duminică , 8 decembrie 2019 - 15:20

CEO investeşte în două din carierele de viitor ale companiei

cariera1

Complexul Energetic Oltenia investeşte în două din carierele de viitor ale companiei care s-au aflat recent în atenţia opiniei publice, ca urmare a blocării programelor de expropriere. Este vorba de Unitatea Minieră de la Jilţ Nord, care recent a beneficiat de pe urma unei Hotârâri de Guvern prin care s-a făcut un pas către deblocarea programului de expropriere şi continuarea lucrărilor cu alte fronturi de lucru, precum şi de Unitatea Minieră de Cariere Jilţ Sud, atent monitorizată de organizaţiile de mediu, ca şi celelalte subunităţi din zonă.

În ceea ce priveşte Unitatea Minieră de Cariere de la Jilţ Nord, se are în vedere elaborarea unui studiu care să determine soluţiile necesare privind optimizarea circuitelor de haldare a sterilului. Se doreşte analiza posibilităţilor şi a variantelor de relocare a fluxului tehnologic de transport şi haldare din halda exterioară Valea Bohorelu în halda interioară a carierei Jilţ Nord, impusă fiind de considerente economice. Este vorba de reducerea cheltuielilor necesare transportului materialului steril în halda exterioară Valea Bohorelu – şi tehnologice – epuizarea spaţiului de haldare în halda Valea Bohorelu, executarea lucrărilor de haldare în condiţii de siguranţă. Studiul trebuie să aibă în vedere perspectiva menţinerii capacităţii de producţie în funcţie de strategia de dezvoltare a Carierei Jilţ Nord dincolo de orizontul anului 2016.
Ecologizare pe 60 de hectare la Jilţ Sud

De asemenea, la Unitatea Minieră de Cariere de la Jilţ Sud se are în vedere amenajarea şi refertilizarea suprafeţei de 60,44 de hectare în halda exterioară a Carierei. Se urmăreşte refacerea ecologică a terenurilor respective, la dispoziţie fiind un buget de 2 milioane de lei. Suprafeţele ocupate de haldele de steril şi rămase libere de sarcinile tehnologice trebuie amenajate, fertilizate, prin grija beneficiarului, şi redate circuitului productiv. În acest sens trebuie executate o serie de lucrări de modelare, un drum de acces şi exploatare, lucrări de gospodărire a apelor şi lucrări de ameliorare. Programul respectiv de refacere a haldei şi redare a acesteia în circuitul productiv este obligatorie şi astfel de activităţi contează într-un procent covârşitor în ceea ce priveşte procesele pe care Complexul Energetic Oltenia le are în instanţă cu organizaţiile Greenpeace sau Bankwatch.

Lucrări necesare de investiţii şi mentenanţă, dar şi pentru instanţă

Potrivit lui Cosmin Popescu, reprezentant al Complexului Energetic Oltenia, lucrările respective sunt necesare şi pentru continuarea activităţii extractive la cele două cariere, dar şi din perspectiva luptei pe care organizaţiile non-guvernamentale din domeniul protecţiei mediului o poartă cu producătorul de energie electrică şi cărbune din Oltenia. „Lucrările de mentenanţă apar ca lucrări de investiţii pentru că avem alocate fonduri speciale de la minister. La Jilţ Nord şi la Jilţ Sud mai poate fi exploatat pe perioadă bună de timp cărbune şi sunt necesare aceste lucrări pregătitoare pentru culoarul care a fost aprobat acum sau pentru alte zone unde există deja aprobările necesare. Este vorba şi de regândirea acelui circuit de haldare la Unitatea Minieră de Cariere Jilţ Nord. Se are în vedere o reducere a costurilor cu transportul materialului steril, dar şi per ansamblu, pentru că şi acestea intră în calcul când se vorbeşte de eficienţa activităţii carierei respective. La Jilţ Sud este vorba de un program obligatoriu de împăduriri la halda respectivă pentru că avem această obligaţie, pe lângă despăgubirile pe care le acordăm ITRSV, să facem şi împăduririle. În plus, noi folosim acest lucru în instanţele de judecată unde ne judecăm cu Greenpeace şi Bankwatch, care de multe ori nu vor să vadă că noi executăm aceste lucrări de împăduriri. Judecătorii ţin totuşi cont de aceste lucrări şi poate e şi motivul pentru care am câştigat toate procesele de până acum”, a spus Cosmin Popescu, reprezentant al Complexului Energetic Oltenia.

loading...
Loading...

Citește și

Iată noua conducere a Spitalului Județean de Urgență Tg-Jiu! Cine ocupă funcțiile de director medical și director de îngrijiri

Medicul Nicoleta Simona Coleașă și asistentul medical Claudia Elena Motea a fost desemnate în funcțiile …

Un comentariu

  1. Lucrări necesare in lupta cu organizațiile de mediu! Mare prost ești mai Draga, Florentine! Pe tine nu te verifica învățătoarea la dictați? Fii băiat deștept, trompeta Mihaela, sau Maroc, cine- i dictează e peste tine, are decenta si șmecheria de a nu da posibilitatea comentariilor! Tu de ce ești Gașca proasta? Si-au închis foia de perete, S-au prins ca e mai ieftin cu voi???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: