Conacul din Dobrița unde Regele Mihai a stat ascuns o lună de zile la 1944: „Ne împărțea bomboane pe uliță”
personalitati

Timp de aproape o lună de zile, după 23 august 1944, Regele Mihai al României a găsit adăpost într-un superb conac din satul gorjean Dobrița. Și acum unii localnici, trecuți de 80 de ani, își amintesc de acele zile în care regele Mihai le împărțea dulciuri copiilor ieșiți pe ulița satului. La conacul din Dobrița, Regele Mihai, regina mamă şi suita lor au stat ascunşi ca să fie apăraţi de furia nemţilor, după ce ţara noastră a întors armele împotriva Germaniei. Nemții au bombardat în aceea perioadă palatul regal, iar conacul din Gorj s-a dovedit a fi cea mai bună și inspirată ascunzătoare. 

CONAC-DOBRITA-REGE-MIHAI-(4)

La conacul din Dobriţa s-a ascuns Regele Mihai, în 1944, când nemţii ar fi dat orice ca să îl prindă și să îl ucidă sau și mai rău să îl ia prizonier de război. Înainte de a se retrage la Dobrița, Regele Mihai decisese tăierea accesul armatei germane la petrolul românesc, odată cu decizia de a întoarce armele. Majestatea Sa era în pericol la Bucureşti pentru că nemţii bombardau Palatul Regal, așa că a decis să se ascundă acolo nimeni nu l-ar fi căutat: la Dobrița, un sat ascuns printre pădurile Gorjului. Potrivit istoricilor, Regele a ajuns la Dobriţa pe 23 de august 1944, însoţit de toată suita regală. Regele şi suita sa au locuit într-un conac, proprietatea colonelului Petrică Popescu, aflat acum în proprietatea lui Petre Bumbaru.

CONAC-DOBRITA-REGE-MIHAI-(1)

O apariție incredibilă

Familia regală a rămas în conacul colonelului Petrescu până la mijlocul lunii septembrie 1944. Mai sunt săteni care își amintesc de aceea perioadă. Unora dintre ei le-au povestit părinții, alții au trăit ei înșiși momentele istorice. „S-a dat jos și la vecinii noștri și la noi. Era pe motocicletă. L-am întrebat ce faceți. Era foarte mulțumit de cum se simțea aici. Îmi amintesc cum mi s-a povestit de mama că Regele le împărțea dulciuri: «Ne împărțea bomboane pe uliță, mamă!»”, a spus unul dintre bătrânii satului. În martie, octogenarul Nicolae Săvulescu declara pentru TVR 1: „Regele se plimba de multe ori pe uliţele satului şi cu motocicleta, şi pe jos. Îi plăcea să stea de vorbă cu oamenii şi le dădea bomboane copiilor. Era un tânăr de treabă. Odată s-a răsturnat cu motocicleta şi s-a lovit la cap. Au venit atunci foarte mulţi medici. (…) Regele Mihai era la volan. Nu văzusem maşini atuncea niciodată în viaţă. Pentru mine personal a însemnat că totul e posibil în viață. Cine putea să spună că noi suntem capitala Românie“. După venirea comunismului, conacul familiei Petrescu a fost transformat în CAP. În 1995, clădirea, transformată într-o ruină, a fost câștigată în instanță de Petre Bumbaru. Acesta a început imediat lucrările de renovare şi a reuşit să-i redea farmecul de odinioară.

Regina Ana a murit. Zi de doliu la Casa Regală

rege_si_regina

Regina Ana s-a stins din viaţă în Elveţia, la spitalul Morges, la ora 13.45, pe 1 august. Din cauza sării delicate de sănătate a Regelui Mihai, care suferă de cancer în stare avansată, Majestatea Sa nu va lua parte la funeralii. Ana de Bourbon-Parma s-a născut la 18 septembrie 1923, la Paris. Este fiica Principelui René de Bourbon-Parma și a Principesei Margareta a Danemarcei. Principesa Ana a copilărit în Franța. Majestăţile Lor Regele Mihai I şi Regina Ana au sărbătorit pe 10 iunie, 68 de ani de căsătorie. Regele şi Regina s-au căsătorit la Atena, în ziua de 10 iunie 1948, la invitaţia Regelui Pavlos al elenilor, care a fost gazda generoasă a evenimentului. Majestatea Sa Regele a împlinit 94 de ani la 25 octombrie 2015, iar Majestatea Sa Regina a sărbătorit 92 de ani la 18 septembrie 2015.

Alt eveniment istoric: Tezaurul României era la Mănăstirea Tismana

Județul Gorj ocupă un rol important în istoria României în cel de al Doilea Război Mondial. În afara faptului că la Dobrița, Regele Mihai a găsit adăpost și a fost tratat cu multă dragoste și considerație, la Mănăstirea Tismana a fost ascuns tezaurul de aur al țării noastre. Tone de aur au fost ascunse într-o peșteră, în care zilele trecute a fost inaugurat Muzeul Tezaurului României, inițiativă a BNR cu sprijinul Mitropoliei Olteniei. Peştera de lângă Mănăstirea Tismana a adăpostit timp de trei ani, 1944-1947, peste 200 de tone de aur. Era păzită în permanenţă de către forţele armate, iar accesul în zonă era restricţionat, pe drumul spre lăcaşul de cult circulându-se numai cu bilet de voie. Tezaurul a fost ascuns în peştera de lângă Mănăstirea Tismana de teamă că piesele de o valoare inestimabilă să nu ajungă în posesia ruşilor.
loading...
Loading...

Citește și

Arestat preventiv după ce și-a omorât tatăl

Tânărul din Ciuperceni, acuzat că, luni seara, și-a lovit tatăl în cap cu o sapă, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: