Cercetătorii vin cu o ipoteză ciudată: Dumnezeu avut o soție!

În Israel au fost descoperite mai multe tablițe pe care numele lui Dumnezeu apare alături de cel al Asherei, o divinitate feminină. Datorită acestei asocieri, arheologii au ajuns la concluzia că Dumnezeu avea o soție. Descoperirile au fost făcute la Khirbet el Qom, din inima Iudeei și la Kuntillet Ajrud, la granița vechiului regat.

Prima descoperire arheologică a fost găsită într-un mormânt care datează din secolul al VIII-lea î.Hr. la Khirbet el Qom. Inscripția este o rugăciune și conține numele YHWH (Iahwe sau Iehova, numele lui Dumnezeu în Biblia ebraică) și Ashera (Astarteea), acesta din urmă fiind invocat de trei ori. Pe cealaltă parte a inscripției apare simbolul unui copac, semnificând Copacul vieții.

Cea de-a doua descoperire este o inscripție găsită la Kuntillet Ajrud. Ea datează din aproximativ aceeași perioadă de timp cu cea de la Khirbet el Qom. Situl arheologic este împânzit cu inscripțiile “YHWH și a sa, Ashera”.

Potrivit cercetătoarei Francesca Stavrakopolou, Dumnezeu ar fi fost adorat laolaltă cu o zeiţă. În conformitate cu descoperirile arheologice, se pare că Aşera a fost venerată alături de Iehova în vechiul templu din Ierusalim. Yahve (Dumnezeu) se lupta cu ceilalţi zei masculini pentru supremaţie şi putere, printre aceştia numărandu-se El, Baal, Molek, care erau şi ei, la rândul lor, veneraţi de oameni. Stavrakopoulou crede că porunca biblică:”Să nu ai alt Dumnezeu în afară de mine!” ar susţine această teorie, a luptei lui Yehova cu ceilalţi zei adoraţi.

sursa: historia.ro

loading...
Loading...

Citește și

Povestea japonezului care a fost dispreţuit întreaga viaţă pentru că a supravieţuit scufundării Titanicului

Cultura japoneză diferă în privinţa mai multor aspecte de cea occidentală, una dintre cele mai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.