Claudiu Dragotă: „E trist că în orașul lui Brâncuși nu avem piste de biciclete!”

biciclisti-trix

Astăzi, vă prezentăm un om pasionat, care iubește natura și mișcarea în aer liber, care duce o viață sănătoasă și care poate fi considerat un exemplu. Claudiu Dragotă este din Târgu-Jiu și a inițiat, alături de prietenii săi, o adevărată mișcare ciclistă în municipiu. În fiecare sfârșit de săptămână, Claudiu și grupul său de prieteni pasionați de mișcarea în aer liber și ciclism, organizează deplasări sănătoase și distractive. Astfel, viața sănătoasă, mișcarea în aer liber și prietenia își dau mâna!

claudiu-dragota-interviu-ciclistiReporter: Povestiți-ne despre dumneavoastră, cum este familia dumneavoastră și ce principii aveți?
Claudiu Dragotă: Am 40 ani, m-am născut și am crescut la Târgu-Jiu. Am propria mea afacere, sunt administratorul firmei Trix Computer srl, sunt căsătorit și am doi copii de care sunt tare mândru și cred că suntem o familie foarte frumoasă. Subiectul legat de principii de viață este mult prea delicat și complex ca să poată fi redat în câteva cuvinte. În principiu eu sunt o fire tare optimistă și toată viața  am avut ca reper câteva „vorbe de duh”:  „Cere și ți se va da!”, „Zâmbește, mâine poate fi mai rău!”. Una dintre cele mai importante este „Mens sana in corpore sano”. Aceasta m-a pus pe gânduri și m-a făcut să nu-mi aleg o viață sedentară, ci să am o viață activă, cu alimentație sănătoasă. Viața-i destul de scurtă, ca s-o irosim; alegând mișcarea, alegi viața, niciun fenomen virtual nu se poate compara cu sentimentul pe care-l ai atunci când, cu ajutorul propriilor forțe, înconjurat de prieteni și natură, reușești să-ți atingi scopul propus de acasă. Încercați măcar câteva clipe pe zi să părăsiți limitele virtualului și să vă mișcați în natură!

Rep.: Cum a început frumoasa poveste de dragoste dintre dumneavoastră și ciclism/mersul pe bicicletă, ca să zicem așa?
C.D.: Pasiunea pentru mersul pe bicicleta o am din copilărie, cred că nea Adam, vecinul, are o mică vină în toată treaba asta. O perioadă frumoasă din copilărie mi-am petrecut-o pe bicicletă, alături de dânsul. Pentru mine, nea Adam rămâne un simbol al mersului pe bicicletă și am toată stima pentru el.

Rep.: Ar trebui ca bicicleta să fie principalul mijloc de locomoție, mai ales în orașele aglomerate și sufocate de mașini? Motivați-ne acest fapt.
C.D.: Avem o țară deosebit de frumoasă și ar trebui să ne gândim foarte bine la viitorul ei și la al nostru. Da, consider că bicicleta poate fi unul din principalele mijloace de locomoție. La noi mersul pe bicicletă încă e considerat ca o acțiune a oamenilor săraci (care nu au mașină) sau o mișcare a unora care au prea mult timp liber. Total greșit! Pe lângă rapiditatea pe care ți-o oferă acest mijloc de locomoție, beneficiem și de porția zilnică de mișcare și sănătate. Pe lângă acest fapt, scăpăm de poluare, aglomerație, zgomot. Am amici care mi-au zis că putem dezvolta cicloturismul, foarte mulți din prietenii și partenerii mei de trafic mi-au zis că dacă nu ieșeau cu mine la turele cu bicicleta, nici nu știau vreodată de existența atâtor locuri frumoase din județul nostru. Toți au autoturisme, dar cu ajutorul lor n-au reușit să vadă atâtea locuri câte au văzut cu bicicleta. Zidul de care ne lovim e de ordin politic, nimeni nu vrea să fie bine, la noi în Târgu-Jiu, se restaurează străzi fără să se gândească cineva că și noi suntem participanți la trafic.

Rep.: Cum a apărut mișcarea „Târgu-Jiul pedalează” și câte episoade au avut loc anul acesta? Spuneți-ne câte ceva despre ei: sunteți de aproximativ aceeași vârstă, ce vă unește, cum decurg întâlnirile, este prietenia importantă? Care este cel mai tânăr și cel mai vârstnic membru al grupului?
C.D.: Mișcarea „Târgu-Jiul pedalează” a apărut în primăvara acestui an; fiind motivați de pasiunea comună, pedalatul, ne-am gândit că ar fi frumos să organizăm aceste deplasări. După doar câteva ieșiri, grupul s-a mărit. La momentul actual, mișcarea e împărțită în două grupuri, având în vedere că acțiunile de amploare se fac în weekend și că unele persoane preferă sâmbăta și alții duminica, unii preferă mersul mai în forță, alții un ritm mai lejer. Astfel, am făcut două mișcări: Trix Bike și Sunday Riders. Avem deja peste 30 de ieșiri, toate pline de zâmbet, voie bună. Deja suntem invitați la diverse acțiuni cu caracter cicloturistic și credem că totul decurge din ce în ce mai bine, sperând că mulți o să ne urmeze exemplul. Cel mai tânăr membru al grupului are 8 ani și cei mai vârstnici peste 50, contează doar pofta de viață și voința.

Rep.: Care a fost cel mai aventuros episod al mișcării „Târgu-Jiul pedalează”?
C.D.: Greu de spus, am avut cel puțin 3 ieșiri cu grad mare de aventură: ieșirea la Poiana lui Mihai, zona Schela, traseu executat pe poteca pe care a urcat Mihai Viteazul; a doua ieșire, cu amintiri de neuitat, a fost pe Plaiul de la Sadu, peste 35 km numai de offroad și ultima (care se află în topul ieșirilor mele), a fost participarea ca voluntari călare la TransAlpin Bike Marathon, unde am reușit să fim voluntari la înălțime.

Rep.: Cât investiți în pasiunea dumneavoastră? Ce sfaturi aveți de dat tinerilor care petrec foarte mult timp în fața calculatoarelor, având o viață sedentară?
C.D.: Eu investesc destul de mult din punct de vedere material. Toți cei patru membri ai familiei au biciclete bine echipate, dar asta nu-i o regulă, mișcarea pe bicicletă se poate face cu bani puțini, important e să-ți placă ceea ce faci și să crezi că ce faci este pentru binele și sănătatea ta. Eu sper ca prin puterea exemplului nostru să putem stimula cât mai mulți tineri. Sfatul meu e să stați în fața calculatorului atât timp cât acesta vă ajută în viața de zi cu zi, dar încercați să nu pierdeți timpul fără sens în viață.

Rep.: În Târgu-Jiu nu avem piste pentru bicicliști. De câți ani așteptați ca autoritățile să își îndeplinească promisiunea?
C.D.: E trist că în orașul lui Brâncuși, oraș care se vrea european, nu avem piste de biciclete. E o mare aberație că nu există piste de alergat sau de biciclete între operele lui Brâncuși, Calea Eroilor. Nu mai contează de câți ani așteptăm să ne civilizăm, contează dacă mai există o rază de speranță în viitorul apropiat. Eu sper că nu s-a stins…

Rep.: Aveți și o petiție online. Să încheiem cu un gând bun…
C.D.: Există o petiție în acest sens depusă online (http://www.petitieonline.net/petitie/08110142), numărul de semnături era de peste 160 acum câteva zile, puțini, dar relativ mulți, având în vedere celelalte petiții din orașe mai mari. Oamenii și-au pierdut încrederea în autorități și nu mai au răbdarea și puterea să ceară ce li se cuvine. Eu cred că nu-i târziu să continuăm să ne cerem drepturile și că numai împreună, uniți, o să putem avea ceea ce ne dorim. Târgu Jiul trebuie să fie un simbol european, sunt convins că cineva acolo sus ne iubește și o să ne îndrume pe drumul cel bun. Gândul bun ar fi acesta: nu uitați de porția zilnică de sănătate, mișcarea!

loading...
Loading...

Citește și

Stadiul implementării proiectului de construire a unui grup energetic nou de 600 MW la Sucursala Electrocentrale Rovinari din cadrul CEO

Andrei Maioreanu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei ne prezintă în interviul de mai jos …

6 comentarii

 1. Nu pot sa nu fac pe avocatul poporului si sa vin cu o lamurire.
  Pe 21 aprilia 2013, Adriana Geanina Ciulei de la ADRY FIT GYM, a demarat deja acum traditionala plimbare de duminica. Plimbare la care erau invitati atat clientii salii de fitness cat si alti pasionatii de miscare in aer liber, printre care si Claudiu Dragota. Pe parcursul urmatoarelor intruniri, el a sustinut aceasta initiativa postand pe facebook evenimentul si stabilind trasee.
  Incepand cu data de 8 septembie, o parte dintre participantii frecventi ai acestei miscari alaturi de Claudiu Dragota, nu au mai fost de acord cu locul de intalnire si ziua saptamanii in care are loc. Sunday Riders fiind grupul care, duminica de duminica, din 21 aprilie, cutreera judetul in lung si in lat impreuna cu Adriana Geanina Ciulei, promovand sportul, iesirile in natura si ocrotirea mediului.

  https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/10070_486320984754719_1332886766_n.jpg
  http://www.sportingorj.ro/2013/04/19/biciclistii-invitati-la-o-miscare-in-aer-liber/
  http://www.gorj-domino.com/biciclistii-din-targu-jiu-ii-cer-primarului-piste/

 2. Eu merg numai pe bicicleta de mai bine de 50 de ani cu exceptia serviciului militar de 1,6 ani si merg in continuare cat ma tin picioarele si capul .cred ca m-a vazut tot Târgujiul ,aici locuiesc de 50 de ani si am folosit vreo7 biciclete din care 3 pliante , 3 din ele mi-au fost furate.

 3. Mihai Nicolescu

  Eu nu vad legatura intre Brancusi si biciclete…

 4. Dar Brancusi a fost la Paris pe jos nu cu bicicleta.

 5. da nici cu masina…nu despre asta e vorba,ci despre cum se pot simplifica lucrurile in comunitate.

 6. Vasile Geamanu

  Pentru sanatatea mea si a celorlalti, consider ca e mai bine sa circul cu bicicleta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.