CEO trebuie să producă 1,2 milioane de lei în două luni!


În doar două luni de zile, Complexul Energetic Oltenia trebuie să facă rost de 1,2 milioane de lei pentru a achiziționa restul de certificate de carbon necesare continuării funcționării, fără amenzi de mediu. În septembrie, compania anunța că mai are de acoperit doar 15% din necesarul de certificate de dioxid de carbon și că face un împrumut bancar pentru asta. La două luni până la expirarea termenului, împrumutul nu a fost încă aprobat, iar prețul certificatelor este tot în jurul a 25 de euro, cu o valută în creștere ca valoare raportată la leu.

În toamă erau achiziţionate la diferite preţuri 85% din certificatele de dioxid de carbon necesare funcționării CEO. Suma totală pentru anul 2018 era de peste 200 de milioane de euro. Compania anunța atunci că are nevoie de un credit bancar care să acopere diferenţa de bani pentru certificatele de CO2 care mai trebuie cumpărate până în aprilie. Din păcate, creditul este și acum doar în fază de solicitare.
De altfel, anul trecut, CEO a cumpărat certificate la un preț record pentru piata certificatelor de carbon (EU ETS), conform informatiilor despre ultimele modificari ale preturilor pe pietele globale de carbon, actualizate de catre Argus Emissions Markets, spune CEO. Anul s-a încheiat la pretul de 25,10 € / t CO2, valoare mai mult decat tripla față de cea din ianuarie.
CEO a finalizat anul trecut pe pierdere din cauza acestor certificate, iar anul financiar în curs se anunță la fel de problematic atâta timp cât certificatele estimate a fi cumpărate anul trecut nu au fost toate cumpărate.
CEO trebuie să cumpere 0,92 certificate pentru fiecare MWh produs şi trebuie să facă dovada achiziţiei certificatelor de CO2 aferente producţiei acestui an la finalul lui aprilie 2019.

Loading...

Citește și

Spectacolele ”gratuite” din centrul Tg-Jiului au costat 600.000 de lei! Cine a luat caimacul!

Dacă gorjenii au avut impresia că n-au plătit bilet pentru spectacolele care s-au desfășurat, vara …

9 comentarii

 1. Din start titlul este greșit. 1,2 miliarde lei pentru costul certificatelor. Și în al doilea rând,in prezent prețul unui certificat CO2 astăzi este de 17,4 euro. Mai multa atenție și adevăr la întocmirea unui articol de presă.

 2. 1200000 lei , 236 lei/Mwh , un grup de 300 Mwh trebuie sa functioneze 160 de ore aproximativ o saptamana.

 3. Ieri au fost peste 23 de euro.
  Cu noul aditional la CCM va fi o problema cu nr. de certificate la anul.
  Si cotatia in crestere.

 4. 1.2 mld euro in anul 2018 si nu in 2 luni. Aceasta suma e pentru tot anul cheltuita, stire preluata din ‘economica.net’ . Si din 2012-2017 CEO a platit 1,9 mld de euro. Gorj Domino verificati stirile inainte sa le publicati, chiar daca sunt copy…
  In 2 luni cat spuneti ca a mai ramas, trebuie cam 900 de milioane lei noi…dar ar mai fi loc cam de 1 luna in plus…deci cam 300/luna

  • Genu, există o zicala celebra: „:Nu te uita la CE se spune( scrie), uita-te la CINE o face! Ion a lui Ion( undercover, pentru că nu poți să te cheme Ion Ion, și să fii atat de prost) si Gorj Domino! Ii mănâncam cur din cand in cand, și trec de la ce se pricep ei-primarii de la Albeni, Sacelu, Motru, cei care nu au cumpărat felicitări la Domino, la energie, certificate, Transelectrica, Opcom, echilibrare….De ce? Sa ne râdem 😉 noi, ca la ” Stan și Bran”!

 5. do ..bi ..toci!

 6. La anul trebuie luat in calcul la buget un 0,98-1.

 7. Propagada ala Bouza, nu pote guverna ce oltenia din vina certificatelor. Plateste ameda de mediu ca e ok. Taie leafa secretarelor si juristelor si ceo e pe profit. PSD adteapta ce asteapta dar va zboara curand cu tot sitemul vostru integrat de manageri necalificati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.