duminică , 8 decembrie 2019 - 14:59

Controale la bancomate, încheiate cu amenzi de 450.000 de lei


Polițiștii au efectuat controale la toate automatele bancare pentru tranzacții cu numerar, din țară, pentru prevenirea infracţiunilor de furt de și din ATM-uri.
Astfel, sub coordonarea de specialitate a Direcției de Ordine Publică, timp de două luni, începând din 18 martie, polițiștii au acționat, la nivel național, pentru a verifica siguranța derulării operaţiunilor cu numerar de la ATM-uri.

„Controalele au fost organizate pentru a identifica vulnerabilităţile automatelor bancare, modul în care s-a efectuat analiza de risc la securitate fizică și în care băncile și prestatorii de servicii de securitate își respectă obligațiile legale din domeniul pazei, protecției și alarmare împotriva efracţiei. Au fost controlate 5.377 de ATM-uri, dintre care aproape 3.000 de ATM-uri amplasate în afara unităților bancare. Rezultatul verificărilor arată că la majoritatea automatelor bancare, respectiv 98%, au fost implementate măsurile de securitate stabilite prin analiza de risc. În alte cazuri au fost stabilite măsuri şi termene de remediere a deficienţelor constatate, fiind aplicate aplicate 180 de sancțiuni contravenţionale, în valoare de 458.600 de lei (95 factorilor responsabili din cadrul unităților, iar 85 prestatorilor de servicii). Spre exemplu, o parte dintre ATM-urile verificate nu a avut efectuată analiza de risc la securitatea fizică (40% dintre automate), măsurile limitându-se la implementarea cerințelor minimale de securitate. Testele efectuate pentru stabilirea funcționării optime a sistemelor de alarmare împotriva efracției au condus la identificarea a 35 de situații în care sistemele electronice prezentau diferite deranjamente. De asemenea, au fost constatate unele deficienţe la unii prestatori ai serviciilor de securitate, precum nerespectarea timpilor de intervenţie în zonele rurale. Media timpilor de reacţie a acestora a fost de aproape 11 minute, însă au fost situații în care s-au depășit timpii maximali prevăzuți de cadrul legal. Astfel, au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale prestatorilor de servicii pentru nerespectarea timpilor de intervenție”, se precizează într-un comunicat al IGPR.

Polițiștii vor continua, în perioada următoare, verificările, pentru a stabili dacă sunt respectate prevederile legale de către unitățile bancare și prestatorii de servicii de securitate.

ATENȚIE CUM ȘI UNDE FOLOSIȚI CARDUL BANCAR!

Skimmingul constă în instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit care, ulterior, pot fi folosite pentru inscripţionarea unor noi cărţi de credit, cu care se fac extrageri de numerar.

„De asemenea, alt mod infracțional pentru obținerea datelor în vederea clonării cardului este 《bucla libaneză》 – un dispozitiv care se montează la gura bancomatului și care blochează cardul înăuntru. Imediat apare un《binevoitor》 care își oferă ajutorul, află PIN-ul chiar de la client și, după plecarea acestuia, scoate cardul din bancomat. Pentru a nu fi victimă a infracțiunilor de tip skimming, Poliția Română vă recomandă să nu lăsați la vedere chitanțe, facturi sau alte documente care conțin informații despre cardul dumneavoastră bancar. Anunțați imediat banca dacă vă schimbați datele personale!”, se mai precizează în comunicatul de presă.

loading...
Loading...

Citește și

VIDEO: Camion încărcat cu lemne, în flăcări pe un drum național

Pompierii au intervenit, joi seara, pe DN 67 D, în localitatea Arcani, unde un camion …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: