Chinezii fac termocentrala de la Rovinari cu echipamentele fabricate la ei în țară

rovinari011

Chinezii vor să producă la ei în ţară cel puţin 60% din echipamentele pentru grupul nou de 600 de MW de la Rovinari, o investiţie de 900 de milioane, ori contractul nu se va semna niciodată, spune Rodin Traicu, membru în Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, citat de Economica.net.

Acesta spune că este unul dintre cei implicați în proiectul de aproape un miliard de euro: „Am făcut parte din delegaţia care a fost în China şi unde s-a discutat despre investiţia de la Rovinari. Trebuie spus că, în  China,  finanţarea nu mai este la fel de simplă precum acum câţiva ani. Pentru a fi bancabil, la ei, un proiect al unei companii chinezeşti trebuie să conţină prevederea ca cel puţin 60% din echipamente să fie construite în China, să dea de muncă poporului chinez. Proiectul de la Rovinari nu face excepţie”, a explicat Traicu, citat de publicația menționată.
Termocentrala nouă pe lignit de la Rovinari, acolo unde activează Complexul Energetic Oltenia (CEO), a apărut in discuţia publică acum doi ani. Compania China Huadian Engineering a semnat mai întâi un memorandum de înţelegere cu partea românească, apoi, după vizita din toamna anului trecut a premierului chinez Li Keqiang, s-a semnat o scrisoare de intenţie prin care partea chineză se angaja să investească în acest proiect. În acest moment, potrivit declaraţiilor lui Valeriu Bivol, director în cadrul CEO, proiectul are studiul de fezabilitate al părţii chineze făcut, iar consultanţii pe proiect fac raportul de evaluare.

Ar dura trei ani

În cadrul raportului de evaluare se va stabili suma totală necesară investiţiei şi procentele fiecărei părţi în compania mixtă. Deşi nu se poate nici măcar specula pe procente înainte de raportul de evaluare, sigur este că partea chineză va deţine majoritatea. „Ei sunt cu banii, ei vor fi majoritari”, arată sursa citată. Potrivit estimărilor, dacă părţile română şi chineză se pun de acord asupra provenienţei echipamentelor, până la sfârşitul acestui an, compania mixtă va fi înfiinţată și, de la anul, începe construcţia noului grup, care este prognozată să dureze trei ani.

Garanții

Potrivit sursei citate, chinezii ar fi încercat să obţină de la guvern garanţia că întreaga cantitate de energie produsă de către noul grup va fi preluată în sistemul energetic naţional, ceea ce ar fi echivalat cu garanţia că vor avea clienţi pentru toată cantitatea de energie produsă,  dar solicitarea lor s-a lovit de refuzul autorităţilor, pentru că este contrară prevederilor din Legea Energiei şi principiilor europene. „Vor funcţiona în condiţii de piaţă liberă. Vor avea clienţi dacă vor fi eficienţi, nimeni nu le garantează că-şi vor vinde marfa”, apreciază unele surse din CEO. După cum se știe încă de anul trecut, noua termocentrală va funcţiona pe bază de lignit, va genera 500 de locuri de muncă şi va fi construită pe amplasamentul a două blocuri energetice ale Complexului Energetic Rovinari, dezafectate.

loading...
Loading...

Citește și

Sesizări grave făcute de o gorjeancă la adresa unei firme din Târgu Jiu!

O gorjeancă sesizează prin intermediul paginii sale de socializare faptul că o firmă din Târgu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: