Comportament ANIMALIC la DGASPC! MINORĂ ABUZATĂ emoțional și fizic! Are 14 ani şi a fost BĂTUTĂ, TÂRÂTĂ DE PĂR ȘI LOVITĂ CU CAPUL DE CALORIFER de către DOI supraveghetori!

Scandalurile continuă la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj, instituție condusă de Dumitru Cotrună, protejat al PSD și al consilierilor județeni din alianța politică aflată la putere. În urmă cu trei zile, o minoră de 14 ani și jumătate a fost bătută crunt și dată cu capul de calorifer de doi angajați ai Centrului de Primire Urgențe din cadrul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul în Dificultate (CSCCD) Tg-Jiu, din cauză că fugise din instituție, pe tura unuia dintre ei, iar acesta a fost sancționat disciplinar. Cei doi au pus-o pe minoră să dea unele declarații scrise, împotriva altor angajați ai centrului, sub amenințarea că o vor denunța la poliție pe mama sa.

…de numai 14 ani și jumătate pe care viața a lovit-o în cel mai crunt mod: tatăl său a decedat și locuia cu mama sa, la Novaci, într-un modul primit de la autorități, după ce viitura din august 2014 le-a luat casa. Femeia a fost arestată un an mai târziu și, ulterior, condamnată la două pedepse, cu suspendare, una pentru că a amenințat că se aruncă în aer, împreună cu minora, dacă statul nu-i construiește o casă și alta pentru complicitate la infracțiunea de act sexual cu minor, în sensul că a acceptat relația dintre fiica sa, în vârstă de numai 13 ani, la acel moment, cu un bărbat mult mai în vârstă, arestat tocmai pentru că întreținuse relații sexuale cu minora. Femeia a primit interdicție să se mai apropie de copilă timp de trei ani, iar minora a fost instituționalizată în cadrul DGASPC Gorj.
Problemele pentru Narcisa nu se opresc aici, ci abia acum încep. Copila a fugit din centrele Direcției Copilului de nenumărate ori, fiind căutată de poliție cu săptămânile. În septembrie, anul trecut, după o lună de căutări, polițiștii au găsit-o într-un apartament din orașul Motru unde se prostitua. Trei bărbați au fost arestați, la acel moment, pentru că i-au înlesnit minorei practicarea prostituției.
De atunci, a tot ajuns, episodic, prin centrele DGASPC de unde a fugit de mai multe ori.

„M-a adus de păr până în centru”

Ultima oară, polițiștii au găsit-o vineri seara, după trei luni de când dispăruse din casa de copii și au chemat pe cineva din cadrul Direcției să o ia pe fată de la Poliția Novaci. Unul din psihologii instituției au adus-o în aceeași seară, la ora 22,35, în Centrul de Primire Urgențe și a fost plasată într-un „izolator”. Abia luni, după ce minora a fost consultată de medici, a cerut ca directorul CSCCD Tg-Jiu, Valeria Iriza, să fie înștiințată în legătură cu ce i se întâmplase de când fusese readusă în centru.
Minora susține că, în cursul după-amiezii de sâmbătă, a fost dusă singură în sala de activități, în timp ce ceilalți copii se aflau la dormitoare, de către Ileana Mitică, o supraveghetoare care tocmai ce intrase în schimb și forțată să scrie o declarație, sub amenințarea că „se va duce la procuratură și la poliție și-o va denunța pe mama”. Supraveghetoarea l-a chemat și pe soțul său, Ionel Mitică, și pe Emilia Ecobici, angajați ai instituției și au pus-o pe minoră să dea declarații împotriva unor salariați ai DGASPC, printre care un educator și coordonatoarei centrului.

Scandalurile continuă la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj, instituție condusă de Dumitru Cotrună, protejat al PSD și al consilierilor județeni din alianța politică aflată la putere.

„Am dat acea declarație împotriva Violetei Ciocăzan, Lili Dudău, Nebunu Nicoleta și Udrea Daniela. Aceasta m-a pus să spun despre Ciocăzan Violeta că a vrut s-o otrăvească pe Lili Dudău, că mi-a dat bani să scriu că are necaz pe ea, că ea învață copiii să fugă pe tura ei, că fură sucul de la copii…”, povestește Narcisa.
După ce a dat declarația, drept recompensă, cei trei au lăsat-o afară pe minoră, iar aceasta, enervată de situație, a fugit, din nou din centru. Cert este că a fost prinsă rapid, lângă unitatea de învățământ din zonă și târâtă de păr, înapoi, în centru. „M-a adus de păr până în centru, iar când am ajuns la centru, în fața ușii, domnul Mitică Ionel era acolo și a dat cu piciorul în mine. Când am ajuns înăuntru, doamna Ileana i-a scos pe toți afară, iar eu am rămas singură cu aceasta și domnul Nelu. Ileana m-a luat de păr și mi-a dat o palmă, după care m-a dat cu capul de calorifer, iar domnul Nelu m-a strâns de gât, m-a luat de păr și mi-a dat și el o palmă, după care doamna Ileana m-a amenințat că dacă nu vin la procesul pe care îl are domnul Nelu mă va distruge și mi-a zis că dacă spun la cineva, ea mă va rezolva, că are relații în poliție”, mărturisește minora.
De fapt, problema soților Ileana și Ionel Mitică cu minora este că aceasta a fugit din centru pe tura bărbatului, care a fost cercetat disciplinar, ulterior, și sancționat cu avertisment. Mitică a contestat la Tribunalul Gorj decizia de sancționare și a propus-o ca martor, la termenul din 7 septembrie, și pe Narcisa.

Poliția, sesizată

Marți, conducerea DGASPC a înaintat o sesizare, în legătură cu această situație, către IPJ Gorj, polițiștii urmând să facă cercetări.
Trebuie menționat că, ieri, în timp ce toată instituția vuia după acest incident, iar șeful centrului, Valeria Iriza și directorul adjunct al DGASPC, Laurențiu Diaconescu, erau cu sesizarea către poliție pe masă, Dumitru Cotrună declara că nu știe ce s-a întâmplat.
Valeria Iriza a precizat că, luni, imediat ce a aflat despre episodul violent, un psiholog a stat de vorbă cu minora și a fost întocmit un referat către comisia de disciplină pentru a-i cerceta pe cei trei angajați implicați în incident.

În comă alcoolică, la spital

Emilia Ecobici avea și ea o problemă cu minora pentru că, în luna februarie a acestui an, fata a introdus o sticlă cu alcool în centru, a băut și a fost luată cu salvarea, în comă alcoolică și dusă la spital.
Fata mărturisește și despre cum au pus-o să declare, pentru a se acoperi, în cazul acelui incident. „Despre Lili Dudău m-a pus să scriu că aceasta a cumpărat sticla de alcool, că a plănuit demult, că a băut din sticlă și eu am băut de față cu ea. Despre Nebunu Nicoleta m-a pus să spun că m-a obligat, împreună cu Daniela Udrea, să dau declarație și mi-au dictat ce să scriu, iar despre domnu Nelu să zic că de fapt era în baie, iar doamna Emilia Ecobici în bucătărie (în momentul în care ea a fugit – n.n)”, declară minora.

Angajații DGASPC nu au fost evaluați psihologic

Dincolo de tratamentul inuman la care a fost supusă minora, iar în acest context este explicabilă fuga acesteia, în dese rânduri, de la centrele DGASPC, trebuie amintit faptul că personalul instituției nu a fost evaluat psihologic, anul trecut, potrivit legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

 

DREPT LA REPLICĂ

„Stimată redacție, Stimate domn Claudiu Matei, Referitor la articolul apărut în ziarul „Gorj Domino” intitulat “Comportament animalic la DGASPC! Minora abuzată emoțional și fizic…” din data de 02.08.2017,subsemnații- Mitică Ionel și Mitică Ileana- folosind dreptul la replică, afirmăm următoarele: Articolul la care facem referire conține informații eronate care lezează inegritatea morală a noastră, informații care pot fi verificate doar discutând cu beneficiarii din C.P.R.U. care se aflau la acea dată, dar și cu personalul direct implicat în așa-zisul incident, fără implicarea rău-voitoare a celor care se află, de fapt, în spatele întregii probleme și care încearcă prin tot felul de implicații mai puțin ortodoxe să denigreze cu orice preț activitatea decentă și profesionistă a noastră. Privitor la acuzațiile de abuz asupra minorei la care faceți referire, afirmăm că domnul Mitică Ionel nu a intrat in unitate, astfel acuzațiile sunt total eronate, iar doamna educator principal Mitică Elena în momentul în care doamna Iriza Valeria a anunțat-o că minora acuză lovituri, doamna educator principal a insistat, în vederea descoperirii adevărului, să meargă la medical legist”.

Loading...

Citește și

Iată pe cine a vrut un partid să arunce în lupta pentru o primărie din Gorj!

Mariana Popescu, cetățean fictiv al municipiului Motru, și-a anunțat pe rețelele de socializare o candidatură …

Un comentariu

  1. Roxana Hotoboc

    Acest copil e traumatizat psihic si fizic din copilarie. Nu pot sa imi exprim revolta si cum cred ca ar fi trebuit pedepsita cea care a nascut-o, caci mama nu i-a fost! Mai mult, cred ca si-a nenorocit propriul copil. Fata e greu de corectat in privinta comportamentului ei, dar o atitudine violenta fata de ea este cu atat mai nociva. Iar cei care nu stiu sa se comporte cu un asemenea copil extrem de dificil, nu sunt educatori. Cate magarii se pot intampla acolo! Cu tot respectul, dl Cotruna trebuie sa se implice si sa clarifice situatia. Pentru un director, „nu stiu ce se intampla” ar trebui sa fie echivalent cu semnatura de demisie! Valabil pentru orice director, in orice institutie! Stiu ca nu veti lasa lucrurile neclarificate. Dar mai stiu cat de demoralizator e sa te lupti cu un sistem ” defect „, pe care practic nu poti sa il schimbi. Desigur, cei care comit abuzuri fata de acest copil si nu gasesc alte metode, constructive si educative, sa il corecteze, trebuie sa fie destituiti din serviciul pe care il au. Violenta fata de aceasta fata va duce la manifestari mai rele din partea ei. Nu asta e metoda. Va doresc succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.