duminică , 16 februarie 2020 - 21:21

Cinci magistrați gorjeni se retrag pentru a beneficia de pensii speciale


Dumitru Părăușeanu și soția sa Maria Părăușeanu, ambii procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, Dorina Ivăniș, judecător la Tribunalul Gorj, Pantelimon Duțescu, judecător la Judecătoria Târgu-Jiu și Catrinoiu Paraschiva, de asemenea judecător la Judecătoria Târgu-Jiu și-au cerut, în ultima perioadă, retragerea din sistemul de justiție. Plecarea celor cinci magistrați, cereri ce vor fi discutate în ședința Consiliului Superior al Magistraturii în data de 30 august, are legătură cu anunțul privind schimbarea modului de calcul al pensiilor speciale şi a actualizării acestora.

Cei cinci magistrați gorjeni se retrag acum pentru a beneficia de pensiile speciale fără modificările îngrijorătoare anunțate în spațiul public. Cei cinci se alătură magistraților care au părăsit deja sistemul judecătoresc din Gorj, pe motiv de pensionare numai anul trecut 12 judecători și procurori de la instanțele din județ și-au cerut CSM retragerea pe motiv că îndeplinesc condițiile de pensionare. Lucia Tomescu, Nicolița Șuvagău, Teofil Boncu, Mariana Grama, Șerban Șarapatin, Constantin Iacob sunt câțiva dintre magistrații care sunt pensionați de anul trecut.

Legea în vigoare prevede ca judecătorii şi procurorii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în magistratură să beneficieze, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării. Ordonanţa de urgenţă care reglementează pensiile speciale, proiect pregătit de Ministerul Muncii, aplică o bază de calcul a pensiilor de 65% din salariu, nu 80%, cât este în prezent, arată draftul obţinut de profit.ro. Ordonanţa de urgenţă nu se va aplica persoanelor care au ieşit la pensie deja, ci va produce efecte abia din momentul intrării în vigoare. Aceasta se aplică militarilor, judecătorilor, diplomaţilor şi funcţionarilor speciali.

Pensionari din septembrie

În ședința CSM de miercuri, pe ordinea de zi se află cererile de pensionare a 46 de magistrați, cinci fiind din județul Gorj. Dumitru Părăușeanu, Maria Părăușeanu, Dorina Ivăniș, Pantelimon Duțescu și Catrinoiu Paraschiva susțin că au vârsta și îndeplinesc restul condițiilor de pensionare pentru ca din septembrie să rămână acasă.

ION D.ION

Loading...

Citește și

Sute de locuri de muncă în Spania, la cules de fructe roșii! ANUNȚUL făcut de AJOFM Gorj

Reprezentanții Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj promovează sute de locuri de …

Un comentariu

  1. Rusine pentru aceste lipitori.
    Au supt ani de zile spaga grasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.