Consilierii din Motru au votat toți pentru sprijinirea de avarie a UATAA! Uzina a dat primăria în judecată


Aleșii locali din Motru au votat, ieri, ca primăria din localitate să sprijine UATAA în achiziționarea certificatelor de carbon, salvând-o astfel de la plata unor amenzi și penalități de peste un milion două sute de mii de euro. UATAA a acționat însă în judecată Primăria Motru pentru recuperarea restanțelor de aproximativ 18 miliarde de lei vechi, neachitați de instituție de aproximativ trei ani de zile. Este vorba despre suvenția la căldură pentru populație și o parte din facturile pentru utilități ale primăriei.

,,SC UATAA Motru S.A., societate în insolvență, aflată în subordinea Consiliului Local Motru a fost salvată de amenzi și penalități de peste un milion de euro, ca urmare a sprijinului obținut de primarul municipiului Motru-Gigel Jianu de la autoritățile municipiului Oradea”, a anunțat, ieri, edilul local prin intermediul unui comunicat de presă. Gigel Jianu nu spune însă că salvarea implică și costuri suplimentare în sumă de aproximativ 40.000 de euro, adică acel comision achitat pentru fiecare certificat achiziționat de la societatea Oradea. Mai exact, motrenii vor plăti acești bani în plus, iar pentru SC Termoficare Oradea asta este o simplă afacere, care îi va aduce un plus de 40.000 de euro, la finalul a doar trei luni de zile.
7 aleși din 20
„În cadrul schimbului de experiență care a avut loc, în urmă cu câteva zile, în municipiul Oradea, prin proiectul de performanță și calitate în administrația publică locală, finanțat din fonduri europene, cei 20 de aleși locali și funcționari ai Primăriei Municipiului Motru au vizitat S.C Termoficare Oradea S.A, societate care gestionează rețeaua de transport și distribuție a energiei termice din Municipiul Oradea. Cu această ocazie, primarul municipiului Motru- Gigel Jianu și primarul liberal al municipiului Oradea-Ilie Bolojan au perfectat o înțelegere, în urma căreia administrația din Oradea oferă sprijin autorităților locale din Motru în vederea achiziționării certificatelor de carbon pentru UATAA Motru. Până în data de 30 aprilie a.c., UATAA Motru era obligată să achiziționeze 12.600 de certificate de carbon, pentru a evita o amendă de peste 1 milion 200 de mii de euro, penalități care nu o exonerau și de achiziția certificatelor de CO2”, se mai precizează în comunicatul edilului de Motru.

De fapt însă, la Oradea au fost 7 aleși locali din 20, iar discuțiile cu privire la aceste certificate au avut loc în ultimele zile, după ce grupul se întorsese din vizita respectivă. Mai mult, Jianu a vrut să bată palma cu firma din Oradea fără avizul Simoax. Abia ieri, adresa a fost semnată de UATAA și de Siomax, firma de insolvență. Proiectul a fost prezentat CL în ultimul moment, consilierii dându-și interesul de a vota acest proiect, în unanimitate, cu speranța că uzina va face plata la termen conform contractului asumat.

Primarul le mulțumește consilierilor locali

”Mă bucur că aleșii locali din municipiul Motru au înțeles importanța votului pentru această hotărâre de consiliu care va ajuta UATAA să iasă din acest blocaj și, totodată, mulțumesc primarului Ilie Bolojan pentru deschiderea arătată și pentru faptul că m-a sprijinit în acest demers și a fost de acord ca SC Termoficare Oradea să achiziționeze aceste certificate pentru uzina din municipiul Motru. Schimbul de experiență de la Oradea s-a dovedit a fi unul fructuos și cred că este imperios necesar ca cei care și-au stabilit un scop din a defăima și a pune piedici încercărilor noastre de a găsi soluții pentru problemele municipiului Motru, de a dezvolta acest municipiu și de a oferi un trai mai bun cetățenilor, să înceteze. Cu toții trebuie să înțelegem că municipiul Motru nu poate fi lăsat de izbeliște și cred că eforturile tuturor aleșilor locali trebuie să fie îndreptate spre găsirea de soluții pentru dezvoltarea acestui oraș.”, a declarat Gigel Jianu, primarul municipiului Motru, potrivit comunicatului PNL.
Edilul nu spune însă că președintele CJ Gorj, Cosmin Popescu, a făcut demersuri, cu deputatul PSD, Mihai Weber, pentru obținerea unui ajutor de stat în valoare de 27 de miliarde de lei vechi pentru achiziționarea de certificate de carbon necesare UATAA, care va fi dezbătut în ședința de Guvern de joi.

Procesul deschis de UATAA

În tot acest timp, UATAA a început un litigiu cu primăria pentru a obține banii necesari achiziționării certificatelor, știut fiind că instituția are un debit către uzină de 18 miliarde de lei vechi, bani neachitați societății de mai bine de trei ani de zile. Dacă banii erau achitați la timp nu s-ar fi ajuns să fie achitat acum un comision de 3 euro pe certificat. Practic, UATAA a făcut demersul legal în acest sens, pentru recuperarea datoriei. Dacă nu se deschidea proces, aceste sume s-ar fi prescris, iar Curtea de Conturi le-ar fi imputat responsabililor din UATAA.

loading...
Loading...

Citește și

CEO, în BLOCAJ total, la nivel decizional! Vezi ce anume a determinat această situație la vârful companiei energetice!

Situație fără precedent la CE Oltenia, după ce Oficiul Regitrului Comerțului a amânat validarea mandatelor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: