duminică , 21 octombrie 2018 - 11:30

Cine se LAUDĂ cu revitalizarea CE Oltenia!


Revitalizarea a două dintre marile companii la care statul este acţionar, Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara, precum şi finalizarea unei investiţii de 23,5 milioane lei la CE Oltenia se numără printre obiectivele îndeplinite de către actualul Cabinet, în domeniul energiei, potrivit unui document făcut public de o agenție de știri.

„Au fost revitalizate două dintre marile companii la care statul este acţionar: Complexul Energetic Oltenia înregistrează pentru prima oară profit, raportând pentru primul semestru al anului un profit net de peste 307 milioane lei. Complexul Energetic Hunedoara şi-a diminuat pierderile în prima jumătate a anului cu 52,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Am finalizat investiţia de 23,5 milioane lei, la CE Oltenia, pentru modernizarea şi retehnologizarea termocentralei Işalniţa”, se arată în textul documentului. De asemenea, a fost semnat un Acord de urgenţă cu Bulgaria, care prevede acordarea reciprocă de ajutor în situaţia în care unul dintre state întâmpină dificultăţi în alimentarea cu energie electrică.
„A fost înfiinţat Centrul Naţional de Management al Apei Grele, pentru gestionarea la nivel naţional a resursei importante de apă grea a României, măsură importantă în contextul negocierilor pentru reactoarele nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă. Negocierile cu partenerii chinezi pentru reactoarele 3 şi 4 s-au intensificat. Numai în luna septembrie au avut loc opt runde de negocieri”, se menţionează în bilanţ.

 

BRUA, meritul actualului Cabinet!

Cabinetul Tudose se laudă și cu proiectul gazoductului BRUA, care trece și prin Gorj, care va asigura accesul gazului românesc pe pieţele central-europene, a fost deblocat la reuniunea grupului la nivel înalt CESEC, desfăşurată în luna septembrie, la Bucureşti. Totodată, Romgaz a început construcţia unei noi centrale pe gaz, la Iernut, fiind vorba de cea mai mare investiţie făcută de o companie de stat din energie în ultimii ani, în valoare de 268 milioane de euro, fără TVA.
Totodată, Ministerul Energiei a primit calitatea de autoritate competentă în privinţa exploatărilor viitoare din Marea Neagră, susţin autorii documentului.
Este amintită şi a 10-a sesiune a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică România – Republica Moldova, unde s-a convenit: interconexarea reţelelor electrice dintre cele două ţări (investiţia iniţială fiind estimată la circa 300 milioane euro, dintre care 40 milioane sub formă de grant UE). De asemenea, cele două state doresc să acţioneze împreună în vederea extinderii finanţării europene a gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, cu 10 milioane de euro.
De asemenea, este menţionată interconectarea dintre România şi Serbia printr-o Linie Electrică Aeriană nouă de 400 kV, pe relaţia Reşiţa-Pancevo. „Ministerul Energiei a înfiinţat o comisie care verifică dacă investiţiile făcute de distribuitorii de energie sunt în concordanţă cu termenii contractelor de concesiune şi dacă facturile reflectă în mod real serviciile oferite”, mai afirmă realizatorii bilanţului.
În ce priveşte capitolul „Comunicaţii şi societate informaţională” este amintită elaborarea, în termenul prevăzut în programul de guvernare, a Planului de redresare a companiei „Poşta Română”. Planul a fost aprobat prin memorandum de către Guvern în şedinţa din 27 septembrie.

loading...
Loading...

Citește și

DEMERSURI la guvern pentru DEBLOCAREA fronturilor de lucru la Cariera Jilț Nord

Mihai Weber anunță că Ministerul de Finanțe a dat aviz favorabit pentru proiectul de hotărâre …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.