miercuri , 19 februarie 2020 - 19:20

CONCERTUL ORCHESTREI ”LYRA GORJULUI”

Orchestra de cameră ”Lyra Gorjului” vă invită joi, 31 octombrie 2019 la un nou concert organizat de Școala Populară de Artă Târgu Jiu și Consiliul Județean Gorj. Sub bagheta dirijorală a maestrului Florin Berculescu, orchestra vă va prezenta Suite Z.570 ”Abdelazer” – Henry Purcell, Serenade op.20 for string orchestra – Edward Elgar, Suite for string orchestra – Christopher Wilson.

Evenimentul se va desfășura începând cu ora 19:00, la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”. Pretul unui bilet este de 15 lei, iar pentru elevi, studenți, pensionari este de 7 lei.
Vă așteptăm, așadar, la o seară specială, cu o orchestră foarte bine pregătită și cu un program atent ales!

Florin Berculescu, în calitate de pianist, a susţinut peste 300 de concerte şi recitaluri, majoritatea la Târgu-Jiu, dar şi la Râmnicu Vâlcea, Craiova, Bucureşti, abordând un repertoriu vast. A urmat cursuri de specializare în Franţa, la Marsilia, cu Georges Boeuf (compoziţie) şi Anne Marie Girardelli (pian). A contribuit, împreună cu violoncelistul Mircea Suchici la afirmarea Orchestrei de Cameră “Lyra Gorjului” din Târgu-Jiu, dirijând deseori chiar şi componenţa ei simfonică, fiind invitat în calitate de pianist să concerteze în compania acestei orchestre. A susţinut recitaluri de muzică şi poezie în compania unor mari actori români (Ilie Gheorghe, Ovidiu Iuliu Moldovan,Valeria Seciu, Florin Piersic) şi a colaborat în cadrul unui amplu recital cu naistul Gheorghe Zamfir.
De asemenea, a desfăşurat o intensă activitate ca profesor de pian şi acompaniament la Liceul de Artă “Marin Sorescu” din Craiova şi la Liceul de Artă “Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu, unde este profesor în prezent.

Henry Purcell (n. cca. 1659, Westminster – d. 22 noiembrie 1695, Londra) a fost un compozitor englez de muzică barocă. Se cunosc puține lucruri despre originile compozitorului britanic Henry Purcell, dar se știe că în copilărie a făcut parte din corul Capelei Regale și că probabil a studiat cu Pelham Humfrey (1647 – 1674) și cu John Blow (1649 – 1708). Prima sa compoziție cunoscută a fost scrisă la vârsta de opt ani. După ce i s-a schimbat vocea, s-a ocupat de repararea instrumentelor regale și a acordat orga de la Westminster Abbey. A devenit organistul acesteia în 1679 și al Capelei Regale în 1682.
A compus numeroase genuri de muzică. Una dintre cele mai importante opere ale sale, Dido și Aeneas (1689), a fost urmată de semioperele Arthur (Regele Arthur, 1691), The Fairy Queen (Regina Zână, 1692) și The Indian Queen (Regina indiană, 1695). A mai compus muzică de ocazie, aproximativ 250 de cântece, 12 fantezii pentru grup de viole, imnuri și piese pentru slujbe.
A compus imnul „Funeraliile reginei Maria” (Music for the Funeral of Queen Mary), care a fost folosită în coloana sonoră a filmului Portocala mecanică.
După William Byrd, este considerat cel mai mare compozitor din muzica britanică anterioară secolului XX.

Sir Edward William Elgar, prim baronet (n. 2 iunie 1857 – d. 23 februarie 1934) a fost un compozitor englez, dintre lucrările căruia multe și-au făcut loc în repertoriul universal al concertului clasic. Printre cele mai bune lucrări ale sale se afla lucrări orchestrale incluzând „Enigma Variations”, „Pomp and Circumstance Marches”, concerte pentru vioară și violoncel și 2 simfonii. El a mai compus și lucrări corale, printre ele „The Dream of Gerontius”, muzică de cameră și cântece.

Christopher Wilson, compozitor și dirijor (n. 1874 – 1919). S-a născut în Melbourne, Derbyshire. Provine dintr-o familie de muzicieni, mama și bunica sa fiind pianiste, iar unchiul său (domnul F. W. Davenport), profesor la R.A.M.
Printre numeroasele sale compoziții se numără muzica incidentală pentru „Kismet”, „The Virgin Goddess”, „The Pied Piper” și pentru multe dintre piesele lui Shakespeare.

Loading...

Citește și

Colocviile de critică și istorie literară ale revistei „Portal Măiastra”

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj organizează joi 20 februarie 2020, la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.