Cine este CAPUL REȚELEI care a falsificat dosare de șomaj și cum a încercat să obstrucționeze ancheta procurorilor

ajofm gorj

Amănunte uluitoare au apărut în ancheta care-i vizează pe Ion Târlea, fost director executiv al AJOFM Gorj, Marius Daniel Merfu, inspector superior, Diana Albici, inspector principal, Agneta Neagotă, referent și Nicoleta Bobic (Cîlcioi) inspector, în cadrul aceleiași instituții.
Din probatoriul administrat în cauză de către polițiști și procurori a reieșit că aceștia și-au construit încă din 2002 un mecanism infracțional din care scoteau bani, mai exact au introdus în aplicaţia informatică folosită de agenția de șomaj datele de identificare a mai multor persoane, fiind constituite dosare de indemnizație de șomaj, iar ulterior s-a constatat de către reprezentanții AJOFM Gorj lipsa din gestiunea punctului de lucru Motru a unui număr de 330 de astfel de dosare.
Mai mult, fostul director executiv Târlea, pare a fi, la acest moment capul rețelei. Potrivit anchetatorilor, acesta i-a determinat pe mai mulţi angajaţi din cadrul unităţii să îi sprijine pentru obţinerea unor sume de bani ilegale din bugetul asigurărilor de șomaj, iar după demararea cercetărilor Târlea a încercat să influențeze trei martori din dosar.

Mecanismul infracțional

Ion Târlea, fost director executiv al AJOFM Gorj, Marius Daniel Merfu, inspector superior, Diana Albici, inspector principal, Agneta Neagotă, referent și Nicoleta Bobic (Cîlcioi), inspector, au calitatea de suspecți într-o cauză penală în care se fac cercetări de către polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Gorj și Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru privind săvârșirea infracţiunilor de fraudă informatică, fals informatic şi abuz în serviciu, iar împotriva lor judecătorii au dispus măsura preventivă a controlului judiciar, după ce cu toții au fost reținuți pentru 24 de ore.
Din probatoriul administrat în dosar a reieșit faptul că în perioada 2002 – 2012, suspecţii au întocmit în fals un număr de 140 de dosare de șomaj, în scopul de a obține beneficii materiale pentru sine și pentru alții, prejudiciind bugetul asigurărilor de șomaj cu suma de 473.000 lei.
Ancheta a demarat în august 2013 când Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj a înaintat o plângere Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru prin care a sesizat faptul că în urma unei anchete interne s-a constatat lipsa a 330 de dosare de indemnizaţie de şomaj de la punctul de lucru de la Motru al instituției, existând suspiciuni rezonabile că sumele de bani ce reprezentau indemnizaţiile de şomaj şi primele de instalare nu au fost încasate de presupuşii beneficiari, fiind astfel efectuate şi primite plăţi nelegale din bugetul asigurărilor de şomaj.
La începutul lunii ianuarie a acestui an, procurorii au dispus extinderea urmăririi penale față de foștii și actualii funcționari ai AJOFM Motru pentru săvârșirea infracțiunii de fals informatic, în formă continuată, constând în aceea că, ”au introdus și modificat fără drept date informatice, rezultând date necorespunzătoare adevărului în aplicația informatică SINTEC, în scopul producerii de consecințe juridice, concurând în acest sens la scoaterea din instituția angajatoare în mod ilegal a unor sume de bani”, se arată într-un document la Parchetului.
În referatul cu propunere de arestare al procurorilor anchetatorii descriu pe larg operațiunile ilegale ale angajaților AJOFM: ”Au introdus în aplicaţia informatică SINTEC datele de identificare a mai multor persoane, aşa cum rezultă din datele extrase din această aplicație, fiind constituite în acest mod dosare de indemnizație de șomaj, iar ulterior s-a constatat de către reprezentanții AJOFM Gorj lipsa din gestiunea AJOFM Gorj, Punct de lucru Motru a unui număr de 330 dosare”.
Mai exact, funcționarii atestau împrejurări necorespunzătoare adevărului, denaturând datele înscrise în aplicație în scopul de a produce consecințe juridice și de a obține beneficii materiale pentru ei și pentru alții, prejudiciind bugetul asigurărilor de șomaj al AJOFM Gorj cu suma de 607.246 lei, din care 473.544 lei reprezintă plăți efectuate cu titlu de indemnizație de șomaj/prime de instalare și 133.702 lei, reprezentând contribuțiile sociale obligatorii aferente dosarelor de șomaj constituite fictiv.

Fostul director a sprijinit gruparea infracțională

În ceea ce-l privește pe Ion Târlea, procurorii au reținut că, în calitate de director executiv al AJOFM Gorj, împreună cu un consilier superior în aceeaşi unitate, au determinat mai mulţi angajaţi din cadrul unităţii să îi sprijine în vederea obţinerii unor sume de bani ilegale din bugetul asigurărilor de șomaj.
După demararea cercetărilor, Târlea a încercat să influențeze doi martori audiați în cauză, în sensul determinării acestora de a nu mai recunoaște faptul că i-a contactat în vederea demarării procedurilor de angajare a două persoane la o firmă pentru inventarierea dosarelor de la AJOFM Motru. De asemenea, Târlea Ion a încercat să determine un alt martor să declare că nu i-a stabilit el pragul maxim pe care să îl oferteze pentru achizitia serviciilor de inventariere.
Fostul director voia, în acest fel, să aibă oamenii lui la inventarierea dosarelor pentru a nu se mai consemna lipsa altora, întocmite fictiv, în urma cărora se încasaseră bani din indemnizații de șomaj.

loading...
Loading...

Citește și

Un polițist din Gorj, cu familia la emisiunea „Ce spun românii”: Cabral: „Îi place să cânte în baie și consideră că are voce”

Un polițist din cadrul IPJ Gorj, Elvis Găvănescu, a participat, joi, cu familia, la emisiunea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: