răspunderii patrimoniale a administratorilor, membrilor AGA și a directorului Corcoață, iar aceștia vor trebui să acopere pasivul societății.

Trebuie spus că, în planul de reorganizare aprobat de judecătorul sindic, principalele cauze care au determinat ajungerea UATAA în stare de insolvență și înregistrarea unui rezultat financiar negativ sunt: neîncasarea creanțelor de la populație; achitarea, în perioada 2014-2015 a sumei de aproape 3,8 milioane de lei, reprezentând TVA și accesorii aferente investiției grup turbogenerator, realizată din surse guvernamentale repartizate începând cu 2005; achitarea contravalorii păcurii achiziționate pentru iarna 2009-2010 care a generat, potrivit unei sentințe judecătorești, penalități și cheltuieli de judecată de peste 750.000 de lei; conform unei constatări a Curții de Conturi, s-a stabilit că în perioada 2010-2013 în contabilitatea societății s-au înregistrat costuri suplimentare la cheltuielile de personal, contrar prevederilor legale, de peste 95.000 de lei; cresterea datoriilor de la 6,3 milioane de lei, în decembrie 2012, la 21,4 milioane în noiembrie 2015; în perioada ianuarie 2013 – noiembrie 2015, facturile emise de CEO către UATAA însumau 22 milioane de lei, din care societatea a achitat doar 5,3 milioane de lei.
De menționat este și faptul că, planul de reorganizare a fost întocmit de lichidatorul judiciar, în colaborare cu administratorul special Eugen Corcoață, adică fostul director care a dus societatea în stare de insolvență și care nu se putea acuza singur de management defectuos și nici pe cei din CA sau AGA pentru deciziile proaste luate pentru administrarea UATAA.
În momentul intrării în insolvență, decembrie 2015, CEO era principalul creditor, cu suma de 16.285.000 de lei, creanță acceptată, banii provenind din cărbunele livrat UATAA și neplătit.

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

2 comentarii

  1. Pentru CEO cine va cere atragerea răspunderii patrimoniale a celor răspunzători pentru insolvența acesteia ?

  2. Sindicalistii din Turceni ,Rovinari si Motru-Jilt ar trebui sa citeasca si ultimele editoriale de pe cel mai citit blog din CEO!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.