CEO mai are de achiziționat până în aprilie 13.400.000 de certificate de CO2! Ministrul Energiei vede problema dar nu are cu ce aplica și soluția


Complexul Energetic Oltenia este obligat să achiziționeze până la finalul lunii aprilie încă 13,4 milioane de certificate de CO2, prețul la care cumpără compania astăzi de pe bursă depășind ușor 18 euro, asta în timp ce cererea este în creștere. Soluții nu se prea găsesc la orizont, în afara unui ajutor de stat, în ciuda faptului că toți factorii de decizie de la ministrul Energiei, în jos, spre europarlamentari, parlamentari și lideri politici văd dezastrul la orizont dar, îl tratează ca pe drobul de sare. Vineri, problema a fost expusă destul de subțire la Turceni, la evenimentul prilejuit de împlinirea celor 40 de ani de existentă a termocentralei, ministrul Anton Anton mulțumindu-se să menționeze că CE Oltenia este pe drumul cel bun, chiar dacă problema companiei este totuși prețul certificatelor.

Profitul subțire al CE Oltenia, în pofida obligativității pe care o are compania de a cumpăra certificate de CO2 la un preț destul de mare, nu a obligat vineri oficialii prezenți la evenimentul de la Turceni să abordeze problema în plen și pe larg pentru a liniștii salariații companiei și autoritățile județene că există totuși soluții de scoatere a CEO la liman, care vor fi aplicate la timp. Organizatorii evenimentului s-au mulțumit să laude și să se lase lăudați, în loc să tranșeze problema certificatelor care vor aduce, anul viitor, CEO sub linia profitabilității.

Râdem, glumim, dar cine plătește?

Mai mult, în sală s-a zâmbit și s-a râs zgomotos ca și cum problema certificatelor este a cuiva care nici măcar nu participa la eveniment. Este adevărat că au fost mulți absenți, unii pe motiv de dosare penale. De altfel, directori gen Cristea sau Manțog, nu au fost strigați de pe catastif spre a li se atribui diplomele de merit pentru felul cum au condus și ei termocentrala de la Turceni.
În acest context, doar jurnaliștii prezenți la manifestare s-au arătat preocupați de ce, cum și cât se cumpără și cu se se va acoperi necesarul de certificate, în mod real imposibil de cumpărat din banii companiei, cel puțin până în aprilie.
„Cumpărăm zilnic 5000, 10.000, 50.000 de certificate, nu avem o regulă”, s-a mulțumit să spună Președintele Directoratului CE Oltenia, Sorin Boza, considerând doar că cei responsabili cu problema certificatelor trebuie să facă ,,pași mărunți dar repezi în această privință”. Cât de mărunți, cât de repezi și în care direcție nu a mai spus respectivul, Boza fiind mai preocupat de faptul că ministrul Energiei și-a luat jucăriile și a plecat din fața ziariștilor nelămuriți decât de potența financiară slabă a CEO în privința achiziționării de certificate de CO2.

Profesorul de fluide, cam dezinteresat! Dacă nu curge, pică..

Ministrul Anton Anton, profesor de fluide la bază, s-a arătat și el, pe trendul evenimentului, destul de detașat considerând că cineva va rezolva într-un final problema CEO, dar nu el, cu siguranță. „Complexul Oltenia este pe drumul cel bun. Problema majoră este prețul certificatelor. CEO a făcut retehnologizări, eforturi s-au făcut și eforturi mari. Am stat de vorbă cu angajații în centrală, când am fost de dimineață”, a spus ministrul Energiei, care părea extrem de liniștit ca și cum pericolul există, dar poate dispărea. Cum? Nu este asta problema Domniei Sale.
Când a fost întrebat însă de părerea salariațiilor din centrală, Anton s-a blocat. Părea că el a fost acolo dar doar cu trupul, cu gândul nu prea, ministrul neștiind să explice ce părere au salariații despre deciziile CEO, ale sale, ori ale ministerului pe care îl conduce. Reacțiile sale ulterioare, acesta părăsind discuțiile și pe Boza în fața microfoanelor, spun totul. Sau mai exact arată viitorul CEO, adică un Boza rămas singur în fața bursei care îl invită la cumpărături. Nu are bani dar e prea ieftin, super ofertă, doar vreo 30 de euro bucata de CO2…

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

5 comentarii

 1. Avea cineva cu adevărat pretenții la un individ preocupat doar ca mustatile din dotare să fie egal coborîre pe fiecare parte a gaurii gurii? Ce treabă să aibă un”mos Besleaga” cu fenomenul pe care si-l explică stiintific apăsînd pe inrerupator? Astfel de personaje cocotate politic,străine total de ce ar trebui să răspundă au nenorocit țara. A venit, a mîncat,a băut si a plecat! Nu asta trebuie să facă un ministru?

 2. @grigore…fetitele după ce le încearcă boza cu ‘deshtyiu’… Dar voi, ziaristilor, pe langa bocirea intensa a lipsei infractorului mantog din peisajul carnatzarilor din CEO, ați fi putut sesiza adevărată lipsa a lui Marin (fie și prin înlocuitor pt.ca.i suficient de bolnav), poate SINGURUL director adevărat al Turcenilor, ca nu.i asa, cam TOT ce e acum în Turceni i se datorează. Și apoi, cum credeți ca ar fi dat privirile de slugi ale lui popescucosminu, pisc,ruset,graure,motocu,etc,etc… sub atenta corecție a stăpânului mantog? Dacă s.ar fi trădat slugareala?! În alta ordine de idei, după rânjetul retardaților pisc+boza, chiar credeți ca.i doare la basca de viitorului CEOului… Când ministrul, fie el și paralel ca Anton, le spune unor retardați ca viitorul energeticii pe gaz este iminent pt.urmatorii 20.30ani, iar infractorii sfertodocti din CS și Directorat au arvunit SINGURA centrala pe gaz, Chiscanii, voi cei care mai posedați un neuron fie și singuratic chiar nu va dați seama că se vrea RADEREA intereselor românești din energetica pe cărbune și intrarea în posesia cui trebuie a rămășițelor producătorului?! Când infractorii din CS și Directorat au VANDUT energia produsa pentru următorii 2 ani la prețul mediu de 180lei/MWH, , mult sub costuri(atenție în COSTURI intra inclusiv certificatul CO2 și Verde) și fără TAXELE de conectare…adica în mana CEOului rămânând. I aprox. 150lei/MWh, VOI, jurnaliștilor și cititorilor, doriți profesionalism, performanta, viitor…??? De unde mama drumului? De la securiștii grupați în jurul lui boza, groparii energeticieni ultimilor 30 de ani? Va amintiți de grupările infracționale ale RENELului. CONELului….nu şunt cumva aceleași și astăzi?

 3. Singurul discurs coerent a fost al lui tunaru, omul care a adus bani în Turceni și pe care nu i.au putut fura acoliții lui mantog…din acest motiv neaccesandu.se împrumutul BERD… Omul a menționat PIATA de energie, care tocmai era la apogeul săptămânii, în timp ce Compania energetica duduia, fiind obligata sa vândă la preturi derizorii…. Bineinteles ca boilor din auditoriu li s.a părut foarte amuzant…ca ce sa.i faci dacă tot ești cretin, trebuie sa te și manifești ca atare… Ați auzit vreun dobitoc de directoras plângându-se de Certificate de carbon și verzi, nicidecum! Sa știe vreuna dintre dobitoacele din conducerea CEO ca prețul MW ULUI influențează prețul certificatelor, NICIDECUM! Sa fie interesat vreun sfertodoct din CS sau Directorat de Certificatele vândute de România, la ce preț și pe ce piața? Știe vreun parazit pe care l.ar putea interesa soarta Companiei, ca cei care achiziționează certificatele de carbon o fac la ORDINUL…când, de la ce firma, la ce preț….pe bursa din Leipzig…la „prima”mana de MULT? Ca atare știu de cate ori au fost tranzacționate, pe aceeași bursa, pana la cumpărătorul bovina de CEO? Poate odată și odată va voi povesti și despre Oportunitatea Momentului cu preț maximal din piața certificatelor…nici nu știți ce interesanta poveste cu mafioți veți asculta…

 4. Certificatul prinde aripi!

  Adica aproape toate raportat la emisia specifica ,daca asta e numarul real !

  Pana la implinirea Centenarului, in ritmul asta, pretul va fi sarit de un pol de euroi, iar pana la primavera cand trebuie date inapoi, se va apropia de 25 de euroi.

  Poate ii rugam pe aia de la C.E. sa primeasca din alea pentru aviatie, ca tot certificate sunt si is mai ieftine sau sa ne mai pasuiasca olecuta.

  Treaba e ca problema-i serioasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.