duminică , 26 ianuarie 2020 - 11:28

Complexul Energetic Oltenia – la raport, după doi ani de la înființare

turceni-ceo

La împlinirea a doi ani de funcționare, CE Oltenia a extras 47,80 milioane tone cărbune si a produs 27 TWh. În 2013, CE Oltenia a încheiat contracte de vânzare a energiei pentru 2014, obținând cele mai mari prețuri pe bursa OPCOM (cu peste 20 lei/MWh față de prețurile actuale). Prin aceste contracte care au reprezentat aproximativ 30% din toate tranzacțiile perfectate pe bursa OPCOM, a fost asigurată o funcționare la peste 60% din puterea disponibilă, pe durata întregului an 2014.

CE Oltenia și-a făcut cunoscută activitatea desfășurată în primii doi ani de la înființare, pe site-ul companiei fiind postate toate datele cu privire la investiții, proiecte în derulare, dar și informații referitoare la privatizarea unui pachet minoritar de acțiuni prin aport de capital. Astfel, „din numărul total de contracte derulate pe parcursul celor doi ani, 41% au fost contracte bilaterale reglementate, restul de 59% reprezentând livrări pe piața concurențială (20% = PZU+PE si 39% = contracte bilaterale). Ulterior, în perioada aprilie-decembrie 2013, doar 5% din contractele încheiate au fost reglementate, iar, începând din 2014, CE Oltenia activează numai pe piața concurențială. Din totalul serviciilor de sistem la nivelul SEN, CE Oltenia a asigurat circa 20% din reglajul secundar frecvență-putere și circa 10% din rezerva terțiară rapidă”, arată reprezentanții companiei.

A fost schimbată optica ANRE

În raportul CEO se mai arată că, în 2013, în urma demersurilor făcute de CE Oltenia, s-a reușit anularea Ordinului ANRE nr.33/2012 și înlocuirea lui cu Ordinul ANRE nr. 60/2013, prin care au fost eliminate o parte din discriminările pe care le aveau producătorii de energie termo față de cei din surse regenerabile. De asemenea, în 2013, a fost demarat procesul de ofertă publică primară de acțiuni nou emise ca urmare a unei majorări de capital social cu 15% din cel existent, statul rămânând în continuare acționar majoritar cu același procent din companie și după majorarea capitalului. Fondurile obținute vor fi utilizate pentru investiții. CEO mai arată că au fost semnate documentele de intermediere cu Consorțiul format din BRD Groupe Societe Generale și Swiss Capital în scopul asistării la Oferta Publică Inițială. Printre etapele acestui proces se pot enumera rapoartele de „duediligence” pentru activitatile financiară, juridică și de mediu, de către Sindicatul de Intermediere. Se află în curs de desfășurare elaborarea raportului de evaluare a resurselor minerale, care va fi realizat de Wardell Armstrong International, urmând ca după elaborarea acestui raport să fie elaborat studiul de premarketing, bookbuildig și roadshow (etape anterioare listării).

Cea mai mare investiție, la Rovinari

Reprezentanții companiei enumeră și investiția de la Rovinari: „C.E. Oltenia a inițiat un proces de atragere de investitori pentru realizarea unui grup energetic nou la Termocentrala Rovinari. După ce s-au parcurs toate etapele impuse de legislația specifică în vigoare, s-a aprobat și semnat Memorandumul de Înțelegere cu investitorul selectat – China Huadian Engineering Co Ltd (CHEC) pentru constituirea unei societăți comerciale de tip IPP, în vederea realizării unui grup energetic de minim 500 MW. În conformitate cu prevederile memorandumului, CHEC a selectat și contractat elaborarea Studiului de Fezabilitate cu un consultant chinez – Central Southern China Electric Power Desing Institute și unul roman – ISPE București. După realizarera acestui studiu, vor fi stabilite activele disponibile ce vor constitui aportul în natura cu care va participa C.E. Oltenia, CHEC urmând să asigure finanțarea integrală a investiției necesară pentru realizarea grupului energetic. O acțiune de succes a fost restructurarea creditului BERD obținut de CE Oltenia pentru reabilitarea grupului nr. 6 de la Turceni, de aproximativ 200 milioane de euro, pentru care nu au fost necesare garanții de stat, ceea ce este foarte important pentru CE Oltenia, ca și companie, mai ales în condițiile în care această bancă nu încheie astfel de acorduri fără a cere garanții de stat. Deci, CE Oltenia este percepută ca o companie de încredere, care prezintă garanție pentru bancă”, se mai arată în comunicatul CEO.

Investiții de mediu – singurul producător cu instalații de desulfurare și de evacuare în șlam dens

Pe parcursul celor 2 ani de functionare, CE Oltenia a derulat proiecte de investiții pentru respectarea condițiilor de mediu impuse, dar și pentru prelungirea duratei de viață a capacităților de producție existente. CE Oltenia poate da în prezent energie sigură, performantă, curată și relativ ieftină, costul de productțe fiind sub media din SEN. Proiectele de mediu derulate în ultimii ani la nivelul Complexului Energetic Oltenia au aplicat cele mai bune tehnologii de depoluare (tehnologii ale cărbunelui curat): instalații de desulfurare a gazelor de ardere; instalații de evacuare a zgurii și cenușii în șlam dens; injecție de uree (experimental) la grupul energetic nr. 6 de la SE Rovinari pentru reducerea emisiilor de NOx – proiect viabil ce va fi aplicat la toate grupurile. În perioada 01.06.2012-01.06.2014, au fost realizate următoarele lucrări care au avut ca scop reducerea semnificativă a impactului produs de activitățile desfășurate de CE Oltenia: au fost finalizate 6 instalații de desulfurare umedă a gazelor de ardere (4 au fost puse în funcțiune la Turceni și Rovinari, iar 2 sunt în probe tehnologice); au fost modernizate electrofiltrele grupurilor energetice (ELF bl.3 Turceni, ELF bl. 4 si 6 Rovinari); a fost pusă în funcțiune instalația de evacuare în șlam dens la SE Turceni; au fost redate în circuitul silvic sau agricol terenurile eliberate de sarcini tehnologice, pentru reconstrucție tehnologică (cca 400 ha predate și încă 400 ha în curs de predare). CE Oltenia este singurul producător de energie care are implementate instalații de desulfurare a gazelor de ardere și de evacuare în șlam dens a zgurii și cenușii rezultate în urma procesului de ardere a cărbunelui.
Compania a obținut Autorizația de Emisii de Gaze cu Efect de Seră pentru toate electrocentralele, cu valabilitate până în 2020 și Autorizația Integrată de Mediu pentru Electrocentrala Turceni, cu valabilitate până în 2024.

Producție proprie de biomasă

În scopul reducerii influenței CO2 în costurile de exploatare, în 2013 au fost plantate, pe depozitul epuizat de zgura și cenușa de la Rovinari, 11 hectare cu miscantus giganteus, realizând astfel propria producție de biomasă care, utilizată drept combustibil în amestec cu cărbunele, va reduce emisiile de CO2 din procesul de ardere a acestuia. (CE Oltenia a achiziționat, de la înființare, un număr de 16 milioane certificate de CO2, tranzacțiile fiind realizate, în mod transparent, pe Bursa Română de Mărfuri). O altă soluție pentru diversificarea bazei de producere a energiei este realizarea a 3 parcuri fotovoltaice de cate 10 MW, la Rovinari, pe fostul depozit de zgură și cenușă de la Cicani, care va genera venituri anuale suplimentare din vânzarea energiei și din tranzacționarea certificatelor verzi. Proiectul se află în fază de elaborare a studiului de fezabilitate.

Șapte grupuri – retehnologizate

Proiectele de modernizare și reabilitare a capacităților existente la Rovinari și Ișalnița, cu finalizare în 2014, au avut ca rezultat creșterea eficienței (scăderea consumului specific și, implicit, a emisiilor de gaze cu efect de seră). Începând din 2014, CE Oltenia va avea 7 grupuri retehnologizate. În cadrul activității miniere au fost finalizate lucrările de modernizare la linia II de haldă în Cariera Roșia, la circuitele de transport de la Carierele Pinoasa și Jilț și se află în curs de finalizare excavatorul 10 – Cariera Pinoasa (modernizare începută din anul 2005). O acțiune deosebit de importantă pentru eficientizarea activității este constituirea și dezvoltarea propriei unități furnizoare de servicii de mentenanță, USM Rovinari, care deservește subunitățile miniere, având ca efect reducerea costurilor și scurtarea timpilor de imobilizare a utilajelor. De asemenea, au fost făcute demersuri pentru realizarea instalațiilor de brichetat cărbune, care vor asigura venituri suplimentare pentru CE Oltenia, dar și soluții pentru încălzirea locuințelor salariaților proprii, dar și a altor categorii de populație.

Baza Săcelu, modernizată

Un alt proiect de modernizare și reabilitare a fost și investiția de la Unitatea Balneoclimaterică Săcelu, pentru îmbunătățirea condițiilor de cazare și tratament, ce a avut un impact pozitiv atât asupra angajaților societății care au beneficiat de bilete de tratament și cursuri, cât și asupra comunității, prin dezvoltarea comerțului sezonier, creșterea veniturilor din taxele locale etc. Proiectul a obținut locul III la categoria „SĂNĂTATE”, în cadrul Galei de Premiere dedicate exclusiv recunoașterii activităților de Responsabilitate Socială ale companiilor din Romania (proiecte desfășurate în anul 2013), care a avut loc la București, în 2 aprilie 2014. CE Oltenia a fost singura companie de stat premiată. Complexul Energetic Oltenia, o companie cu capital social de cca 290 milioane euro și o cifră de afaceri de cca 600 milioane euro, a încheiat fiecare an calendaristic cu profit și fără datorii către furnizori, bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale, reușind să păstreze locurile de muncă ale celor 18800 de salariați, în condițiile schimbărilor rapide ale mecanismelor pieței de energie din România.

loading...
Loading...

Citește și

Pensiunea mezinului primarului de Bustuchin, invizibilă de aproape 12 ani! Terenul concesionat din 2008, închiriat la firme private

Un consilier local liberal din Bustuchin lansează acuzații grave la adresa primarului comunei, Ion Ciocea, …

2 comentarii

  1. la Isalnita bineinteles nici o modernizare;oare de ce?

  2. se fac, la anu si al multi ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.