duminică , 20 octombrie 2019 - 13:22

Cine primeşte contractul de 1,1 milioane de lei pentru împădurirea haldei Bohorelu?

halda-steril

Complexul Energetic Oltenia oferă un contract generos, de peste 1,1 milioane de lei, pentru împădurirea unei halde în zona Mătăsari. Este vorba de un proiect de amenajare şi înfiinţare a unei plantaţii silvice pe o suprafaţă de 60,44 de hectare, în halda exterioară a carierei Jilţ Sud (Bohorelu). Contractul vizează în principal lucrări de reabilitare a terenului şi împădurirea acestuia.

Amenajarea şi înfiinţarea plantaţiei silvice va presupune următoarele etape: „întocmirea proiectului de modelare-nivelare pe 15-20% din suprafaţă şi predarea acestuia în 30 de zile de la semnarea contractului; executarea de lucrări de modelare-nivelare pe 15-20% din suprafaţă şi predarea acestuia în 60 de zile de la avizarea proiectului de modelare-nivelare. Executantul va avea obligaţia să întocmească un studio agrochimic pentru suprafaţa de 60,44 de hectare care va trebui să fie predat în termen de 30 de zile de la avizarea executării studiului de către autoritatea contractantă”.

Lucrările trebuie executate în patru ani

Firma care se va ocupa de împădurirea Haldei Bohorelu va avea obligaţia să execute lucrările de împădurile în termen de patru ani şi să respecte întocmai condiţiile din caietul de sarcini. Au mai fost cazul când astfel de împăduriri au fost verificate de organele de cercetare penală. Potrivit legii, suprafeţele de steril rămase libere de sarcini tehnologice trebuies amenajate şi fertilizate prin grija beneficiarului care a folosit terenul şi redate circuitului productiv. Pentru aceasta, Complexul Energetic Oltenia are obligaţia de a reface ecologic terenurile degradate de exploatarea minieră, pe o suprafaţă exterioară de 60,44 de hectare, în Halda Bohorelu. Lucrarile propriu-zise de împădurire se vor întinde pe o perioadă de 3 ani, iar beneficiarul va avea la dispoziţie o garanţie de bună execuţie de 24 de luni de la data semnării recepţiei lucrărilor. Contractele de împăduriri de halde sunt cele mai căutate de amatorii de contracte cu statul, având în vedere tipurile de lucrări şi calificarea personalului care va efectua lucrările. Pentru atribuirea contractului de 1,1 milioane de lei, fără TVA, Complexul Energetic Oltenia va organiza o licitaţie la începutul lunii septembrie.

ONG-urile încearcă să blocheze activitatea CEO

Cu toate că există un program de împăduriri, organizaţiile non-guvernamentale încearcă să blocheze programele de despăduriri, în vederea extinderii carierelor. „În cursul anului 2013-2014 au fost pe rolul instanţelor de judecată, respectiv Tribunalul Bucureşti şi Tribunalul Ilfov, aproximativ 20 de dosare privind suspendarea sau anularea acordurilor de mediu emise de autorităţile locale, în speţă AMP Gorj, dar şi de suspendare şi anularea a deciziilor de defrişare a vegetaţiei forestiere, emise de ITRSV Vâlcea. Toate aceste dosare au însumat în jur de 100 de acorduri. La momentul acesta, toate deciziile instanţelor de judecată sunt definitive şi irevocabile în favoarea Complexului Energetic Oltenia. Instanţa a respins acţiunile Greenpeace şi Bankwatch, cele două entităţi care contestă de obicei aceste proceduri. La acest moment, acţiunile respectivelor ONG-uri pun în pericol siguranţa locurilor de muncă din cadrul Complexului Energetic Oltenia. În acest moment sunt încă trei acorduri de mediu contestate de Greenpeace. Într-unul din procese, Tribunalul Bucureşti a respins deja cererea Greenpeace. În cauza ce priveşte cele 62 de hectare de teren, cererea Greenpeace a fost admisă, dar nu este irevocabilă, şi mai există pe rolul instanţei încă o contestaţie a unui acord de mediu. Sunt trei acorduri de mediu ce vizează UMC Pinoasa şi UMC Tismana. Având în vedere practica instanţelor din intervalul 2013–2014, noi credem că la fel se va întâmpla şi în aceste cazuri. Eu sunt convins că soluţia va fi la fel ca în cazul celor 20 de dosare de până acum, iar Curtea de Apel Bucureşti va face o practică unitară în ceea ce priveşte cererile acestor două ONG-uri. Toate aceste avize de mediu şi de scoatere din circuitul silvic sunt legale, conform legislaţiei naţionale”, a declarat Cosmin Popescu, şeful Departamentului Resurse Umane din cadrul Complexului Energetic  Oltenia.
Florentin Popescu

Au folosit muncitori „la negru” pentru un profit mare
Unele dintre firmele care au câştigat în trecut lucrări de împădurile la Complexul Energetic Oltenia aparţin unor boşi din administraţia domeniului silvic. Altele au folosit chiar muncitori „la negru” pentru a-şi maximiza profitul: „45 de persoane au fost identificate în timp ce prestau activităţi pentru o societate comercială fără a avea încheiate contracte de muncă. Administratorul societăţii a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 100.000 lei, conform Codului Muncii”.

loading...
Loading...

Citește și

38 de ani de la revolta anticomunistă a minerilor din Motru! Primarul marchează momentul SEC, intenționează să schimbe denumirea Parcului Central

„Ceauşescu, PCR, pâinea noastră unde e?“, asta au strigat minerii din Motru în octombrie 1981, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: