Condamnările anului 2014

dian-popescu-(3)

Ultimul an a adus condamnări în mai multe dosare penale afate pe rolul instanţelor de judecată din judeţ sau din afara Gorjului. O parte a celor condamnaţi s-au ales cu sentinţe definitive, iar alţii mai au posibilitatea de a se apăra la instanţele următoare.

Pe lista celor condamnaţi se află primari, foşti primari, un senator, oameni de afaceri, poliţişti, un celebru fost interlop, cadre medicale, foşti şefi de unităţi economice importante a căror activitate a intrat în atenţia organelor de cercetare penală şi ulterior a instanţelor de judecată. Majoritatea celor condamnaţi au primit pedepse cu suspendare.

Cel mai dificil dosar

Cel mai important dosar în care au fost pronunţate condamnări de către prima instanţă de judecată este de departe cel în care este prezent senatorul de Gorj, Dian Popescu, preşedinte al PNL Gorj. Dian Popescu a primit anul trecut o condamnare la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus suspendarea executării pedepsei şi un termen de încercare de doi ani şi cinci luni de zile. Fratele senatorului Dian Popescu, Titus Popescu a primit aceeaşi pedepsă, tot cu suspendare. În acelaşi dosar primarul comunei Peştişani, Florin Pavel, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu şi 30.000 de lei amendă penală pentru neglijenţă în serviciu. Instanţa a dispus şi în cazul lui Pavel suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de şase ani. Omul de afaceri gorjean Dan Radu Floarea a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu şi uz de fals, pedeapsa fiind suspendată pe un termen de încercare de şase ani. Nicolae Isar, fost diriginte de şantier a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de patru ani, pentru complicitate la abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale. Dosarul a vizat afacerile derulate de firmele lui Dian Popescu şi Dan Floarea cu Primăria Peştişani. Verdictul a fost de achitare însă pentru Dumitru Pârvulescu, ex-secretar general adjunct în Ministerul Economiei. Sentinţa nu este însă definitivă.

Condamnare pentru Habitu

habitu1

Tot în anul 2014 a avut loc şi condamnarea cunoscutului fost interlop gorjean Doru Şerban, zis Habitu. Afaceristul a primit din partea Curţii de Apel din Craiova doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru spălare de bani şi şantaj şi un termen de încercare de şapte ani. Dosarul a vizat acordarea unui împrumut în condiţii dubioase către familia afaceristului Dan Floarea. Sentinţa este definitivă. Anul trecut au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare doi poliţişti locali din Târgu Jiu, acuzaţi că l-au bătut pe un taximetrist. Astfel, prima instanţă a dispus condamnarea agentului de poliţie Dumitru Joiţa la un an şi zece luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, iar pe agentul Ion Cristinel Statie – la un an şi şase luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Cei doi trebuie să execute şi zile de muncă în folosul comunităţii. Decizia Judecătoriei Târgu Jiu nu este definitivă.

Condamnare în dosarul „mafia permiselor”

descinderi-cas-Vodislav-(13)

Primele condamnări au început să apară anul trecut şi în celebrul dosar al mafiei permiselor auto şi de vânătoare, în care este judecat şi medicul Dana Vodislav. Asistenta medicală Eugenia Adam și medicul de familie Carmen Vioreanu au primit fiecare câte doi ani de închisoare cu suspendare din partea Tribunalului Gorj. Cele două şi-au recunoscut faptele şi au fost judecate conform procedurii simplificate. Cadrele medicale s-au implicat în eliberarea nelegală a unor acte medicale, în baza cărora au fost realizate procedurile de eliberare a permiselor auto sau de vânătoare. De asemenea, în 2014 a primit o condamnare cu suspendare şi fostul primar al comunei Săcelu, Ion Voica. Fostul primar a fost condamnat în luna noiembrie de magistrații Judecătoriei Novaci la doi ani de închisoare sub supraveghere  pentru  abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și fals intelectual în formă continuată (în trei acte materiale), uz de fals şi de sustragere de înscrisuri. Sentința nu este definitivă. „Condamnare Solutia pe scurt: (…) Dispune contopirea pedepsei rezultante de un an şi zece luni închisoare, cu pedepsele de un an şi şase luni închisoare (pentru fapta comisă în perioada 12-14.06.2012 şi respectiv pedeapsa de la 6 luni închisoare, pentru fapta comisă la data de 28.02.2013, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, de un an şi zece luni închisoare, pe care o sporeşte cu două luni închisoare, în final urmând să execute, ca urmare a sporului aplicat, pedeapsa de doi ani închisoare. În baza art.71 alin. 2 Cod penal, interzice inculpatului, drepturile prev. de art. 64 alin. 1, teza II-a lit. a şi b Cod penal. În baza art.71 alin. 5 Cod penal, dispune suspendarea executării pedepselor accesorii, pe durata suspendării executării pedepsei sub supraveghere. În baza art.88 Cod penal, deduce din pedeapsa aplicată, reţinerea şi arestul preventiv, începând cu data de 29.12.2008, până la 27.01.2009. În baza art. 86 ind. 1 Cod penal anterior, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata de 5 ani, stabilit conform art.86 ind. 2, alin. 1 Cod penal anterior. (…)  admite în parte acţiunea civilă formulată de partea vătămată Toader Grigore şi obligă inculpatul la plata sumei de 5000 lei cu titlu de daune morale faţă de acesta”, potrivit Judecătoriei Novaci.

Condamnare şi pentru doctoriţa Mocioi
Nu în ultimul rând, fosta şefă a Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Gorj, medicul Carmen Mocioi, a fost condamnată în 2014 de Judecătoria Târgu Jiu la un an de închisoare cu suspendare pentru pentru şase infracţiuni de conflict de interese. Medicul a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Carmen Mocioi și-a recunoscut faptele şi a beneficiat de clemenţă din partea judecătorilor. Prejudiciul estimat este de 70.000 de lei, reprezentat de indemnizaţiile primite de rudele medicului. Certificate de handicap au primit socrul, soacra şi mama doctoriţei.

Condamnări şi pentru medicii care primeau bani de la paciente

Alţi medici din Gorj au fost condamnaţi la închisoare anul trecut. Cei trei medici de la Spitalul de Urgenţă din Târgu-Cărbuneşti, arestaţi la un moment dat pentru că ar fi luat bani de la pacientele lor, au primit pedepse de închisoare cu suspendare din partea Tribunalului Gorj. Medicii Dana Uţupanu, Aurelian Dobran şi Grigore Dinu au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare, executarea pedepsei fiind înlocuită cu un termen de încercare de patru ani. Tribunalul Gorj le-a interzis celor trei medici să mai profeseze şi i-a obligat la plata a câte 1.300 de lei cheltuieli judiciare. Decizia nu este definitivă. Denunţul de mită a fost depus de soţul unei gravide care urma să fie operată. Anul 2014 i-a adus o condamnare la un an de închisoare cu suspendare şi primarului din Drăguţeşti, Vasile Moşoiu. În 2008, Moşoiu ar fi vândut primăriei un teren de 3.700 de metri pătraţi, cu ajutorul unui  intermediar, şi ar fi încasat 22.000 de euro.

UM Sadu, izvor de dosare penale

lori-boian

Dosarul traficului de muniţie de la UM Sadu a primit un verdict în 2014. Majoritatea celor condamnaţi au beneficiat de clemenţa judecatorilor, fiind achitaţi sau primind amenzi penale. Fostul director al unității, Nicolae Dijmărescu, și șeful pazei, Marius Borcan, au fost achitați, iar Ion Bălţătoiu, muncitorul trimis în judecată pentru că a furat muniție și nu a respectat regimul armelor și muniţiilor a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare. Condamnări la închisoare au fost decise şi în dosarul expoziei de la UM Sadu. Fostul director al Uzinei Mecanice Sadu, Gheorghe Lori Boian, fostul director tehnic, Gabriel Lucian Bogdan şi şeful de secţie Dumitru Toloargă, au primit fiecare 2 ani şi şase lunide închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Instanţa de la Târgu Jiu a mai stabilit pentru fiecare dintre cei trei condamnaţi termene de încercare de 4 ani şi şaseluni. Inculpaţii au fost acuzaţi de procurori că prin acţiunile lor au contribuit la producerea exploziei din februarie 2011, în urma căreia două salariate au murit, iar un altul a fost grav rănit.

Condamnare pentru un fost subprefect

lelioara-diconu

Instanţa supremă a condamnat-o anul trecut pe Lelioara Deaconu, fost subprefect de Gorj, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Dosarul a vizat un schimb fraudulos de terenuri. Fosta șefă a Serviciului de Verificare a Legalităţii din cadrul Instituţiei Prefectului Gorj în perioada 2007-2008, Ioana Călinescu, trimisă în judecată de DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul a unui avantaj patrimonial, conflict de interese, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată și instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale, a primit 3 ani închisoare cu suspendare. În acelaşi dosar au mai primit condamnări: Ștefan Burcheci, fost membru al Corpului de Control al prefectului, respectiv doi ani de închisoare cu suspendare; fostul șef al Serviciului Agricol din Primăria Târgu Jiu, Ilie Gheorghe, a fost condamnat la un an și patru luni și un an de interzicere a unor drepturi civile, executarea fiind suspendată pentru 3 ani și 4 luni. Doi ani de închisoare a primit și fostul secretar al Primăriei Turceni, Remus Stamatie.

Închisoare cu executare pentru fosta şefă a APIA

delia-mercioiu-2

Haralambie Stoicănel, fostul primar din Padeş, a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei, pe un termen de supraveghere de 4 ani. Sentinţa a fost propusă de procurorii DNA Tribunalului Gorj, după ce fostul primar şi-a recunoscut faptele într-un dosar care vizează acordarea ilegală de subvenţii APIA. În legătură cu aceleaşi fapte au mai fost pronunţate de Tribunalul Gorj şi alte condamnări. Fosta directoare a APIA Gorj, Delia Petrescu, fostă Mercioiu, a fost condamnată la 4 ani de închisoare, cu executare, pentru doi ani de la executarea pedepsei fiindu-i interzis să mai ocupe o funcție de conducere într-un post public. Tatăl acesteia, Mihai Petrescu, a fost și el condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare pentru fals, fiindcă a mijlocit primirea unei subvenţii. O angajată a APIA Gorj, Otilia Arjocu, a fost condamnată la 4 ani și 4 luni, pentru o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei fiindu-i interzis să ocupe o funcție de consilier.

loading...
Loading...

Citește și

Deputatul Vîlceanu a clarificat situația Memorandumului pentru CEO: Împrumut de la Trezorerie pentru certificatele de carbon din 2019, iar apoi o altă schemă de sprijin!

Președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, a dat asigurări că memorandumul pentru CE Oltenia, privind …

Un comentariu

  1. MOSOIU SPERA SA SCAPE IN APEL DE CONDAMNARE,GURILE RELE SPUN CA A RETURNAT BANII FURATI (1MILIARD). MERITA SA IEI CU SUSPENDARE UN AN PT UN MILIARD. MONSER DAR FAPTA? lA BECI CU HOTII!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: