Conducerea CEO, CRITICATĂ!


Sistemul energetic ar fi putut intra în avarie în urmă cu două săptămâni, dacă nu ar fi venit weekend-ul, iar perioada de viscol nu ar fi luat sfârșit, întrucât nu existau stocuri suficiente de cărbune, a declarat, joi, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu.

El a fost întrebat de ziariști care este cauza prețurilor uriașe din aceste zile de pe bursa de energie, care au ajuns la 600 de lei pe MWh, de două ori mai mari față de începutul anului. „Aceste vârfuri s-au înregistrat pentru că noi nu am putut să valorificăm din timp stocurile atât la gaze naturale, unde nu am realizat stocurile la nivelul potențialului zăcămintelor noastre și unii operatori chiar nu și-au realizat obligația și, cu toate acestea, nu a fost luată nicio măsură din partea celui care avea responsabilitate directă, adică Ministerul Energiei. Realitatea este că nu a fost constituit stocul de cărbune în centrale, noi vorbim de capacitatea disponibilă atunci când dă comandă dispecerul național. Erau stocuri pentru două zile jumătate, trei zile, patru zile, ceea ce este de neimaginat pentru funcționarea unui program de iarnă stabilit prin Hotărâre de Guvern. Deci, nu a fost respectată Hotărârea de Guvern, nu au fost realizate stocuri”, a spus Iancu, prezent la Adunarea Generală a membrilor Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei, arată Agerpres.

Sistemul a funcţionat la limită

Potrivit acestuia, la centrala Ișalnița erau constituite stocuri pentru două zile și jumătate, la Turceni pentru trei zile și jumătate, la Rovinari pentru patru zile și jumătate, iar la Deva pentru două zile jumătate — trei. „Dacă nu ar fi venit perioada de weekend, când scade consumul și, din fericire, s-a diminuat viscolul și a putut să intre energia eoliană, atunci, cu un aport foarte mare, de 2.000 de MW, sistemul ar fi putut să intre în vârful maxim de criză, adică putea să intre în avarie”, a susținut Iancu, referindu-se la perioada de acum două săptămâni.
Deputatul a adăugat că, timp de trei zile, sistemul energetic românesc a funcționat la limită, fără rezervă de capacitate. „Funcționarea la limită, în cazul României, s-a înregistrat pentru trei zile consecutiv, când am funcționat fără rezervă de capacitate. Acela este un moment de criză. Dar momentul de criză nu s-a datorat lipsei de capacitate în sistemul energetic românesc, ci lipsei de resursă de materie primă, adică în cazul nostru noi nu am avut stoc de cărbune”, a precizat el.

Ministrul a avut dreptate

Iulian Iancu a adăugat că ministrul Energiei a prezentat corect situația la Guvern când a arătat că mai sunt stocuri doar pentru patru zile, în timp ce, în spațiul public, au apărut informații că de faptul stocurile ar fi fost mai mari. „Nu poți să îți permiți să intri în iarnă fără stocuri de cărbune. În contradictoriu, s-a spus că avem 800.000 de tone, dar acesta era cărbunele din carieră și nu cărbunele din curte (curtea centralei — n.r.). Ca să-l aduci din carieră în curte s-a observat că nu poți să încarci decât 12 navete pe zi, că nu poți din cauza faptului că a crăpat linia ferată, că trebuie să schimbi de pe o locomotivă electrică pe una Diesel, că e îngheț, că e frig, că îngheață cărbunele, că nu arde… Cine nu cunoaște detaliile poate să se joace cu aceste cuvinte și să spună că da, am avut stoc în carieră. Cariera e la 50 de kilometri, la 40 de kilometri, adică nu e disponibilă la comanda dispecerului energetic național. Stocurile calculate sunt cele pe care le am în curte, disponibile, la comanda dispecerului din centrală și a dispecerului energetic național”, a arătat Iancu.
El a revenit la ideea că nici operatorii de gaze nu și-au respectat obligațiile privind cantitatea de gaze pe care trebuiau să o stocheze.

loading...
Loading...

Citește și

Lumină, doar de la lumânare! După ce i s-a furat cablul de curent, un localnic sărac din Berlești a ajuns să fie tot el cercetat de poliție!

Un echipaj de poliție din Berlești s-a prezentat, săpămâna trecută, la locuința unui cetățean cu …

Un comentariu

  1. Acesta este adevarul spus de un specialist cu peste 25 de ani experienta in domeniul energetic.
    Asta este diferenta intre aventurierul boza care are ifose de specialist in structuri organizatorice aplaudat la scena deschisa, oral si scris de cateva curve de ziaristi care habar nu au pe ce lume traiesc. Ma refer la aia care scriau ieri ca au trecut de mult 4 zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: