CEO investeşte în transportul cărbunelui la Jilţ Sud şi în continuarea activităţii la Berbeşti

cariera-banda-carbune-matasari-002

Producătorul de energie electrică şi cărbune din Oltenia continuă investiţiile în ceea ce priveşte eficientizarea activităţii proprii. Este vorba despre finanţarea unui proiect care vizează modernizarea transportului de cărbune la unităţile miniere de carieră. Este vizat în primă fază transportul cărbunelui la Unitatea Minieră de Carieră de la Jilţ Sud.

Complexul Energetic Oltenia va achiziţiona servicii de proiectare montaj electric şi mecanic la banda transportoare T 300. Valoarea contractului de achiziţie a serviciilor de proiectare este de 25.000 de lei fără TVA, iar societatea care va câştiga licitaţia organizată pe 26 noiembrie va avea obligaţia de a prezenta un proiect de modernizare care să aibă ca efect scăderea costurilor cu întreţinerea şi eficientizarea activităţii unităţii miniere de carieră Jilţ Sud. De asemenea, lucrările de montaj propriu-zise trebuie să asigure rezistenţă şi stabilitate, precum şi siguranţă în exploatare, să asigure protecţie împotriva zgomotelor şi a vibraţiilor, dar şi să respecte normele de protecţia mediului.

Investiţii şi la Berbeşti, în contextul externalizării  

Complexul Energetic Oltenia are în vedere şi investiţii în halda de la Unitatea Minieră de Cariere Berbeşti – Alunu. În acest sens vor fi realizate o serie de studii geotehnice la haldele de la Unitatea Minieră de la Berbeşti şi de la Alunu. Studiile respective vor fi achiziţionate prin licitaţie, în data de 24 noiembrie. Contractul este împărţit în trei loturi şi are o valoare totală de 124.350 de lei fără TVA. Investiţia are ca obiectiv menţinerea câmpurilor de producţie la Unitatera Minieră de Cariere Berbeşti, judeţul Vâlcea. “Studii geotehnice: studiu geotehnic halda exterioară Alunu- lotul I, studiu geotehnic halda exterioară Berbeşti Vest- lotul II şi studiu geotehnic halda interioară Alunu- lotul III…Tipul contractului şi locul de executare a lucrărilor, de livrare a produselor sau de prestare a serviciilor: Servicii de arhitectură; servicii de inginerie şi servicii integrate de inginerie; servicii de amenajare urbană şi servicii de arhitectură peisagistică; servicii conexe de consultanţă ştiinţifică şi tehnică; servicii de testare şi analiză tehnică. Locul principal de prestare: Unitatea Mineră de Carieră Berbeşti…Descrierea succintă a contractului sau a achiziţiei/achiziţiilor: execuţia studiilor geotehnice pentru cele trei loturi având în vedere menţinerea capacităţii de producţie în câmpul minier Amaradia – Târâia”, potrivit documentaţiilor Complexului Energetic Oltenia.

Situaţia externalizării UMC Berbeşti

Studiile vor cuprinde lucrările necesare pentru determinarea caracteristicilor fizico-mecanice ale rocilor din cuprinsul haldei şi din fundamentul acesteia, în vederea determinării stabilităţii şi geometriei de siguranţă a haldei exterioare din cadrul Carierei Berbeşti Vest. Acest lucru are ca scop construirea haldei în condiţii de securitate minieră, precum şi determinarea volumului de steril ce va fi depozitat pe perioada deţinerii licenţei de exploatare. Aceleaşi studii geotehnice sunt necesare şi pentru halda exterioară(perimetrul Olteţ) şi cea interioară de la Cariera Alunu. Programul de investiţii la Unitatea Minieră de Cariere de la Berbeşti nu a fost sistat, în ciuda faptului că se vorbeşte de externalizarea iminentă a activităţii miniere pe care Complexul Energetic Oltenia o are în judeţul Vâlcea. Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, Unitatea Minieră de Cariere Berbeşti – Alunu ar trebui să fie preluată de către CET Govora, în contul creanţelor pe care Complexul Energetic Oltenia le are de primit de la unitatea din Vâlcea. Este vorba de peste 160 de milioane de lei. În activitatea minieră de la Berbeşti sunt angrenaţi 1.200 de salariaţi. Transferul Unităţii Miniere de Carieră de la Berbeşti, la CET Govora ar însemna scăderea cheltuielilor cu personalul pentru Complexul Energetic Oltenia, nu vor mai fi achitate impozite, dar este estimată şi o scădere a costurilor de producere a energiei electrice. Este vorba de 10 lei pentru fiecare MWh.

Loading...

Citește și

Primarul Pigui, condamnat la 1 an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei! L-a instigat pe șoferul Primăriei Peștișani să dea declarații false organelor judiciare!

Primarul comunei Peștișani, Cosmin Pigui, a fost condamnat, marți, 28 ianuarie a.c., la 1 an …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.