Chef cu lăutari în viile din Bălănești!

sfintitul-viilor-Balanesti-3

La fel ca în fiecare an, localnicii din comuna Bălănești se strâng cu mic și mare pe dealurile pline cu vii din jurul satelor și alături de preotul locului, sfinţesc plantațiile împotriva dăunătorilor, a secetei și pentru a avea rod bun. La sfârșitul slujbei, localnicii se distrează alături de lăutari și consumă bucatele aduse de acasă.

Zeci de localnici ai comunei Bălănești s-au adunat ieri după prânz pe dealul unde mulți au vie pentru a participa la deja tradiționala sfințire a podgoriilor cu ocazia Sfântului Trifon. Chiar dacă Sfântul Trifon este celebrat abia astăzi, sătenii s-au gândit să petreacă cu o zi înainte, așa că s-au pregătit din timp pentru serbarea câmpenească. La manifestare a participat și Ion Călinoiu, președintele Consiliului Județean Gorj, Sorin Arjoca, subprefectul, dar și reprezentanți ai Camerei Agricole Gorj, alături de autoritățile locale. Fiecare dintre locuitorii acestei comune deține o mică suprafață de vie. Binecuvântarea viei în aceste locuri este o tradiție ce a rezistat trecerii timpului. Primarul Ovidiu Pungan a spus că se roagă la Dumnezeu ca producția de vin să fie bună: „Astăzi sărbătorim «Botezul viilor». Este un eveniment foarte important și încercăm să readucem la viață tradițiile. Să ne rugăm la bunul Dumnezeu ca producția de struguri din acest an să fie mai bună“. Și preotul paroh din Bălănești, crede cu tărie că Sfântul Trifon va apăra de intemperii viile sătenilor: „Sfântul Trifon este ocrotitorul viilor, pomilor, grădinilor și a tuturor ogoarelor. Ne adunăm aici spre a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru anul care a trecut și începerea unui nou anotimp și începerea unor recolte bogate”. Inițiatorul acestei manifestări devenită deja tradițională este inginerul Vasile Cocină, viticultor pasionat, creator de coniac și alte tipuri de alcool rafinat: „Este o inițiativă constructivă, care produce efecte de calitate, atât sociale, dar și de producție, pentru că Sfântul Trifon este ocrotitorul nostru, al viticultorilor, al pomicultorilor. După ce plecăm de aici, ne simțim mult mai bine, mai încărcați pozitiv. Sunt inginer horticol și de la vârsta de 12 ani trăiesc cu foarfeca de vie în mână. Am învățat cum să tai via de la părinții mei și de la bunici. Viticultura a fost principala ocupație a oamenilor din Bălănești. Mai târziu, studiile și pregătirea pentru viață s-au legat tot de această activitate. Am înființat plantația imediat după Revoluția și a ajuns o plantație puternică, cu rod bun, cu vinuri de calitate și îmi satisface pe deplin plăcerile. Plăcerea mea cea mare o reprezintă viticultura și pomicultura. Dețin o jumătate de hectare de vie, dar întreținută intensiv. Sfântul Trifon m-a ocrotit dintotdeauna”.

Sfântul Trifon, ocrotitorul viilor

În fiecare an, la 1 februarie, Biserica noastră îl pomeneşte pe Sfântul Mucenic Trifon. Sfântul s-a născut în satul Lampsac din Frigia (Asia Mică), în apropierea oraşului Apomeea din părinţi creştini care l-au crescut în dragoste de Dumnezeu. De tânăr a avut darul minunilor, tămăduind mulţi bolnavii. Viaţa şi faptele sale bune s-au sfârşit în anul 250, în oraşul Niceea, în timpul persecuţiilor creştinilor din porunca împăratului Deciu (249-251). Trifon a fost prins cu alţi tineri creştini şi întemniţat. Toate încercările de a-l face să renunţe la credinţa în Domnul nostru Iisus Hristos şi să aducă jertfă zeilor, au rămas zadarnice şi în cele din urmă a fost ucis cu sabia. Sfântul Mucenic este cunoscut ca fiind ocrotitorul ogoarelor, deoarece într-o primăvară, semănăturile locuitorilor din Campsada (localitate din Asia Mică) erau puse în pericol de o mulţime de lăcuste. Trifon s-a rugat lui Dumnezeu să scape ogoarele de pierderea lor, lucru care s-a şi întâmplat. De atunci şi până astăzi, Sfântul Trifon este cinstit ca ocrotitorul ţarinilor şi grădinilor oamenilor, ocrotitorul ogoarelor. Conform unei vechi tradiţii locale, în mai multe localităţi din judeţul Dolj sunt oficiate în această zi slujbe de binecuvântare a plantaţiilor de viţă de vie, a grădinilor şi livezilor. Încă din vechime, viticultorii şi pomicultorii ţineau post în aceasta zi şi chemau preotul să le stropească cu agheazmă livezile şi via, ca acestea să fie ferite de nerodire, de secetă sau grindină. În zona Olteniei se practică un ritual complex de pregătire a viei pentru noul sezon, cunoscut sub numele de Arezeanul (tăiatul) viilor. Denumirea de Arezean, ca de altfel şi obiceiul întâlnit numai în această parte de sud a Olteniei, se crede a fi un împrumut de la bulgari, care numesc sărbătoarea Trifon Zarezan, adica Trifon Tăietorul. Astăzi au loc astfel de serbări câmpenești la Tismana, Runcu și Peștișani.

loading...
Loading...

Citește și

Sesizări grave făcute de o gorjeancă la adresa unei firme din Târgu Jiu!

O gorjeancă sesizează prin intermediul paginii sale de socializare faptul că o firmă din Târgu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: