Complexul Energetic (CE) Oltenia vrea să achiziţioneze 43,7 hectare de teren şi 78 de gospodării din două localităţi din judeţele Vâlcea şi Gorj, pentru a continua producţia de lignit în perimetrul Amaradia – Tărâia, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern iniţiat de Departamentul pentru Energie.
Hotărârea de Guvern stabileşte componenţa comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor depuse de unii proprietari. Preşedintele comisiei va fi secretarul de stat Maricel Popa, iar membri sunt trei reprezentanţi ai Direcţiei pentru Resurse Energetice, primarul comunei Alunu din judeţul Vâlcea şi trei dintre proprietari, aleşi prin tragere la sorţi. „În temeiul prevederilor Legii nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, prin Hotărârea Guvernului nr. 1578/2005 s-a declarat utilitatea publică a lucrării de interes naţional «Menţinerea şi dezvoltarea capacităţii de producţie a câmpului minier Amaradia – Tărâia, etapa a II-a, carierele Berbeşti şi Olteţ, judeţul Vâlcea»”.
Nevoie de terenuri
În urma apariţiei acestui act normativ, a fost demarată faza premergătoare procedurii de expropriere, conform prevederilor art. 12 şi 13 din Legea nr. 33/1994, prin „notificarea propunerilor de expropriere şi a ofertelor de despăgubire către un număr de 200 de proprietari (persoane fizice) ai imobilelor (terenuri şi construcţii) aflate în perimetrul de execuţie a lucrării de interes naţional menţionate şi, totodată, în perimetrul licenţei de concesiune a activităţii miniere de exploatare nr. 2463/2001, al cărei titular este operatorul economic Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. Tg.Jiu”, se arată în nota de fundamentare, relatează Focus Energetic. În proiect se mai precizează că, pentru continuarea exploatărilor de lignit, este necesară achiziţia unei suprafeţe de teren de 43,7 hectare, precum şi a 78 de gospodării, dintre care 62 de pe raza comunei Alunu, judeţul Vâlcea, şi 16 de pe raza comunei Roşia de Amaradia, judeţul Gorj, a mai relatat publicația de specialitate.