CEO închide depozitul de zgură de la SE Turceni

ce-turceni-0

Complexul Energetic Oltenia se pregăteşte să închidă depozitul de zgură şi cenuşă de la Sucursala Electrocentrale de la Turceni. Etapa actuală a procesului de închidere vizează compartimentul numărul II, pe o suprafaţă de 55 de hectare. Bugetul alocat de Complexul Energetic Oltenia pentru închiderea compartimentului numărul II este de 2,7 milioane de lei, fără TVA. Obiectivul principal urmărit este închiderea completă a depozitului de zgură şi cenuşă Valea Ceplea.

Totodată, se va dezafecta şi estacada de conducte transport zgură şi cenuşă din incintă, dintre incintă şi depozitul de cenuşă, cât şi de pe fiecare compartiment în parte, cu recuperarea materialelor. Sucursala Electrocentrale Turceni este o importantă centrală termoelectrică conectată la Sistemul Energetic Naţional având un profil energetic de 6 x 330 MW. În prezent, în funcţiune pe combustibil solid (lignit provenit din exploatările miniere din judeţ) se află blocurile energetice 3, 4, 5 şi 7. Blocul 2 este dezafectat, iar la blocul 8 s-a renunţat. Blocurile 1 şi 6 au fost propuse pentru închidere. Zgura şi cenuşa rezultată în urma proceselor de ardere a lignitului în termocentrală, s-a evacuat hidraulic, prin pompare în cele două spaţii de depozitare prevăzute.

UE obligă închiderea depozitului

Începând cu anul 2013, în conformitate cu prevederile Directivei 1999/31/CE privind evacuarea şi depozitarea deşeurilor rezultate din procesele de ardere din cazane, transpusă în Hotărârea Guvernului României nr. 349/2005, SE Turceni va trebui să se alinieze la normele europene privind protecţia mediului, prin realizarea instalaţiilor de desulfurare şi transport zgură şi cenuşă prin metoda fluidului dens. Pentru asigurarea continuităţii funcţionării termocentralei şi pentru punerea de acord cu cerinţele UE pentru reducerea impactului asupra mediului, s-a implementat sistemul desulfurării gazelor de ardere şi s-a schimbat tehnologia de transport prin metoda fluidului dens. Potrivit programului de închidere, vor fi placate complet cu pământ 165 de hectare de zgură şi cenuşă: „Toate cele trei compartimente au impusă cota maximă de depunere a zgurii şi cenuşii la cota +204,00 mdMN prin păstrarea unei înălţimi de gardă de 1,0 m faţă de cota coronamentelor digurilor pentru asigurarea capacităţii de preluare a debitului la ploaia maximă de calcul. Pe o suprafaţă de circa 20 ha din compartimentul III, spre coada văii, depunerea de zgură şi cenuşă va rămâne la cota 199,00÷199,50 mdMN, evitând acoperirea cu cenuşă a unor terenuri care nu aparţin termocentralei Turceni. Suprafeţele pe care se vor aplica lucrările de placare cu pământ pe fiecare compartiment, după atingerea cotei de depunere, sunt următoarele: – compartiment II – cota 204,00 mdMN în suprafaţă de circa 55 ha; – compartiment III – cota 204,00 mdMN în suprafaţă de circa 37 ha; – cota 199,00 mdMN în suprafaţă de circa 20 ha; – compartiment I – cota 204,00 mdMN în suprafaţă de circa 53 ha. Suprafaţa totală de teren pentru aceste lucrări de placare este de circa 165 hectare. Avându-se în vedere că lucrările de închidere a depozitului de zgură şi cenuşă Valea Ceplea se vor realiza în mai multe etape numai după umplerea etapizată la cota supraînălţării, lucrările de placare se vor desfăşura pe mai mulţi ani, exceptând perioadele ploioase”, conform proiectului.

Va fi transformat în plantaţii de salcâmi

După operaţiunile de recuperare a materialelor şi placare cu pământ se va trece la realizarea unor plantaţii de salcâmi. „După terminarea acestei operaţiuni, s-a prevăzut decopertarea unui strat de circa 30 cm grosime pământ vegetal prin împingere cu buldozerul, strângere în grămezi şi încărcarea în auto. Acest material va fi încărcat în auto cu încărcătorul frontal pe pneuri şi transportat la distanţa de 2,0 km şi folosit la placarea compartimentului. Amonte de cariera de pământ, s-a prevăzut realizarea unui canal de gardă săpat manual în versantul văii pentru colectarea apelor pluviale şi îndepărtarea acestora de pe suprafaţa carierei. La terminarea lucrărilor de placare, după amenajarea carierei se vor planta puieţi de salcâm. S-a prevăzut plantarea a 3.300 puieţi/ha. Distanţa între puieţi va fi de 3,0 m pe rând iar distanţa dintre rânduri va fi de 1,0 m. Salcâmii vor fi plantaţi în şah”, potrivit Complexului Energetic Oltenia.

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.