CEO va reda în circuitul economic zeci de hectare din halda Negomir

excavator-gigant-lupoaia-cariera

Halda de steril din Valea Negomir, comuna cu acelaşi nume, va fi redată circuitului economic. În acest sens, Complexul Energetic Oltenia va elabora un proiect privind redarea în circuitul economic a 30 de hectare din halda Negomir. Programul se află la prima etapă care cuprinde suprafaţa de 30 de hectare, urmând să fie derulate şi restul etapelor, în măsura în care acest lucru va fi posibil. Serviciile de proiectare vor fi achiziţionate prin licitaţie, bugetul destinat acestei activităţi fiind de 30.000 de lei.

Necesitatea redării circuitului economic şi agricol se impune la Unitatea Minieră de Cariere de la Pinoasa, principalul beneficiar al serviciilor de proiectare. Specialiştii urmează să propună soluţiile necesare şi optime pentru ca pământul respectiv să intre într-un circuit agricol sau silvic. Pe lângă elaborarea documentaţiilor respective va fi necesar şi obţinerea unui acord de mediu pentru ca cele 30 de hectare din haldă să fie redate circuitului productiv.

Necesitatea investiţiei

Pentru eliminarea impactului generat de activitatea de extragere a lignitului, prin redarea în circuitul productiv a suprafeţelor afectate de lucrările miniere, UMC Pinoasa are în vedere măsuri de intervenţie pentru reabilitarea tuturor terenurilor care sunt libere de sarcini tehnologice, astfel încât să fie folosite în mod optim terenurile respective. Redarea în circuitul productiv va ţine cont de două elemente. Este vorba de integrarea zonei care urmează să fie amenajată, în cadrul natural adiacent şi morfologia terenului, rezultată în urma activităţilor tehnologice de depunere a sterilului din carieră. Astfel, se va urmări racordul cu relieful existent, modelarea şi organizarea teritoriului, precum şi efectuarea de lucrări cu aspect hidrologic şi de stabilitate, adică lucrări de gospodărirea apelor şi combaterea eroziunii solului.

Au fost identificate 20.000 de hectare de teren

Specialiştii Consiliului Judeţean şi de la institutele de cercetare au inventariat deja suprafeţele de teren exploatate prin activitatea minieră, ce vor trebui redate în circuitul agricol. Potrivit specialiştilor, la nivelul judeţului Gorj este disponibilă o suprafaţă totală de 20.000 de hectare de terenuri libere de sarcini tehnologice şi care pot fi folosite pentru a crea alternative economice, în special în domeniul agriculturii. De asemenea, pot fi folosite şi fonduri nerambursabile, pentru a pune în valoare pământurile care au rămas în urma exploatării lignitului în carierele Complexului Energetic Oltenia. Fondurile europene ar putea fi utilizate chiar pentru reconstrucţia ecologică, astfel încă terenul să revină în zona economică şi să fie utilizat potrivit necesităţilor şi oportunităţilor.

E nevoie de lucrări speciale pentru fertilizare

Potrivit Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj, sunt multe comune de la nivelul judeţului care aşteaptă să beneficieze de pe urma redării în circuitul economic a terenurilor afectate de minerit. Acestea sunt: Fărcăşeşti, Urdari, Cătunele şi altele. Potrivit specialiştilor în agricultură, procedura prevede ca într-o perioadă de 3 ani să se facă o cultivare cu plante agricole şi o fertilizare puternică pentru a putea terenurilor masa organică pe care o aveau înainte de exploatarea minieră. Fertilizarea se poate face cu plante şi îngrăşăminte, însă ideală este cea naturală, cu îngrăşăminte de la vaci sau alte animale. În ceea ce priveşte redarea terenurilor în circuitul silvic, împădurirea unui hectar costă 36.000 şi 40.000 de lei.

loading...
Loading...

Citește și

Sentință definitivă în dosarul jafului de la o casă de schimb valutar din Bumbești-Jiu

Bărbatul de 41 de ani, din Petroșani, trimis în judecată după ce, pe 25 februarie, …

Un comentariu

  1. este de laudat si de apreciat aceasta initiativa, de a se executa lucrari de redare in circuitul productiv a terenurilor ramase libere de sarcini tehnologice. va doresc succes in actiunile dvs pe plan profesional si cu speranta ca o mare suprafata din aceste terenuri va fi redata agriculturii sau silviculturii asteptam cu mare interes derularea in continuare a proiectelor dvs. cu deosebit respect, un angajat din agricultura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: