sâmbătă , 16 februarie 2019 - 7:56

Condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare, primarul Moşoiu a primit şi interdicţie de a candida la alegerile viitoare

vasile-mosoiu

Vasile Moşoiu, primarul comunei Drăguţeşti, rămâne cu pedeapsa de un an de închisoare cu suspendare, după ce vineri, Curtea de Apel Craiova i-a respins apelul declarat împotriva soluţiei pronunţată de Judecătoria Tg-Jiu. Acesta este finalul procesului în care Moşoiu a fost judecat pentru comiterea infracţiunii de conflict de interese, iar decizia definitivă va cântări greu în cazul soluţiei pe care judecătorii urmează să o pronunţe într-un dosar de abuz în serviciu în care mai este judecat primarul, dar mai ales în modalitatea de executare a pedepsei, în cazul unei noi decizii de condamnare.

Ultimul mandat

Primarul comunei Drăguţeşti, Vasile Moşoiu, nu a scăpat de pedeapsa de un an de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de trei ani, la care a fost condamnat, în septembrie, anul trecut, de către Judecătoria Tg-Jiu, după ce la finele săptămânii trecute Curtea de Apel Craiova a respins apelul declarat de acesta împotriva deciziei magistraţilor gorjeni. Primarul are ca pedeapsă accesorie interzicerea dreptului de a alege sau de a fi ales în funcţii elective publice, precum şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, astfel nu mai poate candida pentru încă un mandat în fruntea comunei Drăguţeşti la alegerile din 2016.

A prejudiciat bugetul comunei cu 22.000 de euro

Vasile Moşoiu a fost trimis în judecată, în 2013, de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, însă dosarul a ajuns în urmă cu exact un an la Judecătoria Tg-Jiu, după schimbarea legislaţiei penale, şi a fost judecat pentru comiterea infracţiunii de conflict de interese.
Procurorii au stabilit că, în anul 2008, la scurt timp după ce a fost ales primar, Moşoiu a vândut Primăriei Drăguţeşti, după un schimb de terenuri cu un interpus, un teren, iar în urma acestei afaceri a încasat 22.000 de euro.
Afacerea s-a prefigurat încă din vremea când Moşoiu era doar consilier local, iar forul legislativ al comunei aprobase un proiect de alimentare cu apă şi reţea de canalizare pentru localităţile componente ale acesteia.
Studiul de fezabilitate a stabilit că staţia de epurare a apei menajere va fi amplasată în satul Cârbeşti, iar raportul de evaluare a statuat că preţul pentru ce va fi plătit un metru pătrat de teren achiziţionat de consiliul local va fi de 9 euro. În momentul când a fost ales primar, Moşoiu s-a gândit că tot deţinea în zonă un teren de peste 10.000 mp, iar primăriei îi erau necesari 3.700 mp pentru ampasarea staţiei de epurare.
Din postura conferită de funcţia de primar, a iniţiat un proiect de hotărâre prin care propunea cumpărarea unui anumit teren, inserând şi lotul său, dar fără să amintească numele proprietarului.
Consiliului Local Drăguţeşti a adoptat, la scurt timp, o hotărâre care stabilea ca primarul să se ocupe de achiziţionarea terenului respectiv.
Pentru a da o aparenţă de legalitate afacerii, fiindcă era clar că se conturează infracţiunea de conflict de interese, în cazul în care terenul era achiziţionat direct de la primar, Moşoiu a introdus în schemă o a treia persoană, un avocat de la Motru, Alexandru Croce.
Terenul primarului cumpărat de către Croce, în data de 14 iulie 2009, cu suma de 29.600 de euro, iar Moşoiu a prezentat contractul la compartimentul agricol şi terenul a fost scăzut de la rolul său.
Trei zile mai târziu, la nivelul primăriei, printr-o dispoziţie a lui Moşoiu, a fost constituită comisia de negociere, care l-au chemat pe Alexandru Croce să discute cumpărarea terenului tocmai achiziţionat cu scop precis.
Afacerea a fost încheiată pe loc, în aceeaşi zi, Croce primind pentru un mp de teren 6 euro şi nu 9, cât i-ar fi plătit iniţial lui Moşoiu cu nici o săptămână în urmă.
Câteva ore mai târziu, Croce, împreună cu Moşoiu, au mers din nou în biroul aceluiaşi notar care parafase afacerea imobiliară cu câteva zile în urmă, de data aceasta Croce având calitatea de vânzător, iar Moşoiu de cumpărător, reprezentant al Consiliului Local Drăguţeşti.
Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză, primul contract a fost încheiat doar de faţadă, iar terenul a fost plătit o singură dată – în momentul în care a fost cumpărat de către Primăria Drăguţeşti de la Croce, cu 22.000 de euro, bani care au ajuns la proprietarul de drept al terenului, adică la Moşoiu.
Ca să-şi justifice oficial operaţiunea, primarul a trecut cei 29.600 în declaraţia de avere din martie 2010, iar, mai târziu, a menţionat că a folosit suma respectivă la achiziţionarea unui apartament în Bucureşti.
Ajuns în faţa instanţei de judecată, Moşoiu a contestat actul de inculpare şi a cerut ca dosarul să fie retrimis la Parchet, ca mai apoi, să recunoscă comiterea infracţiunii şi să beneficieze de reducerea pedepsei cu o treime.

loading...
Loading...

Citește și

Decizia magistraților pentru tinerii din Drăguțești, care au lovit un sloven cu cărămizile în cap

În timp ce slovenul bătut într-un bar din Drăguțești este în continuare în stare în …

3 comentarii

  1. Am stat vineri de la ora 09.00 la 16.00 numai cu mana pe oute ca Mosoiu asa ne a spus in sedinta de Consiliu, sa il sustinem sa nu i dea mai mult CA Craiova. Uite ca nu i-a dat, si outele noastre i-au adus noroc primarului.

  2. Si eu am stat ,doar pe unul sunt ranc.Ma bucur,ca cei din Dragutesti au scapat de o asa hahalera politica.Ajunge cat a furat.

  3. fac cunoscut ca acest primar din punctul meu de vedere este certat cu legea,el nu respecta hotariri judecatoresti ,emite titluri de proprietate cu cei din comisia locala la persoane care nu au acest drept apoi le cumpara folosind alte persoana apoi le vinde impreuna cu secretarul primariei si impart suma de bani,fac modfificari la registre nelegale ,face abuzuri repetate ,a angajat conta cost multe persoana fara concurs doar cu pile in primarie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.