CEO – despăgubiri de aproape 5 miliarde lei vechi, după cenușa revărsată de la Turceni

turceni20_cmk

Circa 50% din cantitatea de cenuşă revărsată la sfârşitul anului trecut, după ce un dig al Complexului Energetic din Turceni s-a rupt şi a inundat câteva zeci de gospodării şi terenuri agricole din zonă cu apă amestecată cu cenuşă, a fost înlăturată. Conducerea CEO a stabilit cuantumul despăgubirilor și felul în care vor fi consolidate și renovate casele afectate de cenușă.

Directorul Termocentralei Turceni, unitate componentă a Complexului Energetic Oltenia (CEO), Corneliu Diţescu, a declarat că până în prezent au fost negociate despăgubiri la 40 de proprietăţi, din care zece curţi şi 30 de terenuri. Reprezentantul CEO a mai spus că toate construcţiile au fost expertizate şi nu se pune problema reconstrucţiei acestora, ci doar a consolidării şi renovării. În total au fost afectate 68 de proprietăți, dintre care doar opt mai serios. „Putem spune că au fost afectate într-o măsură mai mică sau mai mare un total de 68 de proprietăţi, dar cu adevărat afectate au fost 12 curţi cu construcţii şi din acestea doar opt au fost mai serios afectate. Celelalte sunt diferite bucăţi mai mici sau mai mari de teren care fac parte dintr-o tarla, de aceea cifra de 68 poate să pară mare. Am avut despăgubiri şi de ordinul a 50 de lei, 70 de lei. La zi, din totalul de 68, sunt negociate despăgubirile la 40 de proprietăţi, din care 10 curţi şi construcţii şi 30 de terenuri. Mai avem diferenţa. (…) Evaluarea iniţială per total este ceva peste cinci miliarde de lei vechi şi, din ce am negociat până în prezent, valorile mari au fost la curţile cu construcţii, am negociat şi sunt şi daţi banii, în mare măsură despăgubiri un pic peste patru miliarde (de lei vechi – n.r.) cu cei cu care am discutat până acum. La dig lucrăm, am supraînălţat malurile digului, am folosit inclusiv din cenuşa revărsată, pentru că e un material de umplutură adecvat şi lucrăm în continuare. Am făcut în paralel înlăturarea cenuşii şi consolidarea digului, am executat şi cu forţe proprii, şi cu firme prestatoare de servicii care lucrează la noi”, a spus Corneliu Diţescu, directorul Termocentralei Turceni, unitate componentă a Complexului Energetic Oltenia (CEO).

Diţescu: Cel târziu în septembrie vom termina lucrările

Ditescu-CEODin cauza faptului că o parte a proprietarilor terenurilor afectate de cenușa de la CEO sunt plecați în afara țării, reprezentanții colosului industrial au cerut sprijinul primăriilor Ionești și Turceni pentru a-i contacta pe cei care urmează să primească despăgubiri. „O parte din proprietari sunt plecaţi în alte oraşe din ţară sau chiar în afara ţării şi am cerut sprijinul celor două primării, Turceni şi Ioneşti, pe raza cărora se află gospodăriile şi terenurile afectate, să ne ajute ca aceşti oameni să vină şi să discutăm cu ei şi să îi despăgubim. Au fost expertizate toate construcţiile şi absolut toate se pretează la a se consolida şi a se renova, deci nu este cazul de dărâmare sau reconstrucţie. Am înlăturat cenuşa în proporţie de circa 50% din cantitatea revărsată şi o îndepărtare completă, cu reecologizarea terenului şi absolut toate lucrările de renovare şi consolidare; preconizăm că cel târziu în septembrie vom termina lucrările”, a declarat Corneliu Diţescu.

CEO a construit solariile unui cetățean

Toţi cetățenii ale căror terenuri sau gospodării au fost afectate, au fost despăgubiţi pentru anul în curs, inclusiv pentru culturile care ar fi putut fi semănate în toamnă, dacă nu vor putea fi semănate. „În general, lucrurile decurg civilizat, oamenii s-au liniştit. Noi le-am refăcut drumul, de fapt am construit drumul cu adevărat faţă de ceea ce era înainte, cu rigole laterale, taluzate, am curăţat fântânile, am curăţat curţile, le-am asigurat apă, lemne, cât a fost perioada friguroasă; la unul dintre cei afectaţi, care a fost de fapt prima gospodărie afectată de apa revărsată, care avea solarii pe o suprafaţă de circa 1.800 de metri pătraţi, i-am construit un alt amplasament. Omul e foarte mulţumit. Estimăm cu totul, la finalul lunii septembrie, să terminăm toate lucrările”, a spus directorul Dițescu.

Loading...

Citește și

Se deschide un NOU TEATRU la Târgu Jiu!

În aproximativ o lună de zile își deschide porțile un nou teatru la Târgu Jiu! …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.