CONTROALE şi SANCŢIUNI! ANRE înăspreşte REGULILE


Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ar trebui să înăsprească regulile din piaţă, iar furnizorii de energie care denunţă unilateral contractele să fie sancţionaţi, a declarat, vineri, la Parlament, Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Declaraţia vine în contextul în care, în această perioadă, unii furnizori de energie au ajuns să denunţe unilateral contractele pe care le au, pentru a profita de preţurile-record care se înregistrează în ultimele zile pe bursă. Aceşti furnizori preferă să plătească penalităţile prevăzute în contractele pe care le denunţă, mergând apoi să vândă energia cu preţ dublu sau chiar triplu pe piaţa spot.

Practici ilegale?

Întrebat de jurnalişti dacă aceste practici pot fi considerate ilegale, Tudorache a răspuns, potrivit Agerpres: „Este atributul ANRE să verifice acest lucruri. Ne-am dori ca ANRE să înăsprească regulile în privinţa asta şi aceste denunţări unilaterale de contracte să fie sancţionate”.
„Faţă de această explozie a preţurilor la energie, am avut o serie întreagă de întâlniri la minister, unde am stat de vorbă cu ANRE, cu Consiliul Concurenţei, cu OPCOM şi cu toţi factorii implicaţi în piaţa de energie. Cauzele sunt multiple. Am solicitat ANRE, am reiterat rugămintea să transparentizeze tot procesul acesta de căutare, pentru că ei fac o analiză, iar noi îi susţinem cu toate resursele noastre, pentru că e clar că, din punctul nostru de vedere, cauzele care au influenţat creşterea preţului, gen factori climatici, de consum şi aşa mai departe au dispărut, nu ne explicăm de ce la ora actuală preţul energiei este încă sus. Prin mesajele date săptămâna aceasta, prin întâlnirile cu furnizorii de energie, preţul la energie a început să scadă. Astăzi am avut o întâlnire la Ministerul Energiei cu principalii producători de energie, respectiv Complexul Energetic Oltenia şi Hidroelectrica”, a precizat secretarul de stat.

Preţul pentru populaţie nu va crește

De asemenea, întrebat dacă, în opinia sa, piaţa ar fi fost influenţată şi de declaraţiile ministrului Energiei, Toma Petcu, care a declarat, pe 12 ianuarie, că mai există stocuri de cărbune doar pentru patru zile, Tudorache a răspuns: „Acel moment a fost unul dificil, iar declaraţiile au fost făcute într-un anumit context. Nu a fost un moment de criză. Vă referiţi că acele declaraţii au avut impact în piaţă creşterea preţului? Din analiza noastră nu a reieşit acest lucru. Nu aveau cum să influenţeze, pentru că această creştere a fost în context european, zonal, nu numai în România, dacă vă uitaţi cu atenţie”.
Tudorache a dat asigurări că preţul pentru populaţie nu va creşte în urma majorărilor de pe bursă.
„(Efectele – n.r.) momentan nu se resimt şi în niciun caz nu se vor resimţi la populaţie. Pierderile sunt suportate de furnizori. Preţul nu creşte pentru populaţie, pentru că sunt contracte încheiate pe piaţa reglementată şi nu au cum să se reflecte asupra consumatorilor. Dau asigurări că nu va creşte preţul, am vorbit şi cu companiile implicate şi îşi vor asuma aceste fluctuaţii de preţ”, a precizat secretarul de stat.

Loading...

Citește și

Primarul Pigui, condamnat la 1 an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei! L-a instigat pe șoferul Primăriei Peștișani să dea declarații false organelor judiciare!

Primarul comunei Peștișani, Cosmin Pigui, a fost condamnat, marți, 28 ianuarie a.c., la 1 an …

Un comentariu

  1. Acest Tudorache ori nu stie ori nu vreacsa spuna de ce s-a ajuns aici.Adevarul este ca au disparut contractele la termen,pretul energiei este negociat in fiecare zi,pe asa numita PZU(piata zilei urmatoare)urmare a asazisei liberalizari totale a pietei.Asta este rezultatul impunerilor de la Bruxelles la care luzerii politici romani au dus mina la chipiu.Asta este cauza multor fluctuatii de pret,politica acestuia fiind facuta de ANRE,o institutie care nu are stapin,care nu da raportul nimanui si care a bagat si baga in faliment productia pe carbune.Acum,statului nu-i convine,stat care a dat mina libera totala speculantilor cu firme in apartamente,care cumpara si vinde energie.Binenteles ca facturile vor creste prin tertipuri care sa mascheze impostura practicata chiar de statul roman.Cind vinzi si instrainezi tot la ce sa te astepti?Cele doua companii acuzate degeaba urmeaza sa fie pedepsite fiind obligate sacdea afara mii de oameni sub diferite pretexte ridicole(pensionabili,reorganizari,eficientizari etc),cele doua fiind singurele care pot tine cu siguranta SEN-ul in picioare.Celelalte,hidro,eoliene,biomasa sau alte”verzituri”depind de contractele facute cu Dumnezeu sa ne dea apa,vint sau soare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.