sâmbătă , 14 decembrie 2019 - 23:00

CEO face primii paşi pentru folosirea biomasei în Termocentrala Rovinari

rovinari

Complexul Energetic Oltenia face primele demersuri pentru a introduce biomasa în procesul de producere a energie electrice. Este vorba de introducerea stufului chinezesc sau aşa-numita iarbă a elefantului(Miscanthus, denumirea latină), cum este cunoscută popular şi cu ajutorul căreia conducerea Complexului Energetic Oltenia urmăreşte să scadă cheltuielile cu certificatele de CO2 şi să beneficieze de pe urma certificatelor verzi, la fel ca şi alţi producători de energie mai puţin poluantă.

În acest sens, va fi elaborat un studiu de fezabilitate intitulat ,Utilizarea biomasei în cazanele energetice cu funcţionare pe cărbune din cadrul Sucursalei Electrocentrale Rovinari”. Întrucât este nevoie de specialişti autorizaţi să elaboreze studiul respectiv de fezabilitate, Complexul Energetic Oltenia va organiza în data de 18 august o licitaţie în urma căreia să fie desemnată o firmă care să realizeze documentul respectiv. În baza studiului estimat la 120.000 de lei Complexul Energetic Oltenia va putea demara şi celelalte etape care vizează introducerea efectivă a biomasei în procesul de producţie a energiei electrice.

Măsură necesară pentru scăderea cheltuielilor

Potrivit reprezentanţilor Complexului Energetic oltenia, cea mai importantă măsură pentru sectorul de producere a energiei electrice este schema europeană de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, stabilită prin Directiva 2003/87/CE. „Această schemă conduce la creşterea costului de producere a energiei electrice în special pentru producătorii de energie electrică din combustibili fosili. Centralele termoelectrice cu funcţionare pe cărbune sunt dezavantajate din acest punct de vedere, iar pentru menţinerea pe piaţa energiei electrice, aceşti producători trebuie să aibă în vedere reducerea emisiei de CO2. În acest context, s-a pus problema dezvoltării tehnologiilor de ardere mixtă a biomasei cu cărbunele, care trebuie să asigure eficienţa economică necesară ocupării unui loc eligibil în pieţele de energie. Co-arderea biomasei cu cărbunele în cazanele proiectate pentru cărbune este tot mai utilizată pentru că se folosesc investiţiile şi infrastructura existentă a centralelor termoelectrice cu combustibili fosili şi în acelaşi timp se reduc emisiile de poluanţi şi de gaze cu efect de seră. În acest context este necesar ca, pe lângă asigurarea unei exploatări economice a blocurilor energetice existente, să se analizeze şi oportunitatea implementării tehnologiei de ardere mixtă a biomasei cu cărbunele la cazanele de abur existente în SE Rovinari. Biomasa poate fi obţinută prin înfiinţarea de culturi energetice pe terenurile disponibile, scoase din circuitul tehnologic, aferente depozitului de zgură şi cenuşă al SE Rovinari, depozitele de steril ajunse la cotele finale aferente exploatărilor de cărbune”, conform documentaţiei Complexului Energetic Oltenia.

Cultivată pe haldele de steril

Astfel iarba elefantului va ajuta Complexul Energetic Oltenia să reducă nivelul poluării. Stuful chinezesc este plantat pe o suprafaţă de 11 hectare de halde de steril, în apropiere de Termocentrala de la Rovinari. Folosirea biomasei în combinaţie cu lignitul va genera, potrivit calculelor specialiştilor Complexului Energetic Oltenia, o economie de jumătate de milion de euro la buget. Planta va fi folosită ca biomasa, iar, în acest fel, energia produsă în Gorj va avea o componentă ecologică ce va permite obținerea unor certificate de carbon pentru 30.000 de tone de monoxid de carbon eliberat în atmosferă. Complexul Energetic Oltenia trebuie să cumpere anual milioane de certificate de CO2, astfel încât să poată să producă energie electrică. Introducerea biomasei în procesul de producţie va echivala cel puţin pentru Termocentrala de la Rovinari cu o scădere a costurilor de producţie, având în vedere reducerea poluării. „Nu pentru că am avea nevoie de energie. Până la urmă obţinem şi noi acele certificate verzi în care investim foarte mulţi bani. Este o strategie bună şi vom face economii importante”, este părerea managerului Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, în legătură cu introducerea biomasei în cazanele de ardere. O altă măsură pentru reducerea numărului de certificate de CO2 cumpărate an de an va fi şi construirea unui parc fotovoltaic de 20MW pe terenurile neredate agriculturii. Valoarea investiţiei s-ar apropia de 20 de milioane de euro.

loading...
Loading...

Citește și

Iată ce spune deputatul Vîlceanu despre cei doi afaceriști propuși pentru Consiliul de Supraveghere al CEO: Sunt extrem de inteligenți și adaptați la ce înseamnă economie!

Răzvan Alex Ionescu și Iulian Vasile Popescu sunt doi târgujieni susținuți de PNL Gorj pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: