Construcţia centralei noi pe gaze de la Craiova, de 200 MW, va începe în 2021! Lucrările vor continua timp de trei ani, banii parțial din credit


Ministrul Energiei, Anton Anton, a vorbit, într-o conferinţă de presă pe tema investiţiilor, despre noul grup pe gaze în ciclu combinat care va fi construit pe platforma actualului CET Craiova 2, deţinut acum de Complexul Energetic (CE) Oltenia. Aceasta se află în fază de studiu de fezabilitate.

“O să vă vorbesc despre grupul energetic de 200 MW în ciclu combinat și cogenerare de înaltă eficiență pe care o să-l construim la Craiova II, CEO. Lucrările o să înceapă în 2021 și se vor finaliza în 2024. Acest grup va reduce cu 50% emisiile, va crește eficiența energetică în condensație cu 53% și 60% în cogenerare față de 31% în condensație și 42% în cogenerare, cât este în prezent. Acum suntem în faza studiului de fezabilitate. Cât privește sursele de finanțare, proiectul va fi depus pentru finanțare prin Fondul de Modernizare. Acesta are marele avantaj că susține o astfel de investiție până la 90% și că eliberează sumele în timpul construcției. Ca soluție alternativă, pentru cazul în care nu vom avea răspuns pozitiv de la acest Fond, ne vom baza în proporție de 30% pe surse proprii la care o să adăugăm un credit”, a spus Anton.
În luna iunie, directorul general al CE Oltenia, Sorin Boza, spunea că noul grup, despre care afirma că va avea 250 MW va fi gata mai devreme. “Acum se lucrează la studiul de fezabilitate, pe care l-a câştigat ISPE, singurii care s-au prezentat la licitaţie. El ar trebui să fie gata în septembrie, construcţia grupului va începe anul viitor şi va fi gata în doi ani. Facem un grup nou, de 250 MW, cu tehnologie de ultimă oră, cum e cea de la Brazi (centrala pe gaze în ciclu combinat de 860 MW a Petrom-n.red), în cogenerare, va livra şi energie termică pentru oraş şi abur pentru uzina Ford”, a menționat la acel moment managerul CE Oltenia.

Centrală dezmembrată

El a explicat că actuala centrală Craiova 2, care produce acum energie electrică şi termică pentru alimentarea Craiovei, va fi oprită, dar nu va fi dezmembrată. “Când o să fie gata grupul nou, opresc grupurile actuale şi le trec în conservare. Dacă apare mecanismul pieţei de capacitate, le las la dispoziţia Dispeceratului Energetic Naţional”, spunea Boza
CET Craiova 2 are două grupuri de câte 150 MW, care funcţionează cu lignit. Construţia grupului nou pe gaze în ciclu combinat costă 250 de milioane de euro, la puterea instalată de 250 MW. Dacă, conform rezultatelor studiului, va rezulta capacitatea de 180 MW, costurile ar fi de circa 180 de milioane de euro.
Acest grup nou este cunoscut publicului mai ales în urma celebrei declaraţii a ministrului Energiei, care a spus că România are un proiect unicat în lume, de a stoca energie electrică în depozitul de gaze.

loading...
Loading...

Citește și

E dă film! Administratorii Minprest și-au ales președintele: juristul Sebi, de la insolventa UEF!

Sebastian Gheorghe Brânzan a fost ales, de colegii săi liberali, președinte al Consiliului de Administrație …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.